Leer

Hoe je bevalt doet er toe

Onlangs verscheen het boek Positief over bevallen op de Nederlandse markt. Nog een boek over bevallen? Waren die er niet al genoeg? Ik mocht dit boek van te voren inkijken en zeg met heel mijn hart: vergeet die anderen. Als je iets wilt lezen voordat je gaat bevallen (dat hoeft niet hè), lees dan deze. Het is een nuchter, informatief én grappig geschreven boek. Journaliste en doula Annemiek Verbeek werkte mee aan dit boek over bevallen en schreef dit blog erover voor ons. Oja, ze mag er ook twee weggeven.

Edit: de winactie is gesloten. De winnaars hebben een berichtje van me gekregen.

Annemiek: ‘Doe maar gewoon, dat is gek genoeg’- dat credo, hoe cliché ook, zit stevig verankerd in ons collectieve DNA. Ook als wij Nederlandse dames zwanger worden, gaan de meesten gewoon dóór. Door met werken, door met sociaal doen, door met.. nou ja, zo’n beetje alles wat je daarvoor eigenlijk ook deed, minus de witte wijn en rauwmelkse kaas en plus de trouwe dagelijkse dosis foliumzuur. Met de bevalling is het niet veel anders, al is er een groeiende groep vrouwen die van de geboorte van hun kind een uitbundig hypnobirthingfeest wil maken. Compleet met placentasmoothie na afloop. Hatsikidiee.

En gelijk hebben ze. Want laten we wel wezen: moeder worden, ook voor de tweede,derde of vierde keer, is gewoon een big deal. De normaalste hoort-bij-het-leven-big deal die er is, maar toch. Hoe je bevalt, doet er toe. Jij doet er toe.

Niet egoïstisch

‘Het is niet egoïstisch om een geweldige bevalervaring te willen,’ schrijft de Britse schrijfster en geboorte-activist Milli Hill in haar onlangs in het Nederlands verschenen boek Positief over Bevallen (oorspronkelijke titel: Positive Birth Book).

Ik was als inhoudelijk eindredacteur betrokken bij dit boek en riep bij praktisch elke pagina hardop ‘ja! JA! PRECIES!’ Waarom ik zo enthousiast ben? Omdat Positief over bevallen grappig (maar écht, zoals alleen Engelsen dat kunnen) én zeer serieus is (rechten en keuzes van zwangeren en bevallende vrouwen zijn de pilaren waarop alle 355 pagina’s leunen). Het is recht door zee, nuchter en Hill heeft kennis van zaken.

Uit het boek: ‘De bevalling kan een heel mooie ervaring zijn, de perfecte demonstratie van de werking van je vrouwenlichaam, dat gezonder en vitaler is dan ooit. Veel eenvoudige elementen die een bevalling positief maken zijn vergeten. Om te beginnen zijn wij zoogdieren, maar welke zichzelf respecterende hond of kat brengt haar jongen ter wereld in een fel verlichte kamer, waar een vreemde haar been vasthoudt en met haar echtgenoot over de voetbaluitslagen staat te kletsen? Om de beste kans op een normale geboorte te hebben, moeten we terug naar de basiselementen: zacht licht, rust en een bekende omgeving.’

Een positieve bevalling draait om keuzevrijheid

‘Maar denk nu niet dat dit boek alleen iets voor jou is als je een thuisgeboorte bij kaarslicht en een gehaakte babyslaapzak wilt. Een positieve bevalling draait om keuzevrijheid, om toegang tot correcte informatie en het gevoel dat je zelf de touwtjes in handen hebt, dat je sterk in je schoenen staat en gerespecteerd wordt. Als dat voor jou een ruggenprik of een geplande keizersnede betekent, helpt dit boek je om vol zelfvertrouwen die keuze te maken en de bevalling te krijgen die voor jou precies goed voelt. Ook stelt het je in staat om met onvoorspelbare maar onvermijdelijke situaties om te gaan en de regie over je keuzes te houden, hoe de bevalling ook verloopt…. Om de een of andere reden komen veel vrouwen in de directiekamer of slaapkamer heel goed voor hun rechten op, maar leggen ze zich wel bij hun bevalling neer. Veel geboorteverhalen bevatten nog steeds uitspraken als ‘ze lieten me…’ of ‘ik mocht niet…’. Dit boek geeft je het zelfvertrouwen om op te komen voor de bevalling die jij wilt en leert je welke rechten en keuzes je hebt. Want ja, je hebt rechten en keuzes!’

Annemiek

Winnen!

Annemiek mag van de uitgever twee exemplaren van het boek weggeven. Kan jij dit boek wel gebruiken of ken je iemand die je dit boek heel graag cadeau zou willen doen? Laat het hieronder weten! We kiezen donderdag 28 juni de twee winnaars uit.

Het boek Positief bevallen is te koop in de boekwinkel of hier online en het kost €19,90.

Wil je nooit meer een bericht missen van de Club van Relaxte Moeders? We versturen ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs en spreuken die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, abonneer je dan nu gratis via onderstaande formuliertje!

 

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

55 Reacties

 • Reageer Vicky Yzermans 21 juni 2018 at 11:45

  Heel graag zou ik beide boeken willen winnen, voor mijn zus en mijzelf. We zijn allebei voor de 2e keer in verwachting en een ongeveer een week na elkaar uitgeteld. Deze zwangerschap heb ik niet zo veel behoefte aan informatie, maar wil ik vooral zo relaxt en positief mogelijk de bevalling tegemoet gaan. Dit boek lijkt mij daar een perfect hulpmiddel bij!

  • Reageer Van Steenwinkel Lana 21 juni 2018 at 14:31

   Wil ik heel graag lezen ❤️… Uitgerekend voor begin november.

  • Reageer Aagje 21 juni 2018 at 16:48

   Ik zou hem graag willen winnen voor mijn zusje uitgerekend 21 juli van haar 1e kindje. Ze vind de bevalling wel spannend, dus misschien helpt dit boek. Ik ben zelf zwanger van de derde uitgerekend 31-10, dus kan hem daarna nog uitgebreid lezen. Kijk niet op tegen de bevalling, maar om nog een positieve info te lezen altijd goed!

  • Reageer Marloes 21 juni 2018 at 18:58

   Voor mijn collega Anneloes, die met haar ‘harry’ wel een ontspannen bevalling tegemoet mag zien na een periode van herstel na aangereden te zijn.

  • Reageer Alison 21 juni 2018 at 21:45

   Ik zou het boek graag willen. Voor mijzelf, maar ook om iedere(zwangere)een in mijn omgeving hierover te vertellen….eindelijk een goede nuchtere blik en positiviteit; dat kunnen we wel gebruiken! Lekker om eens zo een avondje bij te kletsen.

  • Reageer Tineke 22 juni 2018 at 10:21

   Voor mijn schoonzusje Lieke, zwanger van de eerste op Walcheren (niet de gemakkelijkste regio in Nederland). Omdat ze een prachtige bevalling verdient en kan afdwingen.

  • Reageer Wieke 22 juni 2018 at 21:26

   Heel graag voor mijn zusje, die hopelijk snel zwanger wordt

 • Reageer Nadine Hof 21 juni 2018 at 11:59

  Ja graag!! Mijn schoonzusje is eind juli uitgerekend en ik denk dat een positief boek over bevallen voor haar (en iedere andere zwanger ?) altijd fijn is!!

 • Reageer Mandy 21 juni 2018 at 12:05

  Ja! Super leuk voor mijn vriendinnetje die in september voor het eerst een kindje krijgt en die onwijs nerveus is voor de bevalling.

 • Reageer Desirée van Beekum 21 juni 2018 at 12:06

  Ja heel graag! Wij verwachten onze 2e in oktober en kan dit boek wel goed gebruiken ( na de eerste bevalling).

 • Reageer Liesbeth 21 juni 2018 at 12:17

  Ik zou dit boek wel voor mijn vrouw willen winnen. Ons eerste kindje droeg ik. Hele relaxte zwangerschap en bevalling gehad. Nu is zij zwanger van onze zoon en tikt ze alle kwalen af. Een compleet andere zwangerschap dus. Ik hoop dat dit boek haar kan helpen een beetje controle te krijgen over de laatste hobbel zometeen: de bevalling.

 • Reageer Kim Pruntel 21 juni 2018 at 12:17

  Ik zougraag een exemplaar willen winnen voor mijn nicht! Ze gaat in het najaar voor de eerste keer bevallen en staat zelf erg nuchter in het leven. Dinuchterlijkt me daarom erg bij haar passen! Sowieso wens ik haar een mooie bevalling toe ?

 • Reageer Kim Verkleij 21 juni 2018 at 12:18

  Jaa lijkt mij heerlijk om dit nieuwe hoofdstuk ook al als ‘relaxte moeder’ te beginnen 🙂

 • Reageer Esther 21 juni 2018 at 12:21

  Ja, voor mijn vriendinnetje. Die na twee miskramen, het nu van de daken mag schreeuwen dat ze zwanger is. Zo respect voor haar, zwanger worden was niet zo vanzelfsprekend en toch zette ze zich er dapper doorheen. En met haar nuchtere kijk zal dit een fantastisch boek zijn om haar eerste kindje in december te verwelkomen.

 • Reageer Marieke Schonenberg 21 juni 2018 at 12:44

  Graag! Dit zou een perfect cadeau zijn voor een geweldige vrouw.

 • Reageer Natasja 21 juni 2018 at 12:52

  Zou een super praktisch cadeau zijn voor een vriendin van mij die net zwanger is van haar eerste! Niks fijner dan met een positieve mindset naar de bevalling toe leven.

 • Reageer Daniëlle Palmboom 21 juni 2018 at 12:55

  Heel fijn! Leuk voor mijn lieve collega die zwanger is vd eerste. En er is hier een wens voor de 2e en kan wel een boek gebruiken over positief bevallen!

 • Reageer Roos 21 juni 2018 at 13:00

  Zou hem super graag winnen zodat ik hem eerst zelf kan lezen (zwanger van nr 3) en vervolgens in de praktijk kan neerleggen zodat ook al mijn zwangere cliënten het boek kunnen lezen.

 • Reageer Patricia Reijnen 21 juni 2018 at 13:03

  Heel graag zou ik meedoen! Binnen 3 weken moet ik bevallen, uitgerekende datum is 14 juli, dus ik hoop dit nog mee te kunnen pakken om wat relaxter de bevalling in te gaan ?

 • Reageer Karolien van Beek 21 juni 2018 at 13:57

  Als verloskundige en zwanger van de 4e zou ik het boek graag winnen, zelf lezen en willen laten lezen aan al mijn clienten. Een positieve beval ervaring (hoe de bevalling ook van te voren bedacht is in een “geboorteplan” en uiteindelijk toch heel anders verloopt) is wat ik en mijn collega’s elke vrouw toewensen. En met een flinke dosis humor bevalt het ook altijd beter!

 • Reageer Bianca 21 juni 2018 at 13:59

  Ik ben bezig met mijn bevalplan (38wks and counting) en merk dat het vooral gaat over de dingen die ik niet wil… Maar eigenlijk zou ik graag in dat plan zetten hoe ik het wél wil!
  Dus kom maar door met die positieve insteek (dan lalala ik tot die tijd nog even verder met m’n vingers in m’n oren bij het zoveelste horror bevallingsverhaal van de tante van de buurvrouw van je nicht 😉 )

 • Reageer coralaan 21 juni 2018 at 14:06

  heel graag zou ik dit boek willen winnen voor mijn jongste zusje. Samantha Oud
  ik en mijn andere zusje hebben al kinderen. enwillen haar niet opzadelen met horror verhalen. dus dit boek zal haar zeker beter helpen dan wij.
  haha

 • Reageer Ineke 21 juni 2018 at 14:16

  Ja die zou ik nu wel willen winnen. Zodat ik deze kan aanraden voor mijn patiënten. Het zal zeker een hoop cliënten helpen.

 • Reageer Noor 21 juni 2018 at 14:23

  Ik zou het boek heel graag zelf winnen. Na een nare ervaring met de geboorte van m’n eerste dochter kan ik wel wat positiviteit als er nog een tweede bij komt..

 • Reageer Janine 21 juni 2018 at 14:49

  Ik ben ontzettend nieuwsgierig naar dit boek.
  Hoe is het geschreven, hoe is het vertaald?
  Ik wil het heel graag lezen!

 • Reageer Hester 21 juni 2018 at 14:57

  Wow, het onderwerp van dit boek is precies de reden waarom ik mijn online winkel Maximaal Geluk ben gestart dit jaar. Om vrouwen te laten zien dat bevallen OOK een mooie ervaring is. Iets waar je invloed op hebt. Niet iets wat alleen maar erg is (wat ik vooraf dacht). Op 31 mei is mijn website live gegaan en blijkbaar ben ik niet de enige die vond dat er op dit vlak iets moest veranderen ; ). Ik zou deze heel graag winnen: 1. voor mijzelf om te lezen voor mijn online winkel en/of 2. voor mijn zusje die eind september haar tweede kindje verwacht.

 • Reageer Thelma 21 juni 2018 at 15:04

  Ja, dit lijkt me wat voor mijn jongste zus en haar man. Zij hoopt in december hun eerste kindje ter wereld te brengen. Ze mag mij natuurlijk vragen wat ze wil weten maar beetje onbevooroordeelde informatie met een schepje humor kan geen kwaad.

 • Reageer Chantal 21 juni 2018 at 15:12

  Ik zou het boek graag winnen voor mijn jongere zus. Ze is zwanger van de eerste!
  Ik heb twee pleegkinderen en ben nooit zwanger geweest, dus ik kan haar geen advies geven. Een nuchter en ook nog leuk boek om te lezen, is dan het beste kado als ze mag gaan genieten van haar verlof!

 • Reageer E 21 juni 2018 at 15:33

  Medio aug mag ik bevallen van een derde kindje. Na wikken en wegen heb ik een bevalbad besteld in een poging om deze keer niet het gevoel te hebben ‘dat mijn lichaam met mij aan de haal gaat’ maar dat ik de verantwoordelijkheid kan nemen om er een mooi proces van te maken. Ik merk dat ik, ook al is het de derde, het spannend vind en dat ik nog wel wat hulp kan gebruiken in het relaxt en ontspannen tegemoet gaan van deze bevalling. Ik ben dan ook heel benieuwd naar het boek!

 • Reageer Cora 21 juni 2018 at 15:34

  Oh wat zou ik zo’n nuchter boek graag winnen! Zwanger van de 2e, (uitgerekend in augustus) en de bevalling van de eerste was echt een verschrikkelijke traumatische ervaring. Natuurlijk had ik me van te voren ingelezen, maar zo’n bevalling als die van mij rekent helemaal niemand op. Dus nu ben ik best een beetje nerveus voor dezel bevalling. Ik kan wel zo’n boek gebruiken 🙂

 • Reageer Babs 21 juni 2018 at 15:39

  Oh, ik wil het boek graag winnen.
  Na drie jaar heb ik nog altijd een beetje een trauma overgehouden een mijn bevalling. Ik ben van nature een optimist. Ik had mijn bevalling daardoor misschien wat te rooskleurig gezien? Ik voelde mij machteloos en een echte mislukking. Niets verliep hoe het zou “moeten”. En op de koop toe werd mijn kindje na de bevalling, door een administratieve fout in het ziekenhuis, onnodig in de couveuse geplaatst. Ik had mijn kindje negen maanden gedragen en plots had ik niets meer te zeggen, luisterde niemand naar mij. Vanaf die dag heb ik gezworen dat alles de volgende keer anders zou zijn. Ik wou een herkansing. Hopelijk krijg ik die binnen negen maanden … en verloopt alles, mede door jullie boek, hoe ík het wil.

 • Reageer Paulien 21 juni 2018 at 16:00

  Tijdens mijn eerste zwangerschap heel wat boeken gelezen maar heel veel zijn geschreven vanuit hetgeen mis kan gaan. Nu 29 weken zwanger en nu ik weer richting de bevalling ga wil ik wel heel graag positieve informatie om me weer goed voor te kunnen bereiden. Hoe fijn is dat om het vanuit de kennis van een doula te lezen. Ik hoop heel hard dat ik win!!!

 • Reageer M. Tielemans 21 juni 2018 at 16:08

  Lijkt me erg leuk om te lezen ter voorbereiding van mijn bevalling eind oktober. Kom maar op met die positiviteit!!!

 • Reageer Miriam 21 juni 2018 at 16:46

  Ik gun mijn bestie Stacey dit boek van harte!! Zwanger van hun eerste kindje is zo’n bevalling best iets om tegenop te zien. Vooral omdat, als je zwanger bent, iedereen ineens de onbedwingbare behoefte lijkt te hebben om alle beval-horror-stories met je te delen!
  Enne… als zíj ‘m wint, mag ik het vast later lenen als het mij ooit gegeven is om te mogen bevallen!

 • Reageer Denise 21 juni 2018 at 17:34

  Ja graag! Ben 16 augustus uitgerekend van onze 2e dochter. De eerste is alweer 4 dus de bevalling is al weer even geleden.
  Altijd fijn om weer te lezen over een bevalling

 • Reageer Vera 21 juni 2018 at 20:54

  Ja heel graag!! In november ben ik uitgerekend van ons tweede kindje. Ik ben héél nieuwsgierig naar de inhoud van dit boek!!

 • Reageer Anna 21 juni 2018 at 21:26

  Heel graag! Uitgerekend voor 22 okt van ons 1e kindje 🙂
  Lijkt me een top boek!

 • Reageer Anna 21 juni 2018 at 21:29

  Heel graag, lijkt me een top boek!
  Uitgerekend van ons 1e kindje in oktober ❤️

 • Reageer Femke 21 juni 2018 at 21:43

  Mijn hemel, wat zou ik graag zo’n boek willen lezen. I’m in!! Bij de bevalling van de eerste begon ik vol goede moed, gewapend met een dijk van een geboorteplan voor een natuurlijke hands-off-bevalling en een kop vol instructies van m’n hypnobirthing-juf. Maar viel dát even tegen! Het bad werkte voor geen meter bij m’n rugweeën en m’n lichaam leek, itt wat ik als mantra mezelf had ingeprent, helemaal niet precies te weten wat ‘t deed. Terwijl de bevalling maar voortduurde en mijn lichaam doodop raakte, gingen er uren en uren voorbij voordat er volledige ontsluiting kwam. Alles wat ik niet wilde gebeurde: ik belandde in het ziekenhuis met ingrepen en plakkers overal en pijnbestrijding en iemand die maar de helft van de tijd in de ruimte was die voor me bepaalde dat ik op bed moest blijven met de benen in de beugels en urenlang persweeën moest wegpuffen. En viel ik mezelf ff tegen dat ik allemaal niet-au-naturel keuzes maakte en wel 100000 keer wanhopig huilde dat ik niet meer wilde ipv de taakgerichte krachtige vrouw was die ik van tevoren had besloten te zijn. Helse 24 uur. Nu we dromen over baby 2 is die bevalling ZO’n mega-obstakel. I need this! Dus ik doe mee ?

 • Reageer Mirjam Zijlstra 21 juni 2018 at 22:05

  Dit lijkt mij een geweldig boek om te lezen voor mijn bevalling in september. Zo kan ik mij goed voorbereiden op de komst van ons eerste wondertje ?.

 • Reageer Leonie 21 juni 2018 at 22:20

  Ik wil winnen voor mijn beste vriendinnetje die over een maand of 7 weer mag/moet. Ze ziet er zelf nogal tegenop dus hopelijk geeft dit boek haar meer rust.

 • Reageer Lara van der Eijk 22 juni 2018 at 06:59

  Ik mag als moeder van 3 kinderennin september starten aan de opleiding tot verloskundige!!!! Ik beschouw dit als een enorm voorrecht. Dus win ik heel graag het boek! Want ik ben van plan een kei te worden!

 • Reageer Marloes 22 juni 2018 at 07:47

  Ons tweede ukkie is onderweg en ik ben heel erg benieuwd naar dit boek met positieve insteek! Als ik hem mag winnen en uitgelezen heb, kan hij mooi rouleren in onze vriendenkring! Weg met de circulerende horrorverhalen en focus op positieve ervaringen. Je hebt niet alles in de hand natuurlijk, maar een beetje ontspannen je bevalling ingaan is erg helpend! 🙂

 • Reageer Liek 22 juni 2018 at 09:17

  Zo graag! Om me voor te bereiden voor de ‘herkansing bevalling’ voor nr 2 volgende maand!

 • Reageer Sanne 22 juni 2018 at 10:12

  Ik zou dit boek super graag willen winnen! Bij mijn eerste (medische)bevalling voelde ik mij helemaal niet in mijn kracht.
  Ik ben nu weer zwanger en zou zo graag een positievere bevalling willen!

 • Reageer Gineke 22 juni 2018 at 12:59

  Ja, heel graag! Elke keer als ik iemand vertel dat mijn bevalling goed te doen was, ondanks dat ik later las dat ik volgens de boekjes een hele zware bevalling had, word ik verbaasd aangekeken! Aan iedereen die mij verbaast aankijkt zou ik dit boek willen uitlenen. Daarnaast zou ik zelf graag willen lezen waardoor ik het allemaal zo goed heb ervaren!

 • Reageer Wendy 22 juni 2018 at 13:07

  Heel graag zou ik dit boek willen winnen zodat ik hem aan al mijn cursisten van bevallenalsteam kan laten lezen.

 • Reageer Judith 22 juni 2018 at 13:22

  Ja ik zou hem graag willen doorlezen! Misschien wat relaxter mijn bevalling in in november.

 • Reageer Elma 22 juni 2018 at 14:02

  Eind augustus uitgerekend van de tweede. Eerste bevalling eas nogal een ‘dingetje’. Ben heel benieuwd of dit boek kan helpen er wat relaxter in te staan deze keer!

 • Reageer Sammy 22 juni 2018 at 15:00

  Ik zou dit boek heel graag willen winnen voor mijn schoonzus die in verwachting is van haar tweede kindje. Haar eerste beval ervaring was niet makkelijk, was een natuurlijke stuitbevalling die niet zonder slag of stoot verliep. Ze is in oktober uitgerekend en het lijkt er op dat dit kindje mogelijk weer in een stuit ligt. Ik zou haar dit boek heel graag cadeau geven dat zij weloverwogen en vooral zelfverzekerd haar bevalling in kan gaan op welke manier dan ook.

 • Reageer Janine 22 juni 2018 at 21:03

  Na 2 redelijk vlotte bevallingen begin ik nu toch wel eens te denken dat het bij nr 3 (midden okt) misschien wel wat kan tegenvallen.
  Beetje ontspanning om me voordien weer wat gerust te stellen zou welkom zijn!

 • Reageer Fiet van Mourik 22 juni 2018 at 22:10

  Voor m’n nuchtere vriendin Esther. Die niet opziet tegen haar bevalling omdat haar uitspraak is: “anderen bevallen 2, 3 of wel meer keer. Dan zal het best te doen zijn.” (Jaja wacht maar af ??) Dus ik gun haar wel wat informatie (de positiviteit en humor heeft ze al)

 • Reageer Kirsten 23 juni 2018 at 12:47

  Een nuchter boek zonder poespas, lijkt me heerlijk!
  Eerst om zelf te lezen (ondanks eerdere positieve bevalervaringen en een hopelijk volgende op komst) en daarna door te geven aan de zwangeren om me heen. En dat zijn er wel een aantal! 🙂

 • Reageer Mariel 23 juni 2018 at 19:34

  Dit boek zou ik graag willen lezen! Ik verwacht over 3 weekjes mijn eerste kindje. Ik woon momenteel bij mijn ouders en omdat zij niet achter een thuisbevalling staan gaat het een ziekenhuisbevalling worden. Ik ben erg benieuwd naar alle positieve verhalen!

 • Reageer Lieneke 25 juni 2018 at 23:57

  Ja graag, lijkt me goed om te lezen en door te geven!
  Klaar met dat taboe gebeuren, gewoon eerlijk en duidelijk welke keuzes je hebt: kom maar op!

 • Laat je reactie achter