Kook

Relax Mama weekmenu voor drukke tijden

Zo leuk om te zien hoe andere gezinnen hun week vullen met eten. Deze week maakte Mieke het weekmenu. Ze is moeder van vier: Pepijn (8), Vieve (5), Florien (3) en Kalle (0) en getrouwd met Maarten. Ze is verloskundige in Spijkenisse. Druk dus, daarmee meteen een harde eis voor haar dat het niet te veel tijd mag kosten en het makkelijk moet zijn!

Mieke en ik hadden al eerder contact met elkaar omdat zij daar samen met de bibliotheek Mama Cafés organiseert waar ik vorige jaar een keer mijn Mom You Can-verhaal mocht vertellen.

Maandag: revolutiegehakt met aardappels en sperziebonen

Een recept van mijn oma, uit de tijd dat zij op zichzelf ging wonen en vond dat ze nogal hip en revolutionair bezig was: revolutiegehakt met aardappelen en sperziebonen. Een AVG-maaltijd voor nu, maar nog steeds lekker. Heel simpel:

 • Rundergehakt (300 gram gebruik ik), 2 uien, ketjap manis, tomatenketchup als basis en voeg toe naar smaak waar je zin in hebt (paprika, wortel, bleekselderij bijv).
 • Ui snijden en fruiten, gehakt even aanbraden, 3 el ketjap manis, 3 el ketchup en laten pruttelen.
 • Aardappelen gewoon koken, evenals sperziebonen. 
 • Op een bordje en aan tafel!

Wij eten het ook wel met rijst, gefrituurde uitjes en kroepoek. Ook lekker met bijvoorbeeld broccoli.

Dinsdag: orzo met feta en garnalen

Vier kinderen en Ottolenghi gingen niet goed samen, tot het kookboek Simpel uitkwam. Meerdere toppers staan erin. Ik heb deze orzo met feta en garnalen uitgekozen omdat het een vrij snel recept is, makkelijk in één pan en we standaard een lege pan hebben, want lekker! De chili voegen we op tafel pas toe, die is net wat te heftig voor de kinderen.

Woensdag : plaattaart met gegrilde groenten en witte kaas

De woensdag is in de namiddag gevuld met hockeytrainingen, kinderfeestje, speeldates enz. Een snelle maaltijd is dus noodzakelijk! We eten geregeld deze plaattaart met gegrilde groenten en witte kaas van de AH. Eventueel pimpen met olijven, cherrytomaten en of met een groene salade ernaast. Kids blij, wij blij, tijdschema blij, want veel sneller kan het niet!

Donderdag: preiprol

Op donderdag heb ik dienst, in de namiddag altijd overleg, dus snel en makkelijk moeten de boventoon voeren. Wederom een gerecht dat in één pan te maken is, geschikt voor mealprepping en vegetarisch. Een stamppotje met een naam waar ik een haatliefde verhouding mee heb, maar ja, zo noemden we het thuis nou eenmaal… Preirol.

 • Nodig, aardappelen, 3 preien, 5 hardgekookte eieren en kaas in blokjes 200 gram (tipje mijnerzijds, je kunt hier prima leftover kaas voor gebruiken, dat stuk dat je niet meer lekker kan schaven is hiervoor top!).
 • Aardappelen schillen en koken.
 • Prei wassen en in ringen snijden, na 10 min toevoegen en meekoken.
 • Eitjes pellen en klein snijden (nog een tipje mijnerzijds: eitje tik spelen en dan met de eiersnijder elk een ei snijden is hier een publiekslieveling en goede bezigheidstherapie die pedagogisch gezien veel plussen heeft > spelletje, fijne motoriek, stukje werktuigbouwkunde).
 • Aardappelen en prei afgieten, maar bewaar het kookvocht!
 • Stampen, kaas en ei erdoor, stampen.
 • Als het wat droog is nog wat kookvocht toevoegen.
 • Peper op tafel voor de lieveling.
Vrijdag: bietenrisotto met mortadella

Het weekend begint en daarom willen we graag lekker eten om dat in te luiden. De bietenrisotto met mortadella is geliefd bij ons om de smaak, kleur en gemak van bereiden. Het kost wat tijd, maar al borrelend aan het kookeiland maakt dat niks uit. Omdat ik deze hoeveelheid groente wat minimaal vind, gooi ik meestal een dubbele hoeveelheid bieten erin.

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter