Kook

Relax Mama weekmenu voor de gevoelige buik

Deze week maakte Marloes het weekmenu voor ons. Marloes is moeder van zoon Jesse (10). Ze is leerkracht en heeft een half-half-samenwoon-relatie met haar vriend, die een gluten- en lactose intolerantie heeft. In dit weekmenu laat ze ons zien dat het helemaal niet zo ingewikkeld is om glutenvrij en lactosevrij te koken. ‘Sterker nog,’ zegt ze, ‘je doet het vaker dan je denkt!’

“Ik ben Marloes, 38 jaar en moeder van zoon Jesse van 10. Met mijn vriend woon ik verdeeld over twee huizen: het eerste deel van de week in zijn huis en het tweede deel in mijn huis. Naast werken als leerkracht, wandel ik zoveel als mogelijk, houd ik van gezelligheid, ga ik graag kamperen/op vakantie, heb ik aan de eerste lockdown een verslaving overgehouden aan het bewerken en inplakken van foto’s en fotoboeken (met Studio Ins en Outs, zo leuk!) en kijk ik enorm uit/zie ik best op tegen de naderende puberteit van de tienjarige.”

Maandag: pasta met gerookte zalmsnippers en lekker veel courgette

Een werkdag, dus we sluiten de dag af met iets heerlijks: Pasta met gerookte zalmsnippers, courgette (lekker veel) en roomkaas, gekruid met bieslook, peper, zout en een beetje citroensap. Credits voor dit recept gaan naar mijn vriend, hij heeft het ‘uitgevonden’ 😉  Uiteraard alles gluten- en lactosevrij! 

Dinsdag: AVG-tafel

Vandaag gaan we voor de snelle Hollandse maaltijd want de zoon van mijn vriend moet op tijd klaarstaan om naar zijn moeder te gaan. Voor mij betekent het op tijd naar huis vanaf mijn werk en mag ik aanschuiven aan een reguliere AGV-tafel: Worteltjes (van zo’n bos, niet die voorverpakte), krieltjes en een stukje pangasiusfilet… heerlijk! Zijn zoon is eigenlijk een geboren vegetariër, maar eet bij wijze van uitzondering wel Vockingworst, een echt Utrechts hapje. Hij heeft daarvan meestal wat plakjes. Ik als Vlaardinger ging natuurlijk stuk op de naam van dat stukje worst… Had ik nog nooit van gehoord… 😉

Woensdag: noodles (twee versies)

Op deze dag eten we bij mij thuis, Jesse wordt om vijf uur gebracht dus meestal kook ik iets waarvan ik weet dat hij het lekker vindt. Hij gaat bijvoorbeeld heel goed op eiernoodles met geraspte kaas, doperwten, en stukjes kipdijfilet… apart…. in een vakjesbord… Vraag me niet hoe het kan, profiteer ervan, ik gooi meestal zoveel mogelijk in die vakjes omdat hij dit goed eet en als hij goed eet ben ik een vrolijk mens. Voor mijn vriend en mij maak ik een wokschotel van stukjes kipdijfilet, wokgroenten, glutenvrije sojasaus en rijstnoodles. Stukje kroepoek erbij en ik maak iedereen blij! De restjes bewaren we voor in het weekend.

Donderdag: braadslede vol groenten uit de oven

Op donderdag wil ik nog wel eens uitgebreid koken, gewoon omdat het kan, ik de tijd heb en ik intens kan genieten van de geur van lekker eten. Vandaag eten we aardappels volgens een recept uit het boek Project Gezond. Dat recept vind je hier. En daarbij een braadslede vol met groenten uit de oven: Winterpeen, ui, paprika, broccoli, courgette, knoflook, eigenlijk alles wat je lekker vindt kan in die braadslede. (De echt harde groenten kook ik meestal eerst een minuut of tien) Misschien nog een appeltje of een tomaatje erbij. Peper, zout en olijfolie er overheen en als extra smaakmaker kies ik ervoor om gemalen venkelzaad eroverheen te strooien. 30 à 40 minuten in de oven en voilà, een supergezond ovengerecht. Je kunt als variatie ook kiezen voor zoete aardappelen.

Vrijdag: zelfgemaakte pizza!

Op vrijdag sta ik weer voor de klas en gaat mijn zoon voor en na school naar de BSO. Op deze dag eten we altijd met zijn tweetjes (zonder de gv- en lv-vriend erbij) en mag Jesse vaak kiezen wat we eten. Dat wordt dus pizza. Voor hem een mini-pizzabodem die hij zelf wil beleggen met mozzarella, rauwe ham, pijnboompitjes, en pizza-kaas. Een bakje puntpaprika als side-dish want ja, groenten…. 

De pizza waar ik goed op ga is deze, ook van Project gezond. Deze pizza’s kun je natuurlijk ook super makkelijk vegetarisch klaarmaken. De tomatensaus die erbij hoort staat in het recept. Let op: deze recepten zijn van zichzelf niet glutenvrij en lactosevrij, maar die producten kun je aanpassen aan het dieet dat gevolgd moet worden. Wij gebruiken meestal de producten van Schar: zij verkopen goede wraps en pizzabodems.  Je vindt het recept van deze pizzawraps hier.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Begin april verschijnt de remake van het boek Relax Mama in de keuken (pocketeditie). Het is een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek zal verkrijgbaar zijn bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het gaat €9,99 kosten. 
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter