Fijn, deze week wilde Daniëlle het weekmenu voor ons maken. Daniëlle houdt van koken, maar tja… met baby en peuter is het ook voor haar elke keer wel weer een uitdaging om het eten rond half zes op tafel te hebben. En half zes is wel haar streven, want als het later wordt hebben haar jongens echt honger en gaat koken meer op zwaarbepakt bergbeklimmen lijken. Ze gaat daarom doordeweeks voor snelle recepten die binnen zo’n twintig minuten klaar zijn. En meestal zijn ze ook nog gezond. De baby eet nog niet zoveel, die laat ze in deze gerechten buiten beschouwing.
Maandag: Mads favoriete pasta
Mads was tot hij anderhalf was een allesetend smulmonster. Daarna was het voorbij met de pret maar sinds een paar maanden eet hij weer beter en is de lijst met soorten groenten die hij eet gegroeid van één naar vijf. Applaus voor hem. Wat Mads heeft geholpen is het kiezen uit een kinderkookboek en meehelpen boodschappen doen. Dit pastagerecht komt uit het boek Opperdepop en is zijn favoriet. Het gaat er altijd met veel gemak in.
Benodigdheden:
– Pastaschelpjes
– Worstjes (wij variëren met runderworst of hamburgers)
– Broccoli
– (Bos) ui
– Olijfolie
Kook de pasta en zet water op voor de groente. Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook ze 5 minuten. Laat ze vervolgens uitlekken in een vergiet.
Snijd de worstjes (of hamburgers) in stukjes. Snijd de bosui in ringen. Bak het vlees en de ui. Tip; als je worstjes gebruikt, verwijder dan het velletje wat eromheen zit. Dit eet makkelijker.
Als de pasta klaar is giet het dan af en meng het met de bosui en het vlees. Bewaar eventueel wat kookvocht zodat je het geheel iets vochtiger kan maken.
Dinsdag: Vis, aardappeltjes met schil uit de oven, wortel en sperziebonen
Vandaag eten we vis! Ik kies denk ik voor kabeljauw, mag best een keer. In ieder geval lust iedereen dit, wat het makkelijk maakt. Door de aardappeltjes duurt dit gerecht in de voorbereiding iets langer, 5 minuten voorbereiden en in totaal 25 minuten bereidingstijd. Maar omdat de aardappels een tijdje de oven ingaan, heb ik m’n handen wel meer vrij voor de jongens.
De ovenaardappels maak ik als volgt: Verwarm de oven voor op 200 graden. Maak ondertussen de aardappels schoon. Ik kies voor aardappels met rode schil. Boen de aardappels in een laagje water, snijd ze in parten en spoel ze goed af. Laat ze even uitlekken op een theedoek. Doe een vel bakpapier op de bakplaat en leg de aardappeltjes daar op. Strooi een beetje zout, peper en rozemarijn over de aardappels, samen met een scheut olijfolie. Even lekker husselen en dan 20-25 minuten de oven in. In de tussentijd kook ik de groenten (Ik kies uit gemak voor de vers voorverpakte wortels en sperziebonen) en bak ik de vis in een koekenpan. Beetje remouladesaus erbij en voila!
Vind je de oven teveel werk? Kies dan gewoon lekker voor gebakken aardappels. Dan is het zeker binnen 20 minuten klaar!
Woensdag: Mexicaanse Lasagna
Dit recept is een feestje op zicht. En woensdag vind ik altijd een leuke dag. Dus goede combi. Eigenlijk is het gerecht hetzelfde als Mexicaanse wraps, alleen dan gemaakt in een springvorm of ronde ovenschaal. Echt super leuk en lekker. Om het jullie (en mezelf) makkelijk te maken, hier een recept wat erg lijkt op die van mij. In plaats van taco kruidenmix maak ik de saus alleen zelf door een groot blik tomatenpuree, een halve rode peper, een grote teen knoflook, peper, zout en paprikapoeder (alles naar smaak) toe te voegen aan het gehakt en de groenten.
Donderdag: ovenschotel met groenten, roomkaas en kip
Donderdag is door ons werk altijd een beetje een hectische dag. Ik heb meestal vergaderingen tot na 17.00u en m’n man is ook niet voor 17.00u thuis. En onze jongens zijn wel een beetje van de klok. Om de avond enigszins relaxt te laten verlopen, kies ik meestal voor een ovenschotel die ik het liefst de avond ervoor (grotendeels) al klaar zet. Ik vind het vaak best makkelijk om alvast een pan groenten of aardappels te koken als je toch al bezig bent, die je vervolgens de dag erna verwerkt in het eindgerecht.
Wat het je nodig voor deze ovenschotel?
– wortels in stukjes
– aardappels in stukjes
– kipfilet in reepjes
– courgette in schijfjes
– champignons in plakjes
Kook de aardappel- en wortelstukjes zo’n 7 minuten voor. Bak ondertussen de kip en voeg de courgette en champignons toe. Doe het vuur uit en meng dan de roomkaas er doorheen.
Doe vervolgens de aardappels en wortels in een ovenschaal met daarbovenop het mengsel van kip en groenten. Maak af met een beetje geraspte kaas. Zet het daarna 20 minuten op 180 graden in de oven (dat kan dus ook een dag later) en je kunt aanschuiven. Kun je in die tijd mooi even je kinderen knuffelen 😉
Vrijdag: patatdag
Ja… wij hebben een vaste patatdag. Echt zo makkelijk! Zeker als iedereen op vrijdagmiddag hartstikke moe is. Het is bij ons de manier om de peuter in no time super happy z’n weekend in te laten gaan. En we vinden het gewoon lekker. Dus, frietpan aan, frietjes en een snack erin en voor de vorm een simpele salade met sla en tomaat ernaast. Heerlijk smullen zullen wij!
Voor de vega’s: ik vind het zelf lastig om regelmatig vegetarisch te eten. Het gerecht van donderdag is volgens mij makkelijk vega te maken. Misschien een leuke uitdaging. De kip kun je bijvoorbeeld vervangen door een andere groente. Bijvoorbeeld een mooie grote aubergine. Andere tips? Ik zie je reacties graag tegemoet.
Wie is Daniëlle?
Daniëlle Koudijs is jongensmoeder van een peuter van 2.5 en een baby van een half jaar. Geloof is haar drijfveer, schrijven en zingen haar passie. Verder is ze docent bij de Entree-opleidingen van het MBO. Omdat ze het leven als moeder best een uitdaging en een zoektocht vindt, deelt ze haar verhalen en ervaringen graag met andere moeders. Ze blogt ook voor de sites Mams At Work en binnenkort ook voor Power to The Mama’s.
Geen reacties