Kook

Relax Mama weekmenu volgens een zesjarige

Deze week deelt Neeltje haar weekmenu met ons. Of eigenlijk… het weekmenu van haar dochter Janne. Neeltje is moeder van Tim (9), Janne (6) en Floor (4) en is getrouwd met Antal. Ze is freelance journalist en docent aan de Hogeschool Utrecht.

Neeltje: “Ik kende geen kieskeuriger kind dan Janne, onze middelste dochter. Niets at ze, op boterhammen met chocopasta en droge macaroni na. Maar sinds een tijdje verruimt ze haar culinaire blik. Ze proeft ineens van alles dat we haar voorzetten een hapje, en geeft dan soms ook gewoon toe dat het lekker is. Minstens twee keer per week gaat haar bord helemaal leeg en krijgen we zelfs complimenten voor onze kookkunst. Ook pakt ze er steeds vaker zelf een kinderkookboek bij om dingen te proberen. Inmiddels kunnen we een lijstje aanleggen met gerechten die ze echt lekker vindt, perfect voor een weekmenu.”

Maandag: Traybake gnocchi met pompoen en geitenkaas
Favoriet bij Janne omdat hij zo lekker zoet is: over de geitenkaas gaat een scheutje honing. Ik maak deze traybake graag omdat er natuurlijk niks relaxter is dan ingrediënten op een bakplaat gooien en wachten tot het klaar is. De walnoten doen we er los bij, want die gaan er alleen bij de volwassenen in.

Dinsdag: Broccoli, frietjes en drumsticks
Janne is hard op weg om vegetariër te worden. Omdat haar vader al jaren geen vlees eet, staat het bij ons sowieso nog maar zelden op tafel, maar sinds ze zich realiseerde dat vlees van dode dieren komt én ze bij een Franse slager een heel varken zag hangen, slaat zij vlees steeds vaker af. Maar ze kan nog niet goed zonder de spekjes door haar favoriete pasta (die we morgen eten) en lust ook heel graag een kippenpootje op zijn tijd. Lekker met all time favorite broccoli en frietjes (uit onze nieuwe airfryer).

Woensdag: Pasta met witte saus
Als ik aan de kinderen vraag: ‘Wat zullen we vandaag eten?’, juichen ze steevast: ‘Pasta met witte saus!’ Ik heb hem al eens eerder in een Club-weekmenu gezet en kreeg er toen veel enthousiaste reacties op.

Je maakt hem zo: Kook voor vier personen ¾ pak fusilli of farfalle. Snijd ondertussen een emmertje snoeptomaatjes of twee bakjes cherrytomaatjes in tweeën. Bak een pakje spekjes uit (ja, die eet mijn man in dit geval stiekem ook, want de spekjes maken de salade helemaal af) en rooster een handje pijnboompitten. Mix in een schaaltje 400 gram hüttenkäse met drie à vier theelepels groene pesto (uit pot of zelfgemaakt) en een snuf peper en mix pasta, tomaatjes, spekjes en ‘witte saus’ door elkaar. De ‘grote mensen’ gooien er nog een dot rucola op en strooien er de pijnboompitten over. Lauwwarm is de pasta het lekkerst.

Donderdag: Pompoenwortelsoep met stokbrood en smeersels
Janne houdt ineens ook van soep, zolang de groente er niet al te duidelijk in te herkennen is. Pompoensoep is haar favoriet, al weet zij niet dat we er ook altijd een paar wortels doorheen doen. Ik verdenk haar er weleens van dat ze vooral soep eet vanwege de stokbroodjes met allerhande smeerseltjes die ook altijd op tafel staan, maar een halve kom gaat er altijd wel in. Dit is een lekker recept, waarbij gember de soep nog een tikje lekkerder maakt.

Vrijdag: Papardelle met ricotta en gepofte tomaatjes

Zolang er niet té veel ricotta over de pasta gaat, want dat vindt ze zo ‘naar koe smaken’, slurpt Janne deze slierten in no time naar binnen. De gepofte tomaatjes maken het lekker zoet, en door de ricotta wordt de paste lekker romig. Met wederom nootjes voor de volwassenen. Je vindt het recept hier.

Zaterdag: Pannenkoeken
Zaterdag is bij ons chaosdag. Er wordt gevoetbald door de oudste, en de twee meisjes moeten beide naar zwemles. De één ’s ochtends en de ander ’s middags, superhandig. Verder doen Antal en ik vaak nuttige dingen als klusjes en wasjes en worden de kinderen een beetje aan hun lot overgelaten. (Lees: ze gaan buitenspelen en mogen wat langer op een scherm). Als beloning voor al deze ontberingen krijgen ze ’s avonds pannenkoeken, Jannes ultieme lievelingskostje. Wel van volkorenmix, dan voelt het nog een beetje gezond.

Zondag: Zuurkoolstamppot met vegetarische balletjes
Er mag nog wel een beetje groente in deze week, en dat doen we met Jannes lievelingsstamppot: zuurkool. Het is tenslotte nog winter. Ik maak altijd een flinke pan, zodat we ook wat kunnen invriezen. Op een kilo zuurkool schil ik ruim 2 kilo aardappelen. Uiteraard gaan er spekjes door (echte want de vegavariant vinden we niet lekker), maar Janne eet de stamppot het liefst met vegetarische balletjes, en dan het liefst deze vegan Zweedse variant van Albert Heijn.

  • Benieuwd naar de vorige budgetweekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter