Kook

Relax Mama weekmenu: makkelijk, snel én lekker!

Deze week weer een weekmenu van een van ‘die andere moeders’ (die ook maar wat doen). Ik kreeg dit keer hulp van Michèlle, moeder van een jongen (8) en een meisje (bijna 4) en vriendin van Niels. Samen wonen ze, net als ik, in Utrecht. Superfijn dat Michèlle deze week het stokje overneemt, want ik ga mezelf komende week in een huisje in Portugal opsluiten om aan mijn boek te schrijven. Want dat proces gaat veel te langzaam… Die cannelloni van donderdag ga ik trouwens echt een keer maken.

Michèlle: Ik hou heel erg van koken, maar door tijdgebrek en kritische eters staat er vaker een simpelere maaltijd op tafel dan ik zou willen. Verder ben ik graag creatief bezig en maak ik veel kleding zelf (insta: @momofthecuriouskids). Mijn doel voor dit jaar is in ieder geval 50% van de kleding van de kids zelf maken!”

Alle gerechten uit mijn weekmenu zijn makkelijk vegetarisch te maken en de tomatensoep (zonder pita’s!) is zelfs veganistisch.

Makkelijke en snelle maandag: Pilav

Op maandag kook ik vaak makkelijk & snel, omdat dinsdag een erg drukke dag is. Zo hou ik tijd over om alvast voor de dinsdag te koken en hoef ik dus die dag vrij weinig aan het eten te doen.

Voor de pilav fruit ik een ui en daar voeg ik (circa 250 gram) kipfilet in stukjes aan toe. Als de kipfilet gaar is, voeg 5 perziken in stukjes toe. Daarna een blikje tomatenpuree en een scheut ketjap.

Ik eet de pilav met rijst die ik heb gekookt in kokosmelk (1 blikje koksmelk en 2 blikjes water). Als de rijst klaar is en je hem afgiet, vang ik wat van het kookwater op en daarvan doe ik nog een scheutje bij de pilav.  Lekker met kroepoek!

Vega dinsdag: Verse tomatensoep met pita’s & guacamole

Voor deze tomatensoep kan ik de kids ’s nachts wakker maken! Oorspronkelijk een recept van Jamie Oliver, maar door de jaren heen mijn eigen draai aan gegeven. De pita’s zag ik ooit hier op de blog voorbijkomen en dat bleek een enorm succes.

Wat heb je nodig voor de soep?
1,5 kg tomaten (Neem verschillende. Ik neem graag tros-, cherry- en coeur de boeuf tomaten)
1 rode paprika
1 ui (rood of geel, wat je lekker vindt)
1 teen knoflook
Scheut olijfolie
Scheut balsamico

En zo maak ik hem: 

 • Snijdt de tomaten, paprika en ui in stukken en doe in een ovenschaal (houdt 2 cherrytomaatjes achter voor de guacamole)
 • Voeg de scheut olijfolie en balsamico toe en ook de teen knoflook (ontveld)
 • Voeg kruiden toe naar smaak (ik gebruik o.a. oregano, gerookte paprika, peper)
 • Zet de ovenschaal onder de 15 minuten in de oven op grill. Als je geen grillstand hebt, kan je de oven ook op 230C zetten
 • Laat het een beetje afkoelen en pureer alles met een blender of staafmixer. Ik zeef de soep 2x, zodat er geen velletjes in de soep achterblijven

Wij eten er pita’s met kaas bij (Snijd de pita’s open en doe er kaas op en leg ze volgens
gebruiksaanwijzing in de oven of verwarm in de broodrooster of tostiapparaat) en guacamole. Die maak ik met cherrytomaatjes, limoensap en kruiden zoals peper, chili, komijn en een snufje zout. Hier in huis zijn we geen fan van koriander, maar dit wordt wel vaak gebruikt in guacamole recepten.

Snelle woensdag: Noodles met groenten & garnalen

Sinds kort is mijn dochter fan van garnalen. Haar vader wordt daar heel blij van, want die maak ik graag met zijn favoriet; deze noodles! Het is super easy en heel snel klaar. Ik maak het zo:

 • Ik kruid eerst 200 gram rauwe gepelde garnalen (uit de vriezer) met chili, peper, knoflook, limoensap en gerookte paprika.
 • Dan bak ik de garnalen in een wok en voeg kort daarna wokgroenten toe (ik neem vaak Chinese met paksoi) en bak deze 2 minuten. Daarna voeg ik een scheut sojasaus en een lepel honing toe.
 • Ondertussen kook ik de noodles in een andere pan volgens de gebruiksaanwijzing en als deze klaar zijn voeg ik ze ook bij de wokmix. Even roeren en klaar!

Dit recept kan heel makkelijk vegetarisch door de garnalen weg te laten of te vervangen door tofu.

Favo donderdag: Cannelloni met ricotta & spinazie

Deze cannelloni (die ik soms ook lekker lui als lasagne maak!) is een echte favoriet hier in huis. De kinderen helpen ook graag met het maken ervan. Het recept dat ik maakt lijkt op deze, alleen heb ik nog nooit gedroogde cannelloni gebruikt. Maar maak ik de rolletjes van verse lasagnebladen. Ik voeg verder ook nog champignons toe en gebruik diepvriesspinazie (een half pak) in plaats van verse.

De cannelloni draaien maak ik als volgt: Leg een lasagneblad neer en verspreidt er wat van je gehaktmensgel over, rol op en leg in de ovenschaal. Doe dit met alle lasagnebladen en je gehaktmengsel op zijn. Let op: niet stapelen! Dan moet je even een andere ovenschaal erbij pakken.

Soms heb ik geen zin of tijd voor cannelloni en maak ik gewoon lasagne. Dan stapel ik de hele boel dus gewoon op in één ovenschaal!

Vrijdag: Verse frites met witlof & zalm

Op vrijdag eten we vaak iets van gebakken aardappeltjes of frites. Ik ben zelf dol op witlof en zalm. De kids iets minder, dus voor hen vervang ik dat dan soms voor broccoli en vissticks.

De frites maak ik zelf door aardappels in repen te snijden. Was het geheel daarna in zout water en leg ze op een theedoek om te drogen. Je kan de frites in de oven of in bijvoorbeeld in een Airfryer bereiden.

In de oven: ongeveer 40 minuten op 200 graden. Bakblik met bakpapier, frites verspreiden en besprenkelen met olie en wat zout. Na 20 minuten keren.

In de Airfryer: Bak de frites 10 minuten op 120 graden. Voeg een scheutje olie toe en bak 20 minuten op 180 graden.

De witlof kook ik eerst ongeveer 5 minuutjes daarna doe ik de gehalveerde stronkjes nog even in de oven met een laagje kaas erover (Op de grillstand voor 5 minuten of op een ovenstand van 220 graden)

De zalm marineer ik met peper, zout, dille, limoensap, honing en een beetje mosterd en daarna bak ik ze in zes minuten gaar.

Smakelijk eten allemaal! Groetjes, Michèlle

 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
 • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!

RelaxMama_3D

Relax Mama in de Keuken

Vorig jaar verscheen mijn boek Relax Mama in de keuken. Een boek met 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels. Het kost €16,99.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter