Kook

Relax Mama goed humeur-menu

Ieder laatst weekend maakt Willemijn een weekmenu voor ons (en voor haar eigen ‘mannengezin’).

Terwijl de ene na de andere persoon op mijn Instagram-wall het vliegtuig pakt naar een of ander zonnig oord, zit ik deze weken gewoon achter mijn laptop aan de keukentafel te werken en mopperen over al die aaneengeregen grauwe dagen. ‘Verschil moet er wezen’, zou mijn moeder zeggen. De beste remedie tegen een bewolkt humeur? De keuken in gaan! Deze keer vind je extra veel recepten in mijn weekmenu die in ieder geval in spreekwoordelijke zin de zon op je bord laten schijnen. Hoop dat het jullie weer smaakt!

Oja, en of mijn kinderen dit allemaal eten? Nou ben ik gezegend met één héle makkelijke eter (de oudste), die noemt tempeh lekkere vleesjes en vond die Turkse soep geweldig (‘Hoezo is het al op?!’). Mijn jongste is minder makkelijk, dus die heeft soms gewoon pech. Bij het gerecht van maandag eet hij bijvoorbeeld alleen de kokosrijst en broccoli en de curry met veel rijst en zonder pompoen. Tofu lijkt op gekookt ei en dat eet hij weer wel.

Mijn advies: maak het niet te pittig en moedig ze altijd aan om iets te proberen.

Mijn advies blijft toch altijd: maak het niet te pittig en moedig ze altijd aan om iets te proberen. En noem de ingrediënten op die ze wel lusten en/of laat ze mee helpen tijdens het koken. Grappige is ook: soms verwacht je dat ze iets niet lekker vinden, bij peulvruchten en augurken had ik dat bijvoorbeeld, maar dat vinden ze dus beiden fantastisch.

Maandag: kokosrijst met sticky tempeh, broccoli en boontjes (vega)

Tempeh is een van mijn favoriete vleesvervangers, ik vind het echt ontzettend lekker. Dit recept van Ohmyfoodness was een groot succes bij ons thuis deze maand. Voor de kokosrijst verving ik één van de twee blikken kokosmelk voor eenzelfde hoeveelheid water en serveerde ik er wat kort gekookte groene groente bij (broccoli en sperzieboontjes).

Dinsdag: linzensalade met geitenkaas en biet (vega)

We starten de week met een recept van eigen makelaardij. Deze linzensalade kun je prima eten als lunch of diner, bijvoorbeeld met een kopje soep of wat brood erbij.

Ingrediënten:
400 gr linzen (geen rode)
1 kilo voorgekookte bietjes, in stukjes
2 appels, geschild en in stukjes
5 augurken, in kleine blokjes
komkommer, in blokjes
handje bieslook, fijngesneden
scheutje balsamico-azijn
scheutje olijfolie extra vierge
peper & zout naar smaak
150 gr geitenkaas

Hussel alle ingrediënten door elkaar en proef op smaak. Voeg desgewenst meer zout/peper/azijn toe. Lekker om een half uurtje te laten intrekken.

Woensdag: pasta met doperwten en burrata (vega)

Nu de lente weer een beetje lonkt krijg ik zin in doperwten. De verse zijn nog niet in het seizoen dus het werd de diepvriesvariant (net zo gezond). En zoals je dat weleens hebt als je een recept van iemand wil maken had ik geen gnocchi in huis en was de burrata op. Dus we aten dit recept van culinair journalist Liselotte Legebeke met vlinderpasta en buffelmozzarella. Sorry Liselotte, volgende keer hou ik me aan je recept!

Donderdag: Yüksük Çorbas – Turkse dumplingsoep met kikkererwten (vega)

Afgelopen maand werden we natuurlijk opgeschrikt door de zware aardbevingen in Turkije en Syrië. Het heeft me veel beziggehouden, ik voelde me er verdrietig en machteloos door. Dat sommige mensen hun onmacht en verdriet om weten te zetten tot daden, vond ik fantastisch om te zien. Culi’s Tamara Ivanovic, Hale Amus, Elvan Haartsen en Elvan Ünlu stelden een geweldig menu samen waarvan de opbrengsten naar de slachtoffers van de aardbeving gaan. Onderdeel van het menu was deze briljante Turkse dumplingsoep met kikkererwten. Het recept staat in het boek De Bijbel van de Turkse Keuken en op de Instagram-pagina van Hale. Heb je geen Turkse winkel in de buurt dan kun je in plaats van dumplings ook pasta gebruiken om de soep mee te vullen.

Vrijdag: massamancurry met pompoen (vega)

Ik word altijd vrolijk van London Loy, kookboekenmaker en tv-kok bij Koffietijd. Dit recept voor massamancurry is nu eens niet met kip maar met pompoen, lekker! En London laat jou de keus of je de currypasta zelf wil maken of koken. Is stiekem ook weleens fijn, een recept met een shortcut.

Zaterdag: Toscaanse kip uit de slowcooker

Het is eigenlijk niet eerlijk, twee recepten van één website in een weekmenu, maar deze Toscaanse kip moeten jullie echt als de wiedeweerga gaan maken dus het kon niet wachten tot volgende maand. Het schijnt een van de populairste slowcookerrecepten van Sabine te zijn en krijgt ook een plekkie in haar slowcookerkookboek in wording. Maar zonder slowcooker kun je het recept ook maken hoor, je hebt dus geen excuus 😉

Zondag bakdag: Banoffe-taart

Er zijn een paar bakkoningen en -koninginnen online die ik graag volg, en Eefje van Eefsfood is daar absoluut één van. Ze maakt heerlijke reels van het opspuiten van botercrème en het retestrak aansnijden van taart en koek, kan ik uren naar kijken. Maar los van die video’s zijn haar recepten ook zeer de moeite waard. Neem bijvoorbeeld eens deze banoffee-taart, die wil je toch?!

  • Benieuwd naar andere budgetmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50.

Voor het échte relaxte gevoel in de keuken doe je natuurlijk zo’n tof schort van de club aan. Check de Shop van Relaxte Moeders voor deze leuke combi van schort en boek!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter