Kook

Relax Mama back to school menu

Terwijl ik de hele week op de witte pistes stond in Frankrijk (onze jaarlijkse meivakantie met Family Jam!), maakte Liselot deze week het weekmenu voor ons. Liselot is getrouwd met Erwin, heeft twee kinderen van 13 en 17 en kat Mik.

Liselot: “Ik kan er echt van genieten als we met ons allen of met vrienden aan tafel zitten. Wat onze situatie wat anders dan anders maakt is dat ik chronisch ziek ben en daardoor nu niet kan werken. Ik heb een vorm van progressieve reuma, waardoor ik veel pijn heb en altijd moe ben. Dus hoewel ik veel thuis ben, moet ik goed plannen qua balans en belasting. En dan loopt er door ons huishouden ook nog een rode draad van sporten, bijles en bijbaantjes en andere afspraken, dus ik probeer altijd creatief te zijn in de keuken!”

Maandag: Zomerse Lasagne

Op maandag eten we Zomerse Lasagne, de saus is eventueel een dag van te voren te maken en als je slim bent maak je twee porties. Eén voor deze lasagne en één voor in de vriezer. Want deze saus smaakt natuurlijk ook prima bij een andere pasta. Als ik eerlijk ben laat ik de spek en de room achterwege. Natuurlijk kun je dit recept ook met vega gehakt en kaas maken.

Dinsdag: Soepdag

Meestal eten we elke week wel een keertje soep. Makkelijk, gezond en gezellig. Paprikasoep met venkelzaad, basilicum en orzo   Door de orzo is het een lekkere vullende maaltijdsoep. En onze jongste is gek op paprika, dus die kom gaat zeker leeg.

Woensdag: Pasta Peperonata

Op woensdag ga ik altijd zwemmen met een vriendin en eten we Pasta Peperonata. Lekker veel groente en vegetarisch. Ik maak het gerecht meestal eerder op de dag, zodat ik ’s avonds alleen nog even de pasta hoef te koken en het af kan maken. Dit is een prima pasta om klaar te zetten, zodat iedereen kan eten wanneer het uitkomt.

Donderdag;  Burrito’s!

Iedereen bij ons thuis is gek op deze simpele burrito’s met (vega)gehakt. Ik maak ze meestal met volkoren wraps en doe er nog kleine blokjes zoete aardappel doorheen. Als de burrito’s zijn gemaakt hoeven ze alleen nog even in de oven, dus ook prima als je niet allemaal tegelijk kan eten. Mijn zoon werkt op koopavond en eet dus vroeg, terwijl wij wachten tot Erwin thuis is.

Vrijdag: Couscous

Deze Couscous van de fakir maakte ik al toen de kinderen nog jong waren. Het is lekker vol met smaakjes. Je kan gerust experimenteren met andere (restjes) groente of kruiden. Ikzelf doe er graag als extra gewelde rozijnen en een courgette doorheen.

Zaterdag: Asperges met tagliatelle en garnalen

Dit is al zo lang favoriet bij ons thuis, dat ik het originele recept niet eens meer kan vinden. Gelukkig ken ik het uit mijn hoofd! Verhit wat olijfolie en voeg daar twee fijngesneden sjalotten en een teentje knoflook aan toe, daarna een kilo schoongemaakte, kortgekookte witte asperges in stukjes van ongeveer 1,5 centimeter toevoegen. Dit even roerbakken en er dan de inhoud van een bakje Italiaanse keukenkruiden klein snijden en aan toevoegen. Tot slot afmaken met 200 ml kookroom. Intussen 500 gram (verse) tagliatelle koken. Voor de liefhebber: in een hete koekenpannetje wat wokgarnalen kort bakken met knoflook en chilipeper. Meng de tagliatelle door de aspergeroomsaus en verdeel over de borden, eventueel afgetopt met een paar sissende, hete garnalen.

Zondag: Stoofvlees

Op zoek naar het ultieme stoofvleesrecept, kreeg ik dit recept als tip van mijn buurman oma’s draadjesvlees, lekker met frites of stokbrood en wat groente.  In de ochtend een half uurtje aan de slag, ’s avonds een feestje op je bord! Het fijne van dit recept is dat het niet kan mislukken en je, omdat het in de oven staat, nog makkelijk even de deur uit kan gaan. Het kan makkelijk een dag eerder gemaakt worden, sterker nog het is alleen maar lekkerder. En als je een dubbele portie maakt heb je altijd iets lekkers in de vriezer.

  • Benieuwd naar andere weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter