Kook

Relax Mama weekmenu: gezond en voedzaam

Deze week zien we het weekmenu van Rianne: moeder van Elodie van 10, Féline van 9  en Hugo van 6 jaar en getrouwd met Gertjan. Ze is accountant en houdt van lekker koken en woont in een dorp vlak bij Apeldoorn.

Rianne: “Alweer ongeveer vier jaar geleden maakte ik ook al een keer het weekmenu voor de Club van Relaxte Moeders! Als ik er naar terugkijk, is het ook ongeveer in dezelfde periode geweest. Vlakbij de verjaardag van onze middelste, Féline. Met drie schoolgaande en sportende kinderen ga ik dit keer voor een gezond en voedzaam weekmenu. Voor al die gezinnen waar de vakantie nu ook echt voorbij is!”

Maandag: Mi ma macaroni

Op maandag is bij ons altijd een drukke dag, dan halen we na het werk de kinderen op uit de BSO. Het is dan ook fijn dat de Mi ma macaroni dan al klaar staat in de koelkast. Vaak maken we die in het weekend alvast in het voren. Onze macaroni eten we met volkoren macaroni, macaronigroenten (vaak wel 900 gram, uit het versvak), een ui, courgette, vegagehakt, passata / pastasaus en geraspte kaas.
Eerst rul ik het gehakt even in een aparte pan, en de groente maak ik dan aan in een andere, grote pan. Als de groenten lekker gesmoord zijn, doe ik de passata/ pastasaus erbij, en na een paar minuten pureer ik de groenten door de pastasaus, waardoor het net lijkt of je macaroni alleen met rode saus eet en niet met heel veel groenten. Breng op smaak met zout en peper. Deze mi ma macaroni is de favoriet van onze Hugo. Aan tafel doet iedereen er nog wat geraspte kaas over.

Dinsdag: Goedgevulde rijstsalade met veel groente

Deze dinsdag gaat Hugo voor het eerst kijken bij een nieuwe sport: Wielrennen! Er moet dus op tijd gegeten worden. Natuurlijk kiezen we voor gezond en voedzaam. Deze lijkt ons lekker, van Eefs food.

Eefs food volg ik al een tijdje op Instagram: @eefsfood 

Woensdag: Pokebowl met garnalen en mango

Op woensdag zijn er vaak speelafspraken en zwemmen de jongste twee om 18:00. We eten dan vaak iets makkelijks en snels. Van pokebowls worden we hier allemaal blij. Ik zet de ingrediënten in bakjes op tafel, en iedereen maakt dan zelf de pokebowl klaar. Deze keer kiezen we voor een zomerse pokebowl met garnalen en mango. 

Ingrediënten voor 4 personen:

 • Garnalen ca 300 gram, gekookt en gepeld
 • Hüttenkase, 10 eetlepels
 • muntblaadjes ca 15 gram
 • wortel julienne
 • 1 rijpe avocado
 • 1 komkommer
 • 2 mango’s of 400 gram mangostukken
 • Zilvervliesrijst met quinoa en granen, gekookt

Eerst kook ik de zilvervliesrijst met quinoa en granen (deze).Als de rijst klaar is zet ik die pan op tafel. De garnalen maak ik aan in een sausje gemaakt van de hüttenkäse. Voor dit sausje doe ik de blaadjes van de munt in een blender, samen met de hüttenkäse, 1 el olijfolie en 1 el water. Pureer dat tot je een gladde saus hebt en doe de saus dan bij de garnalen en zorg dat alle garnalen bedekt zijn met de saus. In bakjes zet ik klaar: de aangemaakte garnalen, mango in stukken, wortel julienne, avocado plakjes, komkommer in stukjes. Smullen maar!

Donderdag: Wraps met bonen en kipgehakt

Ook op donderdag wordt er gesport. De oudste twee hebben op donderdag een training van Acrogym. Acrogym staat voor acrobatische gymnastiek. Het is een relatief nieuwe sport binnen het turnen en een echte teamsport, turnen met en op elkaar. Acrogym is een combinatie van gymnastiek en acrobatiek en dans. Er wordt gewerkt in teams van twee of drie sporters, die samen de acrobatische oefeningen uitvoeren.

Voor al die acrobatische oefeningen is het belangrijk om gezond en voedzaam te eten. We kiezen vandaag de volkoren wraps. Eerst maak ik het kipgehakt rul in de pan, met kipkruiden erbij. Vervolgens doe ik er een zakje Mexicaanse groente (uit het versvak) bij, 2 potten kidneybonen en een blik tomatenblokjes. Mocht je deze wraps Vega willen maken, kun je natuurlijk het kipgehakt achterwege laten.

Breng op smaak met zout en peper. Verder eten we er guacamole, crème fraîche en zure room bij. Iedereen bouwt zijn eigen wrap. De één smeert eerst de crème fraîche op de wrap, dan wat van het bonen gehakt mengsel, guacamole erbij en oprollen maar. Hugo kiest het liefst voor een kale wrap en daarna apart wat van het bonen-gehakt-mengsel. Ook dat kan natuurlijk.

Vrijdag: Gebakken aardappelen, vissticks en sla

We sluiten deze tweede schoolweek af met een visje. Soms halen we dan een lekker gebakken vis bij de viskraam op het dorp, maar ook kan het met vissticks. Daarbij bak ik aardappelen met spekjes en ui, en we eten er een groene salade bij van ijsbergsla met tomaat, ei en komkommer. Erover een honingmosterd dressing. 

Zaterdag: Pasta met de ballen van Jaap

Een favoriet van het hele gezin, is de pasta met de ballen van Jaap, zie hier het recept.

Vaak vragen de vriendjes en vriendinnen van de kinderen ons ook, welke Jaap? Nou de Jaap die de buurman is van Elsbeth van de club van relaxte moeders! Op een relaxte vrije zaterdag gaat deze pasta er altijd in!

Zondag: Restjesdag of risotto met tuinerwten

Vaak zijn er ook restjes over aan het eind van de week. In tijden dat alles duurder wordt, gaan we bewuster om met de restjes en lassen we regelmatig een restjes-dag in. 

Maar als er deze zondag geen restjes over zijn, kiezen we voor comfortfood. Dat is deze week deze risotto.

 • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
 • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina
 • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost slechts €9,99 kosten.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter