Lees, Zwanger

Wat zou jij doen als je moeder je zou uithuwelijken?

Toen Henno en ik een jaar geleden trouwden klonk door mijn hoofd regelmatig het liedje “Trouw niet voor je veertig bent, en je alle geheimen van de liefde kent.” Ik trouwde laat. Niet omdat ik niet gevraagd was, maar omdat ik eens in de zoveel tijd ‘cold feet’ kreeg. Omdat ik opeens nog onverwacht zwanger was van Teun, omdat het leven er tussendoor fietste. Ik had de keuze om te trouwen toen ik er klaar voor was.

Hartverscheurend

Volgende week is het Wereldmeisjesdag. Een dag die is uitgeroepen om aandacht te vragen voor de achtergestelde positie van meisjes wereldwijd. Ik lees er over op de site van Plan Nederland, die dit jaar met de campagne ‘Loud about Girls’ aandacht vraagt voor kindhuwelijken. Ik lees verhalen van meisjes in allerlei verschillende landen die gedwongen trouwen op hele jonge leeftijd. Over Bakul uit Bangladesh die trouwde toen ze 15 was en sindsdien het huis nauwelijks meer uit komt. Die vertelt dat ze vroeger zo graag danste en zong op school, maar daar nu niet meer heen kan. Ik lees over meisjes wiens bekkens bij de bevalling nog helemaal niet geschikt waren om kinderen te krijgen waardoor ze óf ernstige schade aan hun lichaam overhielden of het zelfs niet overleefden. Ik zie in een korte film het Bengaalse meisje Paroti, die zo hartverscheurend afscheid neemt van haar ouders als ze net getrouwd is dat ze ervan flauw valt. Ik zie meisjes uit Vietnam die ontvoerd worden om te trouwen en hun ouders vervolgens nooit meer terugzien. Ik zie een jongen van 17 die met volle overtuiging zegt dat meisjes niets te zeggen hebben, dat meisjes geen recht hebben om zelf hun echtgenoot uit te kiezen. Zijn jonge bruid zit stilletjes naast hem en staart in het vuurtje voor haar.

Terwijl deze verhalen me aanvliegen komt Keet de keuken in gestuiterd met haar vijftienjarige vriendin Dide. “Zeg Dide, wat zou jij doen als je moeder je zou uithuwelijken?” vraag ik. De vraag is goed voor een lachbui. Dit staat zo ver van ze af, dat het niet eens echt binnenkomt. Ze klokken allebei hun ice tea achterover en vliegen weg om de stad onveilig te maken met hun skateboard. Wat een wereld van verschil. Wat een vrijheid.

Wildvreemde

Ik heb me nooit gerealiseerd dat kindhuwelijken nog zo’n groot probleem zijn in de wereld. Dat er zoveel landen zijn waar dit nog heel normaal is. De moeders van de meisjes die nu op het punt staan gedwongen te trouwen zijn vaak zelf al op jonge leeftijd uitgehuwelijkt aan een wildvreemde man die hun vader kon zijn. Zijn zelf slachtoffer van huiselijk geweld. Ze denken dat het niet anders kan, denken dat het zo hoort. Met als gevolg dat er nu nog steeds elke drie seconden ergens op de wereld een meisje jonger dan 18 trouwt.

Ik hoor mijn meisje buiten lachen, hoor de wieltjes van haar skateboard op de straat. Mijn meisje dat ik kreeg toen ik er klaar voor was. Dat de wereld aan haar voeten heeft liggen. Wiens belangrijkste doel in het leven is zichzelf te zijn. Dat meisje dat vorig jaar op de trouwdag van haar vader en moeder kon zijn. Dat meisje dat voorlopig nog heel lang een meisje kan zijn. Omdat haar moeder dat ook heel lang kon.

Sms tegen eindhuwelijken en maak kans op een huiskamerconcert

Plan Nederland roept iedereen op om mee te doen aan de campagne #LoudAboutGirls. Van 4 tot en met 11 oktober kun je het woord GIRLS sms-en naar 4333. Je doneert hiermee €1, -. Elke donatie wordt verdubbeld. De hele opbrengst komt ten goede aan een project van Plan tegen kindhuwelijken in Zambia. Als je sms’t maak je bovendien kans op een exclusief huiskamerconcert bij Plan Nederland van Giovanca, Sabrina Starke, Krystl en Elske DeWall.

Dit doet Plan Nederland tegen kindhuwelijken

Plan zet opvanghuizen op voor jonge meisjes die dreigen te worden uitgehuwelijkt. De meisjes zijn hier veilig, kunnen niet worden uitgehuwelijkt en gaan gewoon naar school. Tijdens hun verblijf wordt er intensief met de meisjes, ouders en dorpshoofden gesproken over het aankomende huwelijk. Wanneer de dreiging van een kindhuwelijk is weggenomen, keren de meisjes weer terug naar huis.

SMS nu GIRLS naar 4333 en doneer hiermee €1,-. Kijk hier voor meer informatie over de actie.

Dit is één van de filmpjes die ik heb bekeken toen ik me over dit onderwerp boog:

Verder was ik heel erg onder de indruk van een reeks met korte documentaires (van 9 minuten) van Emilie. Emilie komt uit Noorwegen, is 25 jaar en ging naar Vietnam en Bangladesh. Ze maakte een paar hartverscheurend mooie filmpjes met de titel ‘Stuck’. Ze zijn hier te zien.

Nog meer filmpjes en verhalen zien? Kijk dan hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Het is vandaag Wereldmeisjesdag. Zou Donald Trump dat weten? – Club van relaxte moeders 11 oktober 2016 at 16:48

    […] zijn,’ schrijft de ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland. Ook Elsbeth schreef vorige week een blog over sekse-ongelijkheid: blijkbaar raakt het onderwerp ons moederhart meer dan ons lief is. Mij doet het onverwacht […]

  • Laat je reactie achter