Kook

Relax mama campingmenu: Jolanda’s 11 favoriete campinggerechten

Naar aanleiding van een berichtje van Jolanda riep ik een nieuwe rubriek in het leven: Het Club van Relaxte Moeders Vraagbriefje! Op deze oproep om simpele, voedzame campingrecepten kwamen zoveel reacties dat Jolanda aanbood om een weekmenu te maken. Nou ja weekmenu, het werd eigenlijk een top tien.

Jolanda gaat met haar man Erwin en tweelingdochters Féline en Evy van 9 jaar op pad richting Noord-Italië. Toen de tweeling leerplichtig werd en vakanties buiten het hoogseizoen niet meer mogelijk waren hebben ze via Marktplaats een vouwwagen gekocht. ‘Gezelligheid van een tent, maar wél bed met lattenbodem en een eigen wc-tje, voor in de nacht.’ Hun vouwwagen heeft een keuken die je los kunt koppelen zodat ze buiten kan koken.

Jolanda: ‘Dames, wat een feest om zoveel tips te krijgen na mijn oproepje voor snelle simpele campingrecepten. Heel erg bedankt! Er zitten ook wat suggesties bij die gewoon op mijn lijstje voor thuis gaan verschijnen. Niets is immers zo fijn na je werk (en school en BSO) als avondeten dat megasnel klaar is. Ik heb in onderstaande selectie geprobeerd beetje te variëren en zo gezond mogelijke recepten te kiezen – om BBQ, pizza en patatjes-dagen te compenseren. Daarom meteen een goede tip van Diana: overdag veel groenten en fruit als “snack” tijdens spelletje of lezen. Want uit eten (of afhalen) is natuurlijk helemaal RelaxMama! ‘

1. Zelfgemaakte Pasta Carbonara

Ik las wel vaker dat dit zo lekker is, maar het leek me heel ingewikkeld. Dankzij Miranda en Marisca durf ik het nu ook wel aan. Miranda schreef het volgende: pasta koken (verse is snel klaar), spekjes bakken, en dan per 125 gr pasta één eidooier (dus even eieren splitsen) erdoor roeren, scheutje kookroom is genoeg, verse peper. Even verwarmen en dan nog rucola erdoorheen roeren. Op tafel nog wat Parmezaanse kaas erover strooien.

De variant van Marisca start met een uitje bakken plus een of twee teentjes knoflook. In plaats van rucola doet zij er verse spinazie doorheen en een wat grotere scheut kookroom.

2. Rode bietensalade van Niek

Voorgekookte rode bieten, kleingesneden augurk, zilveruitjes, appel, ei, eetlepel mayonaise en eventueel tonijn. Zij doet er ook kappertjes doorheen, denk dat ik die beter los op tafel zet voor Erwin en mij. Lekker met stokbrood, maar er kan ook gekookte aardappel of pasta in.

Toen ik het las, dacht ik “ohja!” Wij maakten dit thuis ook wel eens met gewone ui en kleine stukjes haring. Schepje appelmoes ipv appel is er ook lekker doorheen! (Al zeg ik eerlijk dat de kids niet zo’n fan zijn van haring 😉 dus sinds de kids er zijn niet vaak meer gegeten. Hopelijk gaat de variant van Niek er beter in!)

Dit recept van Nicole lijkt erop, alleen nog appel in kleine stukjes toevoegen!

3. Nacho’s van Jessica

In een pan gehakt rul bakken en de groenten die je wil erbij (een zak gesneden groenten of bijvoorbeeld paprika, ui, prei, mais, blikje bonen, wat kruiden naar wens toevoegen (of zo’n zakje Mexicaanse kruiden). In een andere pan de nachochips even opwarmen. Nacho’s op een bord, saus er over of ernaast, wat geraspte kaas erover en smullen maar!

4. Courgette met tonijn

Dit werd door velen getipt dus mag niet ontbreken. Wij maken het thuis ook regelmatig: Uitje snipperen, courgette in kleine blokjes, samen roerbakken. Dan blikje tonijn erbij. En scheutje ketjap of als je van zout houdt, scheutje sojasaus. Dit kan ook op je bord zodat elk gezinslid zelf kan kiezen. Kan met pasta, maar omdat die al twee keer op het menu stond deze week, vanavond met zilvervliesrijst.

5. Bouw je eigen salade

Ook een tip van veel relaxte moeders: Bouw je eigen salade! Schaaltjes met sla, komkommer, tomaatjes, maïs, paprika, bosui (of gewoon ui), olijven, feta, wat pijnboompitjes, zonnebloemzaadjes en/of nootjes. Wij vinden beetje olie en balsamico-azijn lekker, maar je kunt natuurlijk ook andere dressing gebruiken. Onze kids vinden hummus gelukkig ook lekker, dus daar kan van alles in gedoopt worden.

Eventueel kun je nog wat couscous (of pasta) klaarmaken en ook in een schaaltje neerzetten.

6. Shakshuka van Fleur

Fleurs favoriete campinggerecht is Shakshuka (ei met onder andere tomaat, ui, paprika). Op de site van Mamasliefste vond ik dit recept  (dat je natuurlijk ook prima zonder Tefal hakmolen kan maken: iedereen moet even meehelpen snijden!)

7. Linzen/bonenschotel van Nienke

Chorizoworst in stukjes en even bakken, courgette in stukjes erdoor. Kleine blikjes linzen, kikkererwten en kidneybonen afspoelen in vergiet en ook in de pan. Beetje zwarte peper naar smaak. Rucola erdoor en eet smakelijk! (Voor zekerheid haal ik misschien ook wat minder pittige worst, mijn dochters vinden dingen nogal snel ’te pittig’ 😉

8. Broccoli-stamppot met spekjes van Ingrid.

Deze suggestie van een pasta broccoli-stamppot komt van Ingrid. Wij hebben geen stamper maar ik gebruik gewoon de houten roerbak-spatel om te stampen. Het recept komt uit Elsbeths boek Relax Mama in de keuken en vind je ook hier.

9. Pasta met spinazie en gegrild kippetje

Dit gerecht lukt alleen op een dag dat je boodschappen doet en met een beetje mazzel is het zo’n grote supermarkt die van die vers gegrilde kippetjes heeft: Pasta met diepvries spinazie en gebakken kip. Spinazie a la crème of gewone met beetje boursin erdoor. (kan uiteraard ook met verse spinazie).

Ik schrijf “pasta”, maar ik vind het in buitenlandse supermarkten altijd leuk om te kijken wat ze voor dingen hebben die ik nog niet ken, aan rijst/quinoa/aanverwante mixjes dus misschien mixen we de spinazie met iets anders 😉

10. Koude wraps en/of kindertapas van diverse relaxte moeders

Schaaltjes met tomaat, komkommer, paprika, sla /verse spinazie, wortelreepjes, olijven, stukjes kaas, plakjes (serrano-)ham, tonijn, rode ui, gebakken ei, aardbeien, druiven of ander fruit naar wens.

De liefhebbers van wraps kunnen ze bijvoorbeeld insmeren met een beetje crème fraiche en rauwkost naar keuze. Of vullen met fruit. Maar ook als losse hapjes heerlijk, misschien met vers stokbroodje. En een lekker wijntje of witbiertje voor de volwassenen 😉

11. Zoete aardappeltortilla met spinazie

En als je toch heel veel zin hebt om iets warms te maken, deze zoete aardappeltortilla lijkt vrij eenvoudig en ziet er erg lekker uit!

One Pot: Zoete aardappeltortilla met spinazie

Eet smakelijk allemaal! En fijne vakantie nog!

  • Voor iedereen die de nieuwsbrief ontvangt. Ik heb een zomerstop ingelast. Vanaf 6 september is hij er weer wekelijks. Voor als je de nieuwsbrief nog niet ontvangt, maar na de zomervakantie wel wekelijks op de hoogte gehouden wil worden: via deze link kun je je abonneren!
  • Nog meer inspiratie nodig voor op de camping? Misschien vind je dat hier, in onze campingrecepten-blogs van vorige jaren.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter