Omdat ik op vakantie ben, wilde Eva haar weekmenu voor de komende week met ons delen. Kunnen jullie gelijk zien hoe een opvoedkundige met kieskeurige kinderen het aanpakt 😉 Het is trouwens een half vegetarisch menu geworden, want Eva eet geen vlees, wel vis. Het ziet er in ieder geval lekker uit!
Maandag: Spaghetti met makreel en oude kaas.
Vandaag eten we iets best gezonds wat ook nog iedereen in huis echt lekker vindt. Met onze drie ‘fijnproevers’ is dat iets om direct van in een hoerastemming te komen maar helaas wordt dat een beetje teniet gedaan door het feit dat ik eerst een makreel moet schoonmaken en dat duurt altijd langer dan ik denk. Verder is dit een heel simpel recept, en misschien moet ik maar proberen om dat graatjes vissen als een oefening in mindfulness te zien. Het recept vind je hier.
Dinsdag: Zoete aardappeltortilla
Ik ben verzot op zoete aardappel en gek op de recepten van Chicks love food. Dit is weer een recept dat iedereen in hier huis lust (de zoon niet van harte, maar hé, je kunt niet alles hebben). Ik maak voor ons vijven twee keer de hoeveelheid uit dit recept. Voor de kinderen zet ik er dan nog wat bakjes rauwkost naast en voor ons maak ik er een simpele groene salade bij voor de vitamientjes. Hier vind je het recept.
Woensdag: Thaise curry
Vandaag eten we Thaise curry. Ik denk dat dit echt mijn lievelingseten is. Simpeler dan dit wordt koken eigenlijk niet, dus dat helpt ook mee om dit een succesrecept te laten zijn. Qua ingrediënten kun je heel makkelijk variëren. Dit heb je nodig:
- een potje Thaise currypaste
- een blik kokosmelk
- verschillende groenten in stukken gesneden. Bijvoorbeeld pompoen, courgette, sugar snaps, paprika, zoete aardappel en paksoi maar kies vooral voor wat je zelf lekker vindt.
- wokgarnalen
Hoe maak je het:
– Wok eerst de garnalen en zet ze apart.
– Verhit olie in de pan, gooi er een paar eetlepels currypasta in en laat dit even bakken tot de geuren vrijkomen, wok er de groenten in totdat ze beetgaar zijn en giet er tenslotte de kokosmelk in. Roer even goed door en warm de garnalen er nog even bij op.
Je kunt er rijst bij eten, of noedels of naanbrood of gewoon niks want het vult zo ook prima, zeker als je er al zoete aardappel in hebt gedaan. Omdat onze kinderen niet zo’n fan zijn van dit gerecht, maak ik er rijst bij. Ik houd een deel van de groenten en garnalen apart (zonder de currypaste) zodat zij rijst met groenten en garnalen kunnen eten.
Mijn zoon vindt dat ook niet echt lekker maar als hij moet kiezen tussen de curry of dit, dan is de keus weer snel gemaakt. (Dat is gelijk een goeie tip: kook iets wat je kind heel vies vindt en zet er een alternatief naast waar ie eigenlijk ook niet dol op is. Dat steekt dan meteen gunstig af ;-))
Donderdag: Pompoensoep met gegrilde paprika
Oké, simpeler wordt koken dus eigenlijk toch. Want dit recept is nog eenvoudiger dan de Thaise curry. Snij een pompoen in blokjes en kook die in flink wat water samen met twee bouillonblokjes gaar. Snijd ondertussen de helft van de gegrilde paprika (gewoon uit een pot hoor, anders wordt dit toch nog een tijdrovend recept) in reepjes. Doe ze bij de pompoen. Snijd de andere helft van de paprika in kleine blokjes. Als de pompoen gaar is pureer je de hele boel fijn. Eventueel roer je er nog wat room doorheen. Serveer de soep met de losse stukjes paprika, een bakje geraspte kaas en wat Turks brood.
Vrijdag: Quinoasalade
Op vrijdag hebben we vaak restjes over. Voor Frank en mij maak ik vandaag quinoasalade uit het kookboek van Rens Kroes en de kinderen eten dan gewoon de restjes van de rest van de week op. Of we halen een restje van vorige week uit de diepvries. En als we geen restjes meer hebben, krijgen ze diepvriespizza. Voor de tv. (Jep, ook pedagogen zetten hun kind gewoon met diepvriespizza voor de tv. Krijgen ze heus niks van.) Maar goed, hier dus dat recept voor die quinoasalade. Misschien lusten jullie kinderen het wel gewoon. Het is best een toegankelijk gerecht voor kinderen namelijk. Alleen niet voor mijn kinderen dus.
Men neme:
- 15o gram quinoa
- 2 groentebouillonblokjes
- driekwart komkommer (met de spirali in slierten gesneden zegt het recept van Rens maar ik testte het voor jullie en in blokjes gesneden smaakt het dus ook goed. Wie had dat gedacht.)
- zwarte olijven
- een gesnipperd rood uitje
- fetakaasblokjes
- zo’n 15 gehalveerde cherrytomaatjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 el olijfolie
- 1 tl citroensap
Rens doet er verder nog een avocado en een handje rucola doorheen maar ik vind het wel prima zo. Kook de quinoa samen met de bouillonblokjes gaar en giet af. Schep alle groenten door elkaar, pers de knoflook er boven uit, en roer de olie, het citroensap en de olijfolie er doorheen.
Eva Bronsveld
Eva is spreker, trainer en schrijver op het gebied van opvoeding en onderwijs. Ze woont samen met Frank en hun drie kinderen Sofie, Mees en Lise. Eva werkte ook mee aan mijn boek Relax Mama in de Keuken. Daarin vertelt ze hoe je het gezellig houdt aan tafel (en hoe je ze aan tafel houdt). Eva en ik zijn nu hard aan het werk aan een nieuw boek dat gaat over kinderen onderling. ‘Over vriendjes maken en je zusje pesten,’ zeg maar.
Meer over Eva en wat zij doet:
– www.evabronsveld.nl
– temperamentvollekinderen.nl
Geen reacties