Kook

Smeuïg Relax Mama weekmenu

Wat een heerlijk boek kreeg ik deze week door de brievenbus. De Vlaamse Hanne Lemmens schreef het boek Saus is de beste saus. ‘Saus is applaus,’ schrijft ze. ‘Het hoeft niet per se, maar maakt elke moment smakelijker.’ Dit lijkt me een mooie inspiratie voor het weekmenu van deze week. Dat het boek geschreven is in het Vlaams, waardoor alles nog smeuïger klinkt is helemaal een bonus!

Maandag: Ratatouille

Ratatouille vind ik echt zo’n gerecht uit de vorige eeuw. Ik heb het in ieder geval een eeuwigheid niet gegeten. Maar zoals Hanne erover schrijft wordt het opeens weer erg aantrekkelijk om te maken. Zij maakt het met: obsceen veel olijfolie(naar smaak), 1 grote ui, 2 teentjes knoflook, 2 courgettes, 1 paprika, 1 kleine aubergine, 3 grote tomaten, 1 blokje tuinkruidenbouillon, 1 takjes verse tijm, 1 blaadje gedroogde laurier, obsceen veel zout (naar smaak) en peper.

Ze fruit in de olijfolie eerst de uien en knoflook en daarna de blokjes courgettes, paprika en aubergines. De tomaten blancheert en ontvelt en ontpit ze eerst en voegt ze daarna in blokjes toe. Als alles heet is gooi je het vuur omlaag en laat je het een dik uur pruttelen met de kruiden erbij.
Zij eet het met puree, patatjes, of gekookte aardappels. Haar volledige recept vind je natuurlijk in haar boek.

Dinsdag: Kip ketjap met sinaasappel

Als ik aan saus denk, denk ik ook aan mijn eigen favoriete saus. En gerecht uit mijn eigen kookboek: Kip ketjap met sinaasappel. Ooit heb ik deze zelf bedacht en ik vind hem nog steeds om mijn vingers bij af te likken. Je vindt het recept hier.

Woensdag: Aardappelpuree-broccoli-kaassaus-schotel

In Hanne’s boek ook een mooie rol voor de kaassaus. Ze beschrijft een makkelijke en een moeilijk variant. Al eerder deelde ik een recept van Hanne van de aardappelpuree-broccoli-kaassaus-schotel. Die gooi ik daarom nu gewoon in de herhaling. Op Instagram deelt ze in de reacties haar recept.

Donderdag: Spaghetti Bolognese

De Italiaanse saus der sausen is natuurlijk de Bolognese saus. Hanne zegt hierover: “Een recept als bolognesesaus is zo polariserend dat er een heel spectrum van verschillende varianten bestaat. Iedereen weet het beter! Ik hou daarvan. Wanneer iemand het Italiaanse woordje ‘ragù’ laat vallen, weet je dat je met een serieuze mens te maken hebt, die snapt dat ragù alla bolognese met witte wijn en melk wordt bereid en met verse tagliatelle wordt geserveerd.” Ook ik ben één van die eigenwijze mensen die denkt dat ze de beste Bolognese saus maakt (met rode wijn), dus ik deel hier graag mijn recept (sorry Hanne). Je vindt het hier.

Vrijdag: Nachos met Hanne’s ‘guac’

Hanne heeft in haar boek een fijn recept voor guacamole opgenomen in haar boek. Een goed excuus dus voor een nachosschotel. Bijvoorbeeld met gehakt, tomaat, salsa en kaas. Én guacemole dus. Die maakt Hanne met: 1 rijpe avocado, 1 kleine rijpe romatomaat, 1 teenjte knoflook, sap van een halve limoen, 1 eetlepel gesnipperde verse korinaderblaadjes, peper en zout.Ze mengt het allemaal in de mixer. Maar een vijzel kan ook zegt ze.

Zaterdag: Patatje met saus naar keuze

Zaterdag lijkt me een mooie dag voor patat, of friet zo je wilt. Want als iets lekker is met saus dan is dat het wel. Nou kun je natuurlijk zelf een mayonaise erbij maken of een pindasausje. Maar volgens mij is Hanne ook niet vies van kant en klare sausen, dus: maak het jezelf dit weekend makkelijk zou ik zeggen. De ingewikkelde kerstdagen moeten tenslotte nog komen.

Zondag: Borrel-eten met feta-dip

‘Dip is ook saus,’ zegt Hanna onder deze video van haar absolute lievelingshapje. Dit recept dat ze leerde van haar buurman staat ook in het boek. Ik vond het op haar YouTube-kanaal, zodat we nu ook bewegend beeld hebben van haar.

Saus is de beste saus is hier te koop

Zoals je hierboven kunt lezen ben ik enthousiast over dit boek (je). Meestal houd ik niet van kookboeken zonder foto’s. Maar Hanne schrijft zo smakelijk dat ik de foto’s eerlijk gezegd niet mis. Je vindt het boek in de boekwinkels of online bijvoorbeeld hier. Het kost €22,00.

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter