‘Kun je een weekmenu maken voor kieskeurige eters?’ Of zoals iemand anders zei: ‘voor zeikerige eters?’ Tja dat is natuurlijk onbegonnen werk. Want waar de ene kieskeurige eter best tevreden is met aardappelen en boontjes, zal die andere daar zijn neus voor optrekken. Maar goed, ik ga een poging wagen. Hier een weekmenu met gerechten die andere moeders maken (of vroeger maakten) voor hun moeilijke eters. En voor iedereen die soms met de handen in het haar zit: het komt goed. Net als bij onze jongste. Hij was nooit een goede eter, maar inmiddels is hij 14 en eet ondertussen bijna alles wat we voor hem neerzetten. En mini-onderzoek op Instagram bevestigde dat dit bij de meesten zo is.
Maandag: pasta pasta pasta
Pasta staat met stip op nummer één. Mijn slechte eter at het, net als vele andere kleinere kinderen, ook graag zonder saus, maar de tomaten-verstopte-groente-saus is in veel gezinnen favoriet. Als ik er weer eens een heleboel groentes in wilde krijgen, maakte ik die toamten-groente-saus volgens dit recept.
Naast deze rode saus wordt in veel gezinnen ook pasta met spinazie-boursin-spekjes-saus goed gegeten, gaat pasta pesto gaat er ook vaak goed in, en wat dacht je van deze mac & cheese met broccoli?
Dinsdag: Gado gado
Ik vond onze gado gado altijd een succes. Hoewel het kind het als maaltijd niet lekker vond, at hij de meeste losse onderdelen wel graag. Hier onze versie met de kindervariant erbij. En zo hebben we ook een recept van salade Niçoise met kindervariant.

Woensdag: gebakken aardappels, broccoli en kipschnitzel
Wat er bij ons altijd goed inging waren gebakken aardappels, broccoli en kipschnitzel. Of, voor de verandering: vissticks en sperzieboontjes.
Donderdag: Curry met bloemkool en kikkererwten
Maar…. de gebakken aardappels-en-broccoli-avonden waren nou juist de reden dat ik op een gegeven moment het boek Relax Mama in de keuken ging schrijven. Ik greep destijds wat te vaak terug op dit soort eenvoudige maaltijden, en dat terwijl ik juist van lekker eten en kokkerellen hield. In ‘Relax Mama in de keuken’ daarom een grotere variëteit aan maaltijden, zoals deze curry met bloemkool. ‘Eten jouw kinderen dat echt?’ vroeg een vriendin mij verbaasd toen ik de recepten uit dat boek liet zien. Maar nee, zo’n feest was het toen nog niet. Maar ik had inmiddels het roer omgegooid en besloten om weer te gaan koken wat we zelf lekker vonden, en voor de lastige eter maak ik van sommige dingen gewoon een simpelere versie. Van deze curry gaf ik hem gewoon de witte rijst (‘is mijn lievelingsrijst!;) en de bloemkool los erbij. En kerstomaatjes of komkommer ernaast gingen er ook altijd wel in.
Vrijdag: Drakenpannenkoek
Als je dan toch groenten wilt verstoppen, waarom dan niet in een pannenkoek? Drakenpannenkoeken gaan er bij veel kinderen wel in. Jamie Oliver maakt ze zo.
Zaterdag: Vul je eigen wrap
Wat ook een paar keer genoemd werd was ‘zelf wraps vullen’. Dus: bakjes met verschillende groenten op tafel zetten, en dan zelf laten vullen en rollen. Bijvoorbeeld zoals het hier beschreven wordt. En Michelle’s jongens eten de wraps het liefst met gehakt, komkommer en veel knoflooksaus.
Zondag: Spinaziebollen of -bonkies
Ik heb het nooit uitgeprobeerd, maar kreeg van Simone de tip om spinaziebonkies te eten en van Annemarie spinaziebollen. De recepten lijken op elkaar, allebei spinazie in bladerdeeg. In de bonkies zit ook nog gehakt, dat recept vind je in deze pdf. En de spinaziebollen van Annemarie vind je hier.
- Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier!
- Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
- Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Geen reacties