Kook

Relax mama flexmenu

Ondanks dat ik me regelmatig voorneem bewuster en minder vlees te eten, merk ik toch dat ik uit gemak vaak het eerst pakje kip of gehakt te grijpen dat ik zie. Eens in de zoveel tijd roep ik mezelf dan tot de orde en maak ik een vegetarisch weekmenu. Nu zag ik dat de Dierenbescherming deze week een Beter Leven week organiseert. Daarom deze week een flexitarisch weekmenu. Met veel vegetarische gerechten, én met recepten met vlees, zuivel en eieren, maar dan wel met bewust gekozen producten met het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming.

Maandag: Curry madras met bloemkool en linzen

We beginnen de week honderd procent diervriendelijk met een vegan gerecht uit het boek Vegan Vibes. Het is een van mijn favoriete vegan recepten. Niet alleen superlekker, het is ook nog heel makkelijk om te maken. Je vindt het recept hier.

Dinsdag: klassieke kaassouflé, met aardappels spinazie

Met deze vegetarische maaltijd maak ik Teun blijer: de klassieke kaassouflé van mijn moeder. Waarvan ik het recept speciaal voor deze Beter Leven Week maar eens een eigen pagina heb gegeven. Hier gaan aardig wat eieren doorheen. Het beste zijn de eieren met 3 sterren, zodat je zeker weet dat de kippen krijgen wat ze nodig hebben: daglicht in de stal, genoeg ruimte, én speelmateriaal zoals bijvoorbeeld strobalen waarop ze lekker kunnen zitten en in kunnen pikken.
Maar goed, de kaassoufflé dus, we eten er spinazie al a crème bij met gekookte aardappels (lekker simpel).

Woensdag: Tagliatelle met worst in tomatensaus

Woensdag is het tijd voor een snelle pasta. Ik heb wel zin in een pasta met worstjes, maar om niet wéér terug te vallen op de pasta met ballen van Jaap, kies ik nu voor deze tagliatelle met stukjes worst in tomatensaus. De worstjes krijgen 3 Beter Leven sterren. Dit betekent dat de varkens niet alleen meer stalruimte hebben, maar bijvoorbeeld ook uitloop naar buiten, en afleidings- of speelmateriaal tegen de verveling. Het betekent ook dat hun staarten niet worden gecoupeerd. In deze video kun je zien waar varkens blij van worden.

Donderdag: Wrap met vegetarische balletjes

Donderdag wrapdag, die Teun meeneemt naar musicalles. Hij houdt van vegetarische balletjes in een wrap met wat cheddarkaas, ijsbergsla en paprika. Maar wij vinden een goed gevulde falafel-wrap lekkerder. Die kun je zo uitgebreid maken als je zelf wilt, zie onderstaande lijstje vooral als inspiratie. Je kunt ook gewoon alle groenten die je lekker vindt bij elkaar in een ovenschaal flikkeren en het door elkaar serveren. 

  • wraps
  • falafel (kant en klaar te koop)
  • gegrilde plakjes aubergine
  • plakjes courgettes gebakken in olie en knoflook
  • gekarameliseerde rode ui
  • tomaatjes uit de oven
  • gestoofde paprikareepjes
  • geraspte worteltjes (die in een ovenschaal met beetje olie en wat curry madras even in de oven waren gegaard)
  • tomatensalsa (tomaten en knoflook)

Vega vrijdag: Turks brood gevuld met champignonsragout

Perfect vegetarisch recept voor de vrijmibo! Check dit recept van Henno voor champignonsragout in Turks brood. Love it!

Zaterdag: Foe yong hai

Je kunt jezelf deze zaterdag natuurlijk een kanskaart gunnen en eten halen bij (of laten bezorgen door) de Chinees, maar zelf foe yong hai maken is ook leuk, én waarschijnlijk duurzamer (zeker als je voor eieren met het Beter Leven Keurmerk kiest). Kijk voor een fijne vegetarisch foe yong hai bijvoorbeeld naar dit recept van Brenda kookt.

Zondag: Kip parmigiana & caponata

Deze noemen wij pizzakip. De kip parmigiana is éém van onze favoriete kipgerechten gemaakt met drie sterren kipfilets, die je voor dit gerecht met een deegroller of een pan plat mag slaan.
Naast deze superlekkere kip eten we caponata, oftewel: Italiaanse stoofgroente. Ik maak de caponata ongeveer zoals in dit recept, alhoewel wij verse tomaten gebruiken en niet die uit blik. Eerlijk is eerlijk: van de caponata is mijn 14-jarige niet echt gecharmeerd. Voor hem kook ik er wat broccolli bij.

Tot zover mijn bewuste flexi-week. In het kader van de Beter Leven week: doe je mee om deze week (nog beter) op het keurmerk op de verpakkingen te letten?

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina. Nu heb ik overigens wel even een zomerstop van de nieuwsbrief!
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter