Kook

Relax Mama doe-maar-niet-te-moeilijk-menu

Ook deze week een weekmenu van een andere moeder (zo blij mee al die hulp vlak voor de zomervakantie!). De moeder in kwestie is Manike. Die me vertelde dat ze voorheen eigenlijk nooit kookte omdat zij vijf dagen buiten de deur werkte en haar man juist thuis. Maar dankzij de coronacrisis en het thuis werken is ze zelf ook weer gaan koken. En ze maakte er zelfs een weekmenu van! Het werd een weekmenu met doe-maar-niet-te-moeilijk-gerechten.

Manike: “Ik ben moeder van Maurits* (2008) en Christiaan (zeven jaar), vrouw van H. en pa/secretaresse (oftewel regelnicht). Voor corona, kookte ik zo goed als nooit (maar dat wil niet zeggen dat ik geen invloed had op het menu!). Mijn man werkte altijd al vanuit huis en heeft daardoor de meeste zorg voor Christiaan, ik zat vijf dagen op kantoor. Doordat ik nu vanuit huis werk, ben ik ook weer gaan koken. Christiaan eet beperkt. We bieden hem alles aan maar meestal eet hij het niet. Bij ons mag en kan iedereen altijd komen aanwaaien. En de kinderen van vrienden eten wel wat wij aanbieden dus dat is mooi meegenomen. Ik probeer altijd rekening te houden met een vega-optie voor als mijn beste vriendin onverwacht komt eten: het is dus een wel of niet vega-menu. Je mag zelf kiezen!”

Maandag: Rijst met Champignonnensoep-saus

Dit recept leerde ik van mijn ex. We studeerden nog toen we net een relatie hadden en dit was een van de eerste gerechten die hij voor mij maakte. Het is makkelijk, snel en romig. En het voelt soms op maandag ook wel als comfort-food… fijn voor de start van de laatste schoolweek dus.

Nodig: Rijst, bosuitjes, ongepaneerde schnitzel, blik Unox champignonsoep (zie plaatje) of blik champignon-cremé-soep, pakje Boursin 150 gram (of de AH Kruiden Roomkaas). Zo maak je het:

  • Kook de rijst zoals je gewend bent of zoals geschikt is voor de gekozen rijst.
  • Snij de bosuitjes en de schnitzel.
  • Bak de schnitzel en de uitjes in een wat hogere pan (hier gaat de soep straks ook bij) en zet het vuur uit.
  • Als de rijst goed is, zet dan het vuur weer aan onder de “schnitzel-pan” voeg de champignonsoep toe en roer deze door.
  • Voeg de helft van de Boursin toe als de soep begint te pruttelen. Roer door tot de Boursin is gesmolten en voeg dan de andere helft toe en roer tot deze gesmolten is. Doe dit niet op te hoog vuur.
  • Schep de rijst op, saus erover en klaar.

Als je geen vlees wil dan kan je dit ook eten zonder vlees. Voeg dan eventueel wat bonen toe aan het rijstgerecht. Deze saus is overigens ook erg lekker in een pasteitje.

Dinsdag: broccolisoep

Dit is de eerste verse soep die ik ooit gemaakt heb: een simpele broccolisoep met eventueel uitgebakken spekjes of zalmsnippers. Inmiddels heb ik vele variaties op dit recept gemaakt.

Woensdag: Vegataart met of zonder bodem dag

Dit gerecht is het mik-alles-in-een-schaal-en-in-de-oven-gerecht. Een handig gerecht voor dagen waarop er gesport wordt in de avond en er weinig tijd is met elkaar.

Dit heb je nodig: zakjes roerbak groentje naar smaak, 3 eieren, een pakje crème fraîche, een zakje geraspte kaas en naar wens bladerdeeg (kan ook zonder).

Zo maak je het: Verwarm de oven voor op 200 graden, doe alles in een kom (nee niet het bladerdeeg) en meng het door elkaar met een vork. Wil je het zonder bodem: pak een ovenschaal en vet deze in, giet daar het mengsel in en zet het in de oven voor 20 minuten. Wil je wel met bodem, pak een springvorm, vet deze in, bladerdeeg erin en giet daar het mengsel in. Bij beide heb je de optie om extra prei/bosuitjes/hamblokjes toe te voegen.

Donderdag: Pizza-stokbrood!

Wij maken regelmatig pizza-stokbrood. Dat doen we zo’n beetje zoals dit recept van Laura’s Bakery. Wij beleggen zelf vaak één kant en leggen dan de andere helft er weer boven op. Dit is een gerecht dat zelfs Christiaan lekker vindt. Hij eet het het liefste met tonijn en ui.

Vrijdag: Saladebar

Voor vrijdag kies ik voor een zomerfavoriet van ons: De Saladebar!
De naam zegt het al, ik zet op tafel allerlei bakjes met groente, meloen, sla, koude pasta, koude aardappeltjes, ei , sla versiering en dressing. Als ik zalm of spekjes over heb van de dag ervoor dan gebruik ik die ook. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, zo had ik laatst mijn eigen salade met carpaccio gemaakt. Zet alles op tafel, geef iedereen een bord en bouw je eigen salade maar. Vaak bak ik een knoflookbroodje erbij af en dan is het: eet smakelijk!

  • Benieuwd naar de vorige weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier downloaden.
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter