Eigenlijk is het elk jaar hetzelfde verhaal: op de camping weet ik opeens niet meer wat te koken en welke boodschappen te doen. De huidige temperaturen helpen ook niet mee. Vandaag stond ik in de Italiaanse campingwinkel en besloot ik dat het wraps moesten worden. Waar ze, en dat was een meevaller, ook nog eens de juiste ingrediënten voor hadden. Voor de komende weken heb ik ter inspiratie onderstaande lijstje met campingrecepten er maar weer eens bijgepakt. Misschien helpt het jullie ook!
1. Fusion pastasalade met surimi
Dit is mijn ultieme zomerpasta. Ik leerde hem van onze Italiaanse vriend Luca (net als de volgende op het lijstje). En beschreef hem al eerder in een weekmenu. Je hebt er slechts één pan voor nodig (om de pasta in de koken) en een goeie schaal of grote kom. Het is een pastasalade met sliertjes: spaghettisliertje en surimisliertjes. Verder gaan er onder andere tomaatjes, rucola, citroen en koriander door. Echt een aanrader. Je vindt het recept in dit weekmenu.
2. Pasta met ricotta en tomaat
Nog een recept van onze Italiaanse vriend. Deze staat ook in het boek Relax Mama in de keuken omdat het een ultiem Relax Mama-recept is en echt kidsproof. Je vindt het hier op de site.
3. Hamburgers
Wat is er makkelijker en lekkerder dan goede broodjes hamburgers op de camping. Je hebt alleen een pannetje nodig om de hamburgers te bakken. Verder: broodjes, tomaten, sla, sausen, en eventueel avocado, rode ui, kaas en wat je nog maar op je hamburger wilt om hem op te pimpen.
4. Tacopannetje van Pauline
Van de site van Pauline haalde ik dit eenpansgerecht. Ik denk dat die ook wel eens fijn is om te maken!
5. Salade met krieltjes van Karin
Nog niet eerder deelde ik een recept van de fijne site Koken met Karin van Karin Luiten (culinair journalist en kookboekenschrijfster). Voor dit blog gebruik ik drie recepten van haar, die ze in haar kampeerspecial heeft geschreven. De eerste is een krieltjessalade met sperziebonen en gerookte kipfilet. Je vind het recept hier.
6. Couscous van Karin
Het tweede recept dat ik van Karin deel is deze couscous. In het blog dat ze erbij schreef ook nog wat handige kampeerkooktips. Over pannetjes en zo.
5. Pasta caprese
Een pasta caprese. Eigenlijk gewoon een salade caprese, maar dan met pasta erbij. Veel simpeler kan het niet. Je moet er maar opkomen ;). Als je het recept er bij nodig hebt, dan vind je die hier.
6. Shashuka
Een paar maanden geleden maakte ik voor het eerst shakshuka. Oftewel eieren in een soort tomatensaus. Het is een supermakkelijk gerecht en heel smaakvol. Wel even kijken of je die kruiden toevallig hebt meegenomen of kunt krijgen. Ik vind dit recept van ChicksLoveFood lekker.
7. Hotdogs (op zijn Frans of Spaans)
Jaaaaaaa, broodjes hotdog! Die kun je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt. Ik denk dat er bij ons op de campingtafel regelmatig van dat lekker Franse stokbrood zal komen met Franse of Spaanse worstjes.
8. Lekker bordje!
Bij ons staat de term lekker bordje voor losse hapjes: verschillende kazen (prima te doen in Frankrijk) stokbrood (idem), allerlei rauwkost zoals tomaatjes en komkommer (smaakt ook beter in de zomer), olijven, lekker dipjes. En uiteraard goeie wijn. Maar dat kan natuurlijk bij ieder gerecht.
9. Pannenkoeken
Geen uitleg nodig 😉 Pannenkoeken kunnen overal.
10. Gewokte gamba’s met knoflook en de best gevulde salade
Boodschappen doen tijdens je vakantie. Je kunt er tegenop zien, maar als je in het buitenland op vakantie bent, dan kan het ook één groot feest zijn. Visafdelingen zoals wij ze niet kennen, groente en fruit nog veel lekkerder dan bij ons. Dus sla wat verse vis in bij de visafdeling en gooi het op pan of grill. En koop vanalles wat je tegenkomt op de groenteafdeling en brouw er de beste salade van. En voilà: het beste vakantiemaal is geboren.
De tien van Marloes
Vorige maand kreeg ik spontaan een mail van Marloes van Kessel (moeder van Bart en Mark). Zij heeft dit voorjaar veel tijd op de camping op Texel doorgebracht. Ze schreef: “Ik probeer zoveel mogelijk zelf te koken, dat bespaart een hoop en het is fijn dat de kinderen na het eten zo de tent in konden rollen. Bovendien vind ik het ook een leuke uitdaging om op 1 of 2 pitjes te koken! Voor wie daar niet teveel over na wil denken maakte ik een lijstje van onze campinggerechten: snel, makkelijk, kindvriendelijk, redelijk gezond en op 1 of 2 pitten te koken.” Hieronder vind je de tien van Marloes!
1. Rijst met linzen, groenten en feta (vegetarisch)
Knoflook, ui, courgette, blik tomaten, groetenbouillonblokje, blikje spinazie, blikje of zakje linzen, feta, (zilvervlies)rijst, peper en zout.
Knoflook en ui fruiten, courgette in blokjes erbij, even roerbakken, blik tomaten erdoor roeren en bouillonblokje toevoegen. Opwarmen, spinazie en linzen erdoor en weer doorwarmen. Als laatste de rijst erdoor en de feta in blokjes eroverheen.
2. Noodles met groene curry
Je kunt hier verschillende groenten voor kiezen: paksoi, witte kool of Chinese kool in reepjes of een blik sperziebonen. Allemaal makkelijk te bewaren 🙂 Ik maak de curry verder met ui en de groene currypasta van AH, deze is erg mild maar smaakvol. Onze jongens zijn er gek op!
Begin met het fruiten van de ui, dan de gesneden kool of blik sperziebonen erbij. Even roerbakken en dan de currypasta toevoegen, samen met een pakje kokosmelk. Voor de vegetarische variant voeg ik een zakje linzen toe. Maar het is ook heel lekker met stukjes vis of kip als je dat koel kunt bewaren. Begin dan met deze aan te bakken, daarna de ui en de rest erbij. Als laatste voeg je de noodles toe (even laten wellen in gekookt water of neem zakjes gekookte noedels als je het heel makkelijk wilt hebben).
3. Snelle spaghetti met groentesaus en salami
Knoflook, ui, courgette, tomatenblokjes, klein blikje spinazie, hele salami, spaghetti.
Knoflook en uit fruiten, courgette in blokjes snijden en meebakken. Blik tomatenblokjes toevoegen en blikje spinazie. Als laatste de in blokjes gesneden salami erbij. Voor de smaak kun je een half groentenbouillonblokje toevoegen, maar de salami geeft ook al veel smaak en zout af. Dus je kunt het ook laten bij wat peper en eventueel wat verse basilicum. Spaghetti koken en serveren met de saus.
4. Pasta met tonijn en groenten
Knoflook, ui, rode paprika, broccoli fijn gesneden, klein blikje sperziebonen, pakje gezeefde tomaten, twee blikjes tonijn op water, kookroom, pasta (penne of fussili).
Knoflook en ui fruiten, paprika in stukjes meebakken. Als je de broccoli fijn snijdt hoef je ‘m niet eerst te koken. Voeg deze toe aan de groenten. Blikje sperziebonen erbij. Pakje tomaten toevoegen, even doorwarmen. Dan de uitgelekte tonijn erbij. Als laatste een half pakje houdbare kookroom toevoegen en alles doorroeren. Intussen de pasta koken, en serveren met de saus.
5. Noodles met groenten en ketjap
500 gram groenten, ketjap, knoflook, tomatenketchup, eventueel gember, cashewnoten. Voor de vleesvariant: kip of hamblokjes.
Roerbak ongeveer 500 gram gesneden groenten, denk aan wortel, ui, broccoli (allemaal makkelijk te bewaren). Meng 3 eetlepels ketjap met een uitgeperst teentje knoflook en 3 eetlepels tomatenketchup (voor een pittige variant vervang je 1 eetlepel ketchup voor 1 eetlepel sambal). Als je ervan houdt kun je ook nog wat fijngesneden verse gember of een theelepel gemberpoeder toevoegen. Roer dit door de groenten en warm even door. Noodles koken en toevoegen aan de groenten. Als je dit vegetarisch eet kun je er cashewnoten overheen doen (later toevoegen als je kleine kinderen hebt). Als je er vlees bij wilt eten dan kun je voor kipfilet in blokjes kiezen (begin dan met deze te roerbakken), mits je deze echt goed koel kunt bewaren. Anders zijn hamblokjes een prima alternatief.
6. Gebakken aardappelen, bietjes, vissticks
Zakje aardappelschijfjes, pak vissticks, pakje bietjes (vacuümverpakking), ui, appel, boter, peper, zout, suiker.
De aardappelen (zakje) en vissticks kun je in 1 pan bakken. De vissticks kun je bevroren meenemen, en dan ’s avonds wel meteen eten natuurlijk. Bietjes (uit vacuüm verpakking) klein snijden en met beetje water, kleingesneden ui en eventueel appel in blokjes in een pan doen met laagje water en klont boter. Peper, zout en suiker erover en 15 minuten laten stoven met deksel erop. Ik vind bietjes altijd lekker bij vis, en ze zijn makkelijk te bewaren. En de kinderen zijn er gek op als ik ze zo maak.
7. Soep!
Ik ben gek op soep, en het kan best handig zijn om je staafmixer mee te nemen op vakantie. In soep kun je namelijk heel veel groenten verwerken, het is snel klaar, je hebt er maar 1 pan en pitje voor nodig en de kinderen vinden het ook heerlijk (vooral als ze er ook een broodje knakworst bij krijgen…).
Basisrecept is ui en knoflook fruiten, groenten mee roerbakken (bijvoorbeeld courgette, bleekselderij of broccoli), water en bouillonblokje toevoegen. De verhouding kun je zelf een beetje bepalen, voeg niet teveel water toe want je kunt het altijd nog dunner maken. Als de groenten zacht zijn pureer je alles.
8. Omelet
Roerbak wat groenten zoals ui, paprika, courgette, wortel. Klop 6 eieren los als je een kleine pan hebt 4, met een scheutje melk. Als je geen melk hebt kan het ook prima met water. Voeg peper en zout toe aan de eieren. Eieren bij de groenten gieten en bakken totdat de eieren gestold zijn. Je kunt evt de deksel op de pan doen of de omelet omkeren als je ‘m goed doorbakken wil hebben. Lekker met vers brood.
9. Macaroni met spinazie en room
Ui, knoflook, 250 gram spekreepjes, courgette, blikje spinazie, kookroom, peper, volkorenmacaroni.
Volkorenmacaroni koken. Ui + knoflook fruiten, 250 gr. spekjes toevoegen, hele courgette in blokjes erbij, blikje spinazie erbij, pakje houdbare kookroom erbij (kijk voor houdbare variant bij de houdbare melk). Op smaak brengen met peper (saus is al zout genoeg door de spekjes). Saus en macaroni mengen.
10. AGV & BBQ met rijstsalade
De klassieke aardappelen, groenten en vlees zijn prima op de camping te maken. Als je maar twee pitjes hebt: kies voor vlees dat snel klaar is. Kook eerst de aardappelen en zet deze met de deksel op de pan weg (om ze echt warm te houden kun je ze in een slaapzak zetten :-)), en bak dan je vlees.
Maar het liefst maken we het vlees toch op de barbecue. Ik maak bij de bbq vaak deze rijstsalade van Jamie Oliver (met geroosterde paprika’s uit een pot). Echt fantastisch lekker en makkelijk!
Lijstje van Marloes met ‘altijd handig en makkelijk te bewaren’ ingrediënten:
- Blik tomatenblokjes
- Pakje gezeefde tomaten
- Hele salami verpakt
- Rookworst
- Blikjes tonijn
- (Zakjes) zilvervliesrijst
- Pasta
- (Zakjes) noodles
- Kleine blikjes groenten: spinazie, mais, sperzieboontjes, linzen
- Bouillonblokjes
- Houdbare kookroom
Dat was voor deze week het ‘weekmenu’. Ik hoop hier een paar weken mee te kunnen doen. Het lijstje neem ik mee de camper in. Ben benieuwd wat we er uiteindelijk van gaan maken. De komende weken nemen Inge en Daniëlle het weekmenu op zich. En vanaf augustus ben ik er weer. Fijne zomer allemaal lieve mensen!
Geen reacties