Kleuter, Lees

Pleasen

Sanne is moeder van Benja van vier. Ze is nogal goed in zorgen voor anderen. Zichzelf vergeet ze nog wel eens…

‘Tringgggg. Tringggggg,’ hoor ik het vijfjarig meisje dat net nog met Benja speelde, in de tuin roepen. Ze drukt met haar ene hand op een denkbeeldige bel en houdt met haar andere hand een plastic bakje met zandsoep, gegarneerd met kastanjes en boomschors vast. Ik sta op van de bank en loop naar buiten, richting fictieve deur. Nog voor ik er ben brandt ze los: “Ik ben van de bezorgservice. Van dat ene restaurant. Uw lievelingsrestaurant, weet u wel.’ Vanuit de zandbak hoor ik haar oudere zus roepen dat zij daar de kok is en deze maaltijd speciaal voor mij heeft gemaakt. ‘Bedankt hoor,’ antwoord ik overdreven vriendelijk. 

Het tafereel herhaalt zich die middag nog zo’n 14 keer. 

Ik kende deze meisjes nog niet. Ze waren vanmorgen met Benja aan het spelen. Tot hij het wel gezien had en de drukte ontvluchtte. Inmiddels zit hij tevreden binnen een Duplo-huis te bouwen. En sta ik voor de 15e keer op om een nieuw zandgerecht aan te nemen, terwijl ik eigenlijk op de bank naast hem wil zitten met de LINDA. 

“Bij mij mogen ze op donderdagmiddag geen vriendjes mee uit school nemen,” zegt een vriendin als ik haar over mijn speelgedrag vertel. “Dan heb ik zo’n drukke dag gehad op m’n werk, dan trek ik het niet als ik ook nog een huis vol kinderen heb ’s middags. En meespelen daar begin ik al helemaal niet aan. Ik geef ze wat te drinken en een snoepje en kom als eerste aangerend als er bloed in het spel is, maar verder moeten ze het zelf uitzoeken.” 

Ik kijk haar wazig aan en denk aan afgelopen week. Toen ik op maandag dus eten uit eigen zandbak bezorgd kreeg, op dinsdag voor Benja en zijn vriendje alle bovenste planken van de kast leegtrok, want ‘dit is toch niet het enige speelgoed wat jullie hebben?!’ en ik op donderdag kastanjes zocht met een klasgenootje van Benja terwijl hij zelf liever naar de speeltuin ging. 

Vrijdagmiddag staan de meisjes van het restaurant-met-bezorgservice weer voor de deur. Of ik zin heb in zandsoep. Ik zeg dat ik vandaag al meer dan genoeg heb gegeten en trek de gordijnen dicht, haal de bel uit het stopcontact, gooi mijn telefoon richting eerste verdieping en zeg tegen Benja dat hij de hele middag Paw Patrol mag kijken. Ik lig naast hem met de LINDA. en een partyzak M&M’s op de bank en val binnen vijf minuten in slaap. 

Dit moet ik vaker doen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Cynthia Lukassen 18 oktober 2021 at 08:21

    Echt een leuk stuk! En heeel herkenbaar!

  • Laat je reactie achter