Lees

Perfectionisteritis

Over het algemeen ben ik best relaxed. Alles komt altijd goed, is mijn motto. Behalve zo net voor december. Dan word ik overvallen door een ernstige aanval van perfectionisteritis. December is dé maand van de gedichten van drie A4’tjes, schalen vol zelfgemaakte kruidnootjes en bergen met weelderig lint ingepakte cadeaus. Nu ik zelf een gezin heb, voel ik ineens de noodzaak om het voor mijn hartelapjes allemaal te doen zoals in de sinterklaaseditie van het supermarktblaadje. Kortom: stress.

Dit jaar wil ik dat niet. Waarom doe ik zo moeilijk? Alsof het mijn vierjarige iets uitmaakt dat mijn gedicht metrisch rammelt of dat ik de cadeaus in een net te klein stukje inpakpapier heb gepropt in plaats van er zo’n prachtig kunstwerk van heb gemaakt. Ik ben ook een stuk vrolijker als we tijdens het heerlijk avondje gewoon een blik soep opentrekken, dan als ik mezelf een slagaderlijke bloeding toetakel omdat ik probeer schattige mini-mijters uit een paprika te snijden.

Ook voor de cadeaus doe ik het helemaal anders. Niet meer dagenlang twijfelend door de winkelstraten lopen en ook geen goedkope troepjes om de zak een beetje te vullen. Ik kwam namelijk de four gift rule tegen. In het Engels luidt die als volgt: something they want, something they need, something they wear and something they read.
Wat een heerlijke richtlijn! Gewoon vier mooie cadeaus, meer is niet nodig. Ik griste een envelop uit de administratiestapel en maakte twee kolommen. Eén voor Lieve en één voor Pepijn. Binnen tien minuten had ik bedacht wat ik voor beiden wilde kopen en na ongeveer een uur online shoppen en een uurtje in die leuke kinderboekenwinkel om de hoek had ik de cadeautjes compleet. Geen lelijke rommel meer die ik toch alleen kocht omdat het bij de kassa lag en waar ze na één middag spelen al op uitgekeken zijn. Geen echoënde portemonnee omdat ik even vergeten was dat ik in die vorige winkel al drie ribben op de toonbank had gelegd. Het is gewoon nog november en ik heb de boel al compleet. Heb ik alle tijd om rustig te bedenken welk blik soep ik open ga trekken.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

9 Reacties

 • Reageer Van 0 naar 2500 24 november 2016 at 20:11

  Precies mijn gedachte, helemaal klaar met de X aantal kado’s die binnen de kortste tijd kapot zijn of niet meer naar wordt omgekeken.
  Dit jaar nog iets meer gedaan (om de overgang wat soepeler te maken ?)
  Maar vanaf volgend jaar krijgen ze er maar 4.

  • Reageer Sanne Windey 24 november 2016 at 21:55

   Ja, ik was ook zo blij toen ik deze ‘regel’ tegenkwam!

 • Reageer Mirjam 24 november 2016 at 20:34

  Wij dit jaar ook ieder een spel, iets educatiefs en iets wat ze echt wilde hebben. Maar de vier regels hierboven ga ik onthouden voor volgend jaar. Byebye Sinterklaasstress ?

  • Reageer Sanne Windey 24 november 2016 at 21:56

   Ja, Lieve heeft net twee spelletjes voor haar verjaardag gekregen, anders had er ook zeker een spel tussen gezeten. Fijne richtlijn verder, hè?

 • Reageer Jasmijn 24 november 2016 at 20:36

  Super idee. Ik moeder van luca 3 en Mattia 1 zie de hele tijd leuke dingen. Resultaat is een zolder vol met cadeautjes….ik ga nu ook een deel voor kerst bewaren. Volgend jaar deze regel! Top

  • Reageer Sanne Windey 24 november 2016 at 22:04

   Inderdaad! Ik was soms echt het overzicht kwijt en ik wilde wel ongeveer gelijk uitkomen voor beide kinderen. Met deze richtlijn was dat geen gedoe.

 • Reageer Sanne Windey 24 november 2016 at 22:00

  Inderdaad! Ik was soms echt het overzicht kwijt en ik wilde wel ongeveer gelijk uitkomen voor beide kinderen. Met deze richtlijn was dat geen gedoe.

 • Reageer Irene 24 november 2016 at 22:22

  Ik vind m ook super en heb al een superman pyjama in huis. Alleen… Ik vrees dat ik op 4 december ineens toch de kriebels krijg door visioenen van een teleurgesteld mannetje. Dat hij dan op school verhalen over fantastische grote cadeaus en enorm gevulde zakken hoort. Daar moet ik mij geloof ik dus tegen weren, hè? Gewoon de vier cadeaus-regel, dus. ?

 • Reageer Esther 27 november 2016 at 17:09

  Hier 6 pakjes per kind: iets wat ze willen, iets om te dragen en nodig hebben ?, een spel om samen te spelen, iets te lezen, iets educatiefs en iets lekkers of klein grapje.

  En dan oma nog managen…#uitdaging

 • Laat je reactie achter