Over een paar dagen rijden we naar Oostenrijk en aangezien het weerbericht laat zien dat er twee dagen noodweer op komst is, kijk ik uit naar een nieuw boek. Zoekende naar een nieuwe titel bedenk ik hoeveel toffe boeken ik na de zomervakantie al heb ‘gebinged’ (kun je dat ook over boeken zeggen). Dus dit leek me een mooi moment om jullie weer eens te overladen met mijn boekentips!
Wondermond
Wondermond is een wonderschoon boek! Het gaat over de 17-jarige Boye die in Bloemendaal opgroeit met zijn rijke ouders en vrienden. Gelijk aan het begin van het boek komt er een einde aan dat leven, als de FIOD een inval doet in hun huis en zijn vader de boel opgelicht lijkt te hebben. Boye en zijn moeder vertrekken naar het kleine Friese dorp Wondermond waar zijn moeder is opgegroeid. Dat dorp is in alles het tegenovergestelde van wat Boye gewend is. Het dorp Wondermond bestaat niet echt, maar het is gebaseerd op het wel bestaande dorp Moddergat. Dit echte dorp werd in 1883 getroffen door een grote scheepsramp waarbij 83 mannen om het leven kwamen. Dit stuk geschiedenis is ook in het boek verwerkt. Ik vond Wondermond heerlijk weglezen. Het is heel fijn geschreven, heel knap hoe de schrijfster stem geeft aan een jongen van 17, én hoe ze de geschiedenis van dit dorp prachtig verwerkt in een boeiend verhaal. Echt een fijn boek. Jammer dat ik het uit heb.
Je bent prachtig
Ik hou van familiegeschiedenissen. Je bent prachtig is de geschiedenis van vier zussen die tijden onafscheidelijk waren, maar door een onmogelijke liefde uit elkaar worden gedreven. Alles uit het leven zit in dit boek. Heerlijk boek om deze vakantie in weg te zakken.
Long Island
Ik las de eerste paar pagina’s van Long Island in de zomervakantie toen het bij mijn vriendin Daphne op tafel lag. Ik was er gelijk door gegrepen. Het boek gaat over de naar Amerika verhuisde Ierse vrouw Eilis, die is getrouwd met Toby en iets te dicht op haar schoonfamilie op Long Island leeft. In het eerste hoofdstuk komt er een boze man bij haar aan de deur, die vraagt of zij de vrouw van de loodgieter is. ‘Hij is goed in zijn werk, die man van jou,’ vertelt de boze man haar. En een paar regels verder: ‘Hij heeft zelf iets meer gedaan dan in de begroting stond. Jazeker hij is regelmatig teruggekomen wanneer hij wist dat de vrouw des huizes thuis was en ik niet. En hij levert zulk vakwerk dat ze in augustus een baby verwacht.’ In de rest van het boek lees je hoe Eilis hier mee omgaat. Lees je hoe ze terug gaat naar haar vroegere Ierse dorp. De grote vraag is natuurlijk: vergeeft ze het Toby? Heerlijk boek!
Ik kom hier nog op terug
Het boek Ik kom hier nog op terug, dat de Libris Literatuur Prijs 2024 won, gaat over journalist Rob Hollander die de mogelijkheid krijgt om terug te reizen in de tijd, waardoor je dat als lezer ook doet en in het Amsterdam van de jaren tachtig terecht komt, waar we nog belden vanuit telefooncellen, de trams nog geel waren, en je niet omver werd gereden door e-bikes. De vijftiger gaat terug naar zijn studententijd en ontmoet zijn oude studiegnoten. Maar het gaat ook over zijn jeugd in de Overijsselse gemeente Rijssen, zijn leeftijdgenoot Chris Vis, met wie hij verdwaalt in het bos, en over de vlucht die hij en zijn medetijdreizigers moeten maken om te voorkomen dat ze hun jongere ikken tegen zullen komen. Een bizar verhaal. Soms verwarrend. En ik moest er eerst echt even inkomen. Maar vervolgens was dat het dubbel en dwars waard, want toen wilde ik alleen nog maar doorlezen.
De onbedoelden
De onbedoelden is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het gaat over een tweeling die in de jaren zestig meteen na de geboorte gedwongen wordt afgestaan, en daarna zonder medeweten van hun moeder van elkaar worden gescheiden. De meisjes Aaf en Annemarieke, groeien op in twee verschillende gezinnen, onwetend van elkaar. Op hun 21-ste komt de waarheid aan het licht, en je leest wat dat met ze doet. Echt een prachtig geschreven boek, waarin je vanuit verschillende perspectieven leest waardoor je de emoties van verschillende kanten meekrijgt.
Citroeninkt
Citroeninkt is de autobiografische roman van journalist en documentairemaker Maral Noshad Sharifi. Als vierjarig meisje vluchtte Maral samen met haar moeder uit Iran naar Nederland, waar ze terecht kwam in het gereformeerd dorpje Moerkapelle. In Citroeninkt schrijft ze vanuit het perspectief van het personage Talar, dat gebaseerd is op haarzelf. Je ziet Nederland door de ogen van een meisje dat nergens thuishoort. Het gaat over opgroeien tussen de uitersten van Nederland, over je weg vinden in een wereld die voor anderen lijkt gebouwd. Prachtig geschreven, leerzaam boek over een actuele problematiek.
Een wild dier
Ik las ook nog iets spannends: Een wild dier, het laatste boek van Joël Dicker. Zijn eerdere boeken De waarheid over de zaak Harry Quebert en Het boek van de Baltimores waren meeslepende dikke pillen over verdwijningen en intriges. Maar een recenter boek van hem: Het mysterie van kamer 622 vond ik wat tegenvallen. Ik ging hier dus met wat minder hoge verwachtingen in en dat leverde een fijne leeservaring op. Een lekker boek, dat steeds weer een andere wending neemt dan je verwacht. Over twee stellen die in een buitenwijk van Genève wonen. Over een diamantroof en over een politieman die stiekem een vrouw bespioneert. Gewoon weer een lekker pageturner van Dicker. Henno luisterde hem ook met veel plezier.
Ga als een rivier
Ga als een rivier sprak me in de winkel niet gelijk aan. Het leek me zo’n gehyped boek. Maar ik ben hem gaan luisteren en was eigenlijk heel snel geboeid en kon niet meer stoppen. Ook dit boek gaat over een kind dat wordt afgestaan, maar nu vanuit het perspectief van de moeder. Het speelt zich af in Amerika van de jaren vijftig, waar een jong meisje zwanger wordt van een onmogelijke liefde en haar kindje te vondeling legt. Al verder lezend is het enige wat je wilt natuurlijk dat moeder en kind herenigd worden….
Al het blauw van de hemel
En dan als mijn laatste tip een boek dat ik nog niet gelezen heb, maar dat ik van Tischa getipt kreeg: Al het blauw van de hemel. Ik wilde hem bij de bieb reserveren, maar er zijn 153 wachtenden voor me. Ik hoop dat ik Tischa’s exemplaar mag lenen. Het boek gaat over de 26-jarige Emile bij wie Alzheimer wordt geconstateerd. En wat doe je dan? Emile besluit het ziekenhuis en het medeleven van zijn familie en vrienden te ontvluchten. Hij plaatst een advertentie voor een reisgenoot, koopt een camper en gaat op reis. In het boek reis je met Emile en zijn reisgenote Joanne mee door de Pyreneeën en Zuid-Frankrijk. Ik hoor woorden als ontroerend, indrukwekkend en emotioneel bij dit boek, dus ik heb er zin in.
Snap dat dan!
En als je meer zin heb tin een informatief boek Snap dat dan! in één ruk uitleest! Een boek over het puberbrein en gierende hormonen, maar over nog veel meer. Want de wereld is niet meer hetzelfde als toen wij puber waren. Van prestatiedruk tot Andrew Tate en polarisatie, van Snapchat tot klimaatverandering. De wereld is anders dan toen wij puber waren en bovendien zijn wij ook andere opvoeders dan onze ouders waren.
Met dit boek leer je je pubers en hun puberbrein zien in het licht van de huidige maatschappelijke ontwikkelingen. En met de tips uit de toolbox leer je bijvoorbeeld hoe je een goed gesprek voert met je puber, leer je grenzen te stellen, of ze (ja, echt) in beweging te krijgen. Snap dat dan! Het boek is onder andere hier verkrijgbaar.
Geen reacties