Geen weekmenu deze week, ervan uitgaande dat jullie allemaal al weten wat je voor Kerst gaat maken ;). Ik zit zelf in Oostenrijk komende week en heb nog geen clou wat er op tafel komt! Maar… als Kerstcadeau geef ik jullie graag een tafel vol Ottolenghi-recepten.
Vorige maand gingen mijn man Henno en ik een weekend naar Londen en aten we bij het Ottolenghi restaurant in Chelsea. Even was ik bang dat het een tourist trap zou zijn, maar niks van dat al! Het was heerlijk. Ons etentje daar inspireerde me voor de zondaglunch die ik vorige week voor vriendinnen organiseerde. Ik maakte onderstaande zeven gerechten. Van sommige gerechten bereidde ik zaterdag al het een en ander voor. Hieronder de recepten én wat tips voor deze voorbereiding.
Aubergine met lamsgehakt
Ik at deze gevulde aubergine met lamsgehakt, pijnboompitten en yoghurt in Londen. Thuis zocht ik het recept online op (want kon het in mijn boeken niet vinden), drukte op de vertaalknop, en maakte het na voor mijn vriendinnenlunch. In het recept staat de yoghurt waarmee het in Londen werd geserveerd niet. En die was ik dus ook vergeten. Staat wel net iets leuker om die er wel op te doen!
Dag van te voren: lamsgehakt bakken, aubergines de eerste ronde grillen.
Venkelgratin met cherrytomaatjes
Rechts op de foto hieronder zie je de venkelgratin met cherrytomaatjes. Die aten we niet in Londen, maar kende ik al uit zijn eerste boek: Ottolenghi Het kookboek. Van alle gerechten die ik maakte was dit misschien wel mijn favoriet. Online vond ik het recept hier.
Dag van te voren: venkelknollen in plakken snijden, kruimeldeeg maken.
Tomaten broodsalade met ansjovis en kappertjes
Deze super lekkere salade, die je hierboven op de foto in het midden ziet, komt uit Ottolenghi’s kookboek Simpel. Het is een fijne frisse (zoutige) aanvulling op de geroosterde gerechten. Je vindt het recept ook hier.
Gegrilde zalm met tzatziki
In het restaurant van Ottolenghi kon je warme hoofdgerechten kiezen, óf hoofdgerechten from the counter. Henno koos van de laatste de gegrilde zalm. Die was dus niet warm. Hij was er heel enthousiast over en die mocht dus niet bij mijn lunch ontbreken. Handig ook, omdat hij dus niet warm hoeft te zijn. Maar hoe houd je hem lekker mals? Daar wist Henno een oplossing voor. Hij marineerde de zalm eerst een half uur in een mix van sake, knoflook, gemberpoeder, soyasaus en een klein dopje sesamolie.
Die sake maakt het gerecht echt af (dus de moeite waard om een klein flesje van te kopen bij de toko). Grill de gemarineerde zalm daarna in de oven op 200 graden. Hoe lang je ze grilt is afhankelijk van de dikte van de zalm. Wij grilden de zalmmoten die je hieronder op de foto ziet 20 minuten. Je kunt hem natuurlijk direct warm eten, maar laten afkoelen is ook helemaal oké. Ik serveerde het net als Ottolenghi met tzatziki (Griekse yoghurt, geraspte komkommer, een teen knoflook, olijolie, peper en zout).
Burrata met gegrilde druiven
Dit hemelse gerecht komt uit het kookboek Simpel. In dat boek rijgt hij de druiven aan een stokje en grilt ze in een grillpan. Dat vond ik voor deze lunch te veel werk, en ik grilde ze gewoon in de oven, zoals in dit recept op de site van Gewoon wat een studentje ’s avonds eet. Een stuk minder bewerkelijk en net zo lekker. Aanradertje ook hoor!
Dag van te voren: druiven marineren.
Geroosterde bloemkool
Wij hadden nog een halve bloemkool in de koelkast liggen dus dat was nog een perfecte aanvulling op de tafel. Je maakt deze bloemkool zo:
- verdeel de bloemkool in kleine roosjes en leg deze op een bakplaat.
- kruid de bloemkool met een mengsel van kurkuma (1/2 theelepel), korianderzaad (1/2 eetlepel) en peper
- verdeel wat boter over de roosjes
- zet 10 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden
- maak dressing van zo’n drie eetlepels yoghurt met een klein scheutje olijolie, kerriepoeder, peper en zout
- haal de bloemkoolroosjes uit de oven en vermeng met yoghurt en zet nog minuut of 10 terug in de oven.
Dag van te voren: je kunt dit hele gerecht eventueel al een dag van te voren maken.
Salade geroosterde bieten, feta en pistachenootjes
Tot slot maakten we nog een salade van gegrilde bietjes. Beetje van Ottolenghi en een beetje van onszelf. We gebruikten hiervoor voorgekookte bietjes.
- Snijd die in stukjes en marineer ze in: een balsamico-azijn, olijfolie, peper, zout en eventueel snufje komijnpoeder.
- Grill de bietjes onder een hete gril tot ze mooi kleurtje krijgen (ongeveer een kwartier). Schud ze halverwege even om.
- Haal ze uit de oven en laat afkoelen
- Maak een salade met rucola, de bietjes, feta, verkruimelde gepelde pistachenootje, balsamico-siroop en olijfolie.
- Benieuwd naar de weekmenu’s van de club? Je vindt ze hier!
- Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
- Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).
Geen reacties