Lees, Peuter

Ongevraagd advies

‘De huidige situatie hier… schiet mij maar lek’ is het onderschrift bij het filmpje in onze vriendinnenapp. Zodra ik ‘m open sijpelt haar stress door het telefoonscherm heen mijn lijf in. Haar kleuter tekent met watervaste stift op de vloer terwijl hij verbaal z’n grote broer irriteert die met een paashaaskoptelefoon op z’n hoofd rekensommen probeert te maken, terwijl hij ondertussen schreeuwt, zucht en kreunt dat iedereen NU z’n mond moet houden. ‘Gelukkig staat hierna alleen nog technisch lezen op de planning,’ stuurt ze erachteraan. 

De meelevende reacties variëren van “Oneee, wat een drama!” en “Dit is echt voor niemand leuk” tot “Laat er alsjeblieft iemand zijn die het deze week een keer van je overneemt.” Maar écht helpen, dat doen we niet. Omdat we zelf blij zijn dat we ons hoofd boven water kunnen houden en de kracht niet hebben om nog een drenkeling te redden. Even overweeg ik om haar te wijzen op de online training Rust en Focus die ik afgelopen maanden samen met een kindercoach ontwikkelde. Ik doe het niet. 

Straks geef ik haar nog het gevoel dat stress in deze lockdown aan haar zelf ligt. Dat ze door elke dag wat stilte-oefeningen en aandachttraining te doen, opeens wel #dankbaar is voor deze extra #familytime. Waarschijnlijk vroeg ze met haar berichtje sowieso niet om hulp, maar wilde ze gewoon even haar hart luchten. En even zwelgen in (totaal terechte) zelfmedelijden. Wie ben ik om haar dat te ontnemen?

Alsof ze mijn gedachtes kan lezen stuurt ze einde van de middag: “Wij gaan ook nog een keer die online training doen. Maar niet nu hoor, het is niet echt het ideale moment.” Ik stuur terug dat ik dat helemaal snap. Waar zij een overvol schoolprogramma heeft met twee kinderen is het enige wat ik dagelijks met Benja moet, tien minuten lang oefeningen van de logopedist doen. Ik durf niet toe te geven dat zelfs dat vaker niet dan wel lukt. 

Maar ze blijkt doortastender dan ik. “Fuck it, ik doe die training er nu ook wel gewoon bij,” lees ik ’s avonds op m’n telefoon. “Ik wil op dit moment wel alles aangrijpen om die jongens van mij iets meer focus te geven.” Na heel veel hartjes en emoties van spierballen reageer ik: “Hopelijk levert die lockdown hierdoor naast een kunstwerk op de vloer nóg een levenslang aandenken op.”


Online training Rust en Focus
In Rust en Focus, de online training van Focus&Kids, leren kinderen van 8 t/m 12 jaar in hun vertrouwde omgeving en op een laagdrempelige manier hoe ze hun aandacht richten op wat ze nu aan het doen zijn. Want zo komen hoofd en lijf tot rust. Elke les bevat ook achtergrondinformatie voor jou als ouder. Met de kortingscode Relaxtemoeders10 krijg je 10% korting en kost de training slechts €87,30. Kijk voor alle informatie op https://focusenkids.nl/online-training/.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter