Lees

Ik mag niet klagen

We gingen wandelen. Voor de 365 miljoenste keer. We liepen de straat uit met zijn tweetjes. De zoon inmiddels oud genoeg om alleen thuis te blijven, de dochter zelf op pad met haar skateboard. ‘Even pushen.’

We liepen voor de 800 duizendste keer het rondje bruggen en zeiden tegen elkaar dat het precies een fijn rondje was. Een tegemoetkomende vrouw passeerde ons hoofdschuddend. Niet dat ik dat zag, want ik lette natuurlijk weer eens niet op, zat te veel in mijn eigen hoofd, maar het ‘dat was weer zo’n hoofdschudder,’ van mijn man maakte me weer even bewust van de 1,5 meter maatregel en het gemoed van de medemens. Er kwamen ons meer mensen tegemoet op het smalle wandelpad op de brug. ‘Maak even ruimte voor die vrouw,’ zei mijn man en maakte ferm duidelijk dat ik beter op het fietspad kon lopen in plaats van meer links op het trottoir. En toen moest ik huilen. Omdat ik opzij moest. Omdat ik iets verkeerd deed. Omdat ik het zat was. Omdat ik niet mag klagen. Omdat we het allemaal hartstikke goed rooien met elkaar. Omdat mensen die nu in een flat ter grootte van een postzegel op elkaars lip zitten met drie kinderen die ijsberen moeten knutselen, redactiesommen moeten maken én voorwerpen met de letter M moeten verzamelen terwijl ze zelf in een Zoom-meeting naar collega’s moeten luisteren, en bij voorkeur nog iets toe moeten voegen, het veel moeilijker hebben. Omdat wij nog gezond zijn en niet herstellende zijn van die kutziekte. Omdat iedereen nog leeft. Ik mag niet klagen. Het is even doorbijten nog. We kunnen dit. Ik heb het maar getroffen met een man die het thuisscholen van de tienjarige voortvarend oppakt. Die zorgt dat we gevoederd worden.

We lopen verder de gele brug over. De man legt zijn arm om me heen. We maken ons rondje af. Thuis wacht mij nog een verse sudoku-puzzel uit de zaterdagkrant. Je moet tenslotte zelf de slingers ophangen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

7 Reacties

 • Reageer Elisabeth 11 januari 2021 at 08:42

  Och zoo herkenbaar.. en waarom mogen we niet klagen? Dat is toch soms gewoon super lekker, en natuurlijk zijn er altijd mensen die het nog veel slechter hebben. En daar word ik ook verdrietig van, maar soms ook gewoon van mijn eigen situatie. Want ik ben er gewoon helemaal zat van! En even klagen lucht dan gewoon op, dan kan ik er nu weer even tegenaan. Succes iedereen.

  • Reageer Elsbeth Teeling 11 januari 2021 at 15:35

   Yes precies. Stoom afblazen en door…. sterkte ook voor jou x x

 • Reageer Judith 11 januari 2021 at 12:52

  Wat een mooi en precies treffend stukje tekst. Even lezen in mijn “pauze” waarbij we net met zijn zessen een boterham gelezen hebben. Dochter van 12 met mijn man even een blokje om loopt na een ochtend online lessen om straks weer verder te gaan. Zoon van bijna 14 weer naar boven is gegaan voor het zelfstandig weggedeelte van de dag. Zoon van 8 op de werkplek van man is gaan zitten om zijn opstel over een sneeuwpop af te maken en ik zoon van 6 weer moet gaan aansporen om toch nog even bladzijde 3 van zijn boekje samen te lezen omdat dat alleen nou eenmaal nog niet gaat. En me dan zit af te vragen of dit beter nu kan of toch pas beter later op de middag omdat ik voor mijn werk over een half uur ook weer een online overleg heb staan.
  En oh ja…..ze moeten eigenlijk ook nog even bewegen buiten want zonder aansporing is de tablet veel interessanter. Maar wanneer doe ik dat? Misschien ik tegen 16.00 nog een plekje. Of zou het dan te donker zijn om naar het speeltuintje in de buurt te lopen?

  Maar vanavond loop ik even in mijn eentje een stukje. Waarbij ik me weer vol goede moed oplaat voor nog een dag van hetzelfde. En heel misschien pink ik dan ook wel weer een traantje weg.

  En door……. nog heel even toch?

  • Reageer Elsbeth Teeling 11 januari 2021 at 15:34

   Dank je. Jouw programma klinkt ook behoorlijk vol. Sterkte voor jou ook. Nog even …..

 • Reageer Charlotte 11 januari 2021 at 18:38

  Zoo herkenbaar! Ik probeer ook niet te klagen, te relativeren en het van de positieve kant te zien maar het valt niet altijd mee! Willen we teveel? Dank voor het delen van dit verhaal.

 • Reageer Renske 11 januari 2021 at 22:24

  ❤️👏🏼🍀

 • Reageer Gwendolyn 16 januari 2021 at 07:44

  O zo herkenbaar…

  Vooral dat ik mag niet klagen want er zijn mensen die het veel zwaarder hebben. Mijn kinderen mogen naar de noodopvang, dus ik heb het redelijk makkelijk, waarom vind ik het dan toch pittig… Dus hou ik mezelf maar weer voor dat ik niet mag klagen. Terwijl het ondertussen in mijn hoofd soms overloopt van alles wat ik er om heen moet regelen… En dan helpt even klagen of die traantjes even laten stromen. Want ondanks dat wij het op dit moment beter hebben getroffen dan anderen is het ook voor ons steeds weer aanpassen en dat is niet altijd leuk en die gevoelens mogen er ook zijn

 • Laat je reactie achter