Leer, Werk

Omdat negatieve gedachtes je niet verder helpen

Als je de Club van Relaxte Moeders al een tijdje volgt, dan weet je vast dat ik in mijn boek Mom You Can de negen succesfactoren voor relaxt ouderschap bespreek. Eén van die succesfactoren is optimisme. Ik merkte namelijk dat dat een eigenschap is die je flink kan helpen in het ouderschap. Maar ik ontdekte ook dat optimistisch en positief zijn niet altijd vanzelf gaat. Helemaal niet in tijden van een pandemie.

‘Nu krijg je een minuut de tijd om te vertellen waarom jij de leukste moeder op de wereld bent.’ Veertien paar ogen kijken me licht geschokt aan. In de Relax Mama workshops die ik (before corona) een aantal keer per jaar verzorgde laat ik deze opdracht steevast terugkomen. De eerste reactie erop is eigenlijk altijd hetzelfde. Een potje opscheppen over je moederkwaliteiten blijkt een stuk lastiger dan vertellen wat er zoal verkeerd gaat op een dag, en wat je beter had kunnen doen als moeder.

Het is eigenlijk best shocking dat ‘we’ het zo moeilijk vinden om aan te geven wat we goed doen. En dat terwijl je op een gemiddelde dag toch heus meer goed doet, dan dat je verpest. Bovendien, zo leerde ik tijdens het schrijven van Mom You Can, is het heel zinvol om positief te kunnen denken over dingen, dus ook over jezelf. 

Obstakels

In mijn zoektocht naar de succesfactoren viel mij op dat de vrouwen die ik sprak en die werk en moederschap fijn combineerden allemaal positieve en optimistische vrouwen zijn. En heus niet omdat ze alleen maar geluk hebben in het leven, of omdat hun leven altijd op rolletjes loopt. Zo sprak ik bijvoorbeeld met Elise die drie kinderen heeft, waarvan één verstandelijk en lichamelijk gehandicapt. Ze heeft in de afgelopen 16 jaar heel wat obstakels moeten overwinnen, maar is één van de meest positieve mensen die ik ken.

‘Optimisten verbergen zich niet voor de duisternis en de uitdagingen van het leven, maar ze aanvaarden ze juist en maken het beste van de situatie.’

Ik dook in het onderwerp optimisme en wat ik al zag in de praktijk, las ik ook in tientallen onderzoeken. Positief zijn maakt verschil: optimisme is gerelateerd aan een betere lichamelijke en mentale gezondheid, betere sociale relaties en meer succes in werk en studie.

Maar wat als je nu eenmaal niet zo positief aangelegd bent?

Maar wat als je nu eenmaal niet zo positief aangelegd bent? De een lijkt tenslotte met een positiever karakter op de wereld te komen dan de ander. Sommige mensen zijn nou eenmaal meer van het piekeren dan anderen, toch? Maar! Het goede nieuws is dat een positieve levenshouding maar voor zo’n 25 procent erfelijk bepaald is en voor zo’n 75 procent wordt bepaald door opvoedingsstijl, rolmodellen en ervaringen.

Optimisme kun je dus leren. Dat betekent niet dat je alle negatieve gedachten zomaar moet of kunt vervangen door positieve gedachten. Het betekent wel dat je er anders mee om kunt gaan. En dat je jezelf daarin kunt trainen. In Mom You Can staan daarvoor meerdere methoden.

Terug naar de Relax Mama workshop. ‘Ik kan heel goed luisteren,’ hoor ik één van de moeders in de groep zeggen. ‘Ik ken alle dinosaurusnamen uit mijn hoofd,’ zegt een ander. ‘Ik neem de kinderen altijd mee naar buiten als ze vrij zijn.’ Ze moesten even opwarmen, maar uiteindelijk lukte het de meesten wel. En degenen die het moeilijk bleven vinden, die kregen gewoon huiswerk mee. Zij kregen de opdracht om iedere dag te focussen op succesjes. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat als je bewust aandacht geeft aan de goede dingen in je leven, je je positieve gevoel bevordert. Professor Martin Seligman, een van de grondleggers van de positieve psychologie, ontwikkelde de oefening ‘Drie goede dingen’. Deelnemers aan zijn onderzoek schreven één week lang aan het einde van de dag drie dingen op die ze fijn hadden gevonden. Na deze oefening bleek dat deze mensen zich gelukkiger voelden én dat dit effect wel een halfjaar aanhield. 

Wil je ook positiever worden?

Heb je ook wel wat behoefte aan positiviteit? Dan heb ik de volgende challenge voor je: focus je deze week op wat goed gaat. Focus op je succesjes. En die kunnen ook heel klein zijn (variërend van: ‘mijn kind at mijn eten vandaag zonder te zeuren’ tot ‘ik kleedde me vandaag aan’, en ‘vandaag ben ik nog niet boos geworden’). Sta elke avond stil bij wat er die dag goed ging en schrijf drie dingen op. Overigens werkt dit ook bij kinderen die misschien een beetje somber zijn!

Meer weten over de succesfactoren?

Over de andere succesfactoren uit Mom You Can schreef ik al eerder blogs. Die kun je hier lezen.

Of koop, leen of luister het boek Mom you can. Het papieren boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Mom You Can de podcast

Naast het boek is er ook nog de Mom You Can-podcast. Vorige week ging de eerste aflevering online. Die ging over succesfactor 1: Ken jezelf (en wees lief). De podcast die bij deze challenge over optimisme hoort, staat online vanaf donderdag 5 maart.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter