Relax

Naar Legoland en de Vikingen in Zuid-Denemarken

Het is zover, wat heb ik een zin in deze reis. Op uitnodiging van Dansk.nl, de Denemarken Vakantie Specialist, gaan we een weekje op vakantie in Denemarken. Eerst bezoeken we Zuid-Denemarken om daarna door te rijden naar het noorden. Legoland, frisse natuur en tijd doorbrengen met elkaar, het wordt heerlijk. De tas met broodjes is ingepakt, de stapel luisterboeken en koptelefoons ligt op de achterbank, daar gaan we!

Zaterdag

De reis naar Zuid-Denemarken verloopt voorspoedig. We hebben even vertraging in Duitsland, maar in Denemarken is het lekker rustig. Ik ben meteen onder de indruk van het landschap. Het is alsof ik door de tuin van de Teletubbies rijd met al die groene, glooiende heuvels. Vooral de velden vol koolzaad vallen me op. Prachtig.


We komen aan bij vakantiepark Skaerbaek Ferieby  waar we welkom worden geheten door Mette die vrolijk ‘hej!’ tegen ons zegt. Ze geeft ons de sleutel van ons huisje, maar voordat we daarheen gaan, willen Lieve en Pepijn de indoor speeltuin verkennen. Zo’n ruimte vol met kleurige tunnels en glijbanen kunnen we natuurlijk niet voorbijlopen, helemaal niet nu ze net zo’n zes uur stil hebben gezeten.
Mijn lief rijdt alvast met de auto naar het huisje en ik loop er later met Lieve en Pepijn naartoe. De huisjes zijn opgesteld in rijtjes, maar op zo’n manier dat je niet bij elkaar naar binnen kijkt. Fijn!
Ons huisje is de laatste van het rijtje. Wat een mooi plekje!

De indeling is perfect. Er is een woonkeuken, een badkamer, twee slaapkamers en een slaapzolder. Lieve en Pepijn zijn ook onder de indruk van de grote tv, want die hebben we thuis niet.

Ze mogen zelf kiezen waar ze gaan slapen. Lieve wil op de slaapzolder, Pepijn wil in een eigen kamer. Mijn lief en ik nemen de kamer die over is en schuiven de losstaande bedden tegen elkaar aan.

’s Avonds kijken we de documentaire Minimalism op Netflix en fantaseren we over onze banen opzeggen, alle spullen verkopen en voor eeuwig in dit huisje blijven.

Zondag

Dan is het tijd voor dé attractie waar we ons allemaal het meeste op verheugen: Legoland! O, wat hebben Lieve en Pepijn de dagen afgeteld. Een pretpark met alleen maar Lego, dat moet toch fantastisch zijn? Ik ben er zelf ook nog nooit geweest en ben reuzebenieuwd. We hebben er zin in. Dansk.nl heeft alle attracties van tevoren voor ons geboekt. Lekker om daar geen omkijken meer naar te hebben.
Het weer lijkt even tegen te vallen, maar op het moment dat we de auto parkeren, breekt de zon door. Hoera!

Er is een hoop te beleven in Legoland, het is een rustig en overzichtelijk park dat bestaat uit allerlei verschillende delen. Het eerste deel is een soort Madurodam, maar dan met alles van Lego. Er zijn verschillende landen die we kunnen bewonderen en gebouwen zoals de Eiffeltoren. Ook Nederland is nagemaakt in Lego met onze kassen, treinen en molens.

Lieve en Pepijn vinden het mooi, maar stuiven al snel door om te kijken of ze in een achtbaan kunnen. Er staan overal palen om te kunnen meten of je lang genoeg bent. Bij groen mag je door, bij geel mag je door onder begeleiding van een volwassene en bij rood moet je nog wat groeien. Gelukkig zijn alle attracties prima voor een zes- en vierjarige. Lieve verkondigt trots dat ze zelfs al alleen in de Flying Eagle mag. En dat doet ze vervolgens ook. In haar eentje zit ze voorin in de achtbaan met haar armen in de lucht. Held!

Het fijne aan Denemarken is ook dat iedereen Engels spreekt. Ik zeg vrolijk ‘hej!’ maar daarna blijkt al snel dat dat het enige Deens is dat ik spreek. Gelukkig schakelt iedereen moeiteloos over naar Engels. In Legoland spreekt de prinses met het Lego-kroontje zelfs Nederlands. Al haalt ze soms een woordje door de war met Duits, maar dat vergeven we haar direct.

Legoland is echt een park dat in álles ingericht is op kinderen. Zo staan er overal bakken met Lego. Als de oudste van het gezin zich vermaakt in een achtbaan, kan de jongste lekker spelen met een enorme bak vol gekleurde steentjes. Ze staan dan gewoon op het pad.

Als we door de wachtrij lopen bij de attractie van Ninja Go, komen we zelfs bij een wachtruimte waar de ouders in de rij moeten staan en de kinderen in het midden met Lego kunnen spelen. Zo houd je wachten wel vol! Gelukkig is het bij ons rustig en kunnen we meteen doorlopen. Tenminste, ik vind dat ‘gelukkig’, want Lieve en Pepijn vinden het jammer dat we langs al die bakken Lego lopen.

Nog zo’n mooi voorbeeld van kindvriendelijkheid vond ik de Legoland-versie van de Fata Morgana. Op de kant worden we door twee piraten in een bootje geholpen, ze zijn heel aardig, maar zitten ook Pepijn even achterna met een zwaard. Die piraten bewaken namelijk een schatkist die vol zit met spenen. Kinderen die afscheid willen nemen van hun speen, kunnen die dus daar inleveren. Als beloning krijgen ze er dan een cadeautje voor terug. Wat een goed idee!

Als we zo’n beetje alle attracties gehad hebben en Ninja Go zelfs drie keer, gaan we ons vermaken in de shop, de grootste Lego-winkel van Europa. Ik weet niet wie zich hier beter vermaakt, de kinderen of ik. Schappen vol met allemaal dozen Lego en ook een soort Lego-vijver waar Lieve en Pepijn zich instorten.
Je kunt hier ook je eigen Legopoppetjes samenstellen wat ik besluit om te doen met Pepijn. Van iedere rij mag je één dingetje kiezen. Een kapsel of hoed, een hoofdje, een bovenlijfje, een onderlijfje en een accessoire. Ik word ontzettend hebberig van die bakken met minicroissants, minikopjes en minihamertjes.

Wat is dat toch, dat miniuitvoeringen zo’n grote aantrekkingskracht op mij hebben? Misschien omdat ik zelf ook een miniuitvoering ben? Anyway. Normaal ben ik geen big spender in tourist shops, maar nu gaan we los. Je bent maar één keer in Legoland. Alhoewel, we vinden het zo leuk dat we graag nog eens terugkomen, maar voor nu zit het erop.

Maandag

Een nieuwe dag met een nieuw avontuur. We worden rustig wakker en ontbijten met verse broodjes die we halen bij de supermarkt op het park. Lieve en Pepijn spelen nog even met hun Lego en dan gaan we op weg naar het Ribe VikingeCenter . Van een attractiepark vol modern vermaak, gaan we nu terug in de tijd naar de Vikingen. Gisteren Ninja Go en Legoprinsessen voor Lieve en Pepijn, vandaag stoere mannen met baarden voor mij!

Ribe VikingeCenter  is een soort Archeon meets openluchtmuseum. We aaien schapen, bekijken oude huisjes van binnen en bewonderen de ‘echte Vikingen’, die druk bezig zijn met lepels maken, manden vlechten en ijzersmeden.

Er is een hoop te doen voor Lieve en Pepijn. Zo maken ze zelf spijkers door een stukje hout door een steeds kleiner gat te hameren, doen ze ouderwetse spelletjes gemaakt van hout en touw en rennen ze vooral heel veel rond. Als een echte Arya weet Lieve zich uitstekend te vermaken met het speerwerpen.

 

Er zijn een hoop mensen die hier voor lange tijd verblijven. Zij slapen in de grote tenten waar we langs lopen. Ze verkopen hun waar, zoals sieraden of geverfde wol.. Ze kleden zich ook zoals ze vroeger deden en daardoor is het net of je in die tijd rondloopt. Ook hun kinderen spelen in klompen en wollen vesten in allerlei aardekleuren. Ik hou d’r wel van. Een heerlijk contrast ook na al het plastic in Legoland!

Daar gaan we

Dan zit ons avontuur in Zuid-Denemarken er alweer op. We nemen afscheid van de Vikingen en stappen in ons eigen schip op wielen om door te varen naar Noord-Jutland. Daar wacht een huisje aan het strand op ons. Wordt vervolgd!

Wil jij ook met je gezin naar Zuid-Denemarken? Dat kan! Ga naar dansk.nl/kampioen en kijk of ons huisje nog vrij is. Want boek je een verblijf met de kampioen-aanbieding? Dan ontvang je de 2e dag Legoland gratis, een €20 Lego-tegoedbon én toegang tot Safaripark Givskud Zoo.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer 9 redenen om Noord-Jutland te leren kennen - Club van relaxte moeders 13 juni 2019 at 16:41

    […] de Denemarken Vakantie Specialist, gaan we een weekje op vakantie in Denemarken. Eerst bezochten we Zuid-Denemarken om nu door te rijden naar Noord-Jutland. Onderweg komen we herten tegen en rijden we langs […]

  • Laat je reactie achter