Relax

9 redenen om Noord-Jutland te leren kennen

Op uitnodiging van Dansk.nl, de Denemarken Vakantie Specialist, gaan we een weekje op vakantie in Denemarken. Eerst bezochten we Zuid-Denemarken om nu door te rijden naar Noord-Jutland. Onderweg komen we herten tegen en rijden we langs prachtige velden vol koolzaad. Wat is het hier mooi! Ik kende Noord-Jutland nog niet, maar zou nu het liefst met een sandwichbord de straat op gaan om iedereen over te halen die kant op te reizen. Waarom? Dat vertel ik je.

1. De zoute zee slaakt een diepe zilte zucht

Wél de zee, maar geen Bløf, wat wil je nog meer? Wij verblijven in een huisje op vakantiepark Skallerup Seaside Resort. Ons huisje ligt vlakbij de zee. Het is ruim, de glazen wanden bieden ons een prachtig uitzicht én er is een groot ligbad met bubbels!

Het is heerlijk om de kinderen hier uit te laten na een dag in de auto. Op één stel na zijn we zelfs de enigen op het strand. ’s Avonds zien we de zon in de zee zakken en een prachtige oranje gloed over het land verspreiden. Adembenemend mooi.

2. Hotdogs

Wist je dat ze niet alleen in Amerika gek zijn op hotdogs, maar ook in Denemarken? Denk maar aan de hotdogs bij de Ikea (ja, de Ikea is Zweeds, ik weet het). Overal zijn hotdogs te koop, meestal in een straatverkoperskarretje. Het is sowieso fijn eten in Denemarken. Op Skallerup kun je eten afhalen, bij een eetcafé simpele gerechten kiezen en bij een restaurant wat luxer uit eten. Wij eten een avond bij het nieuwe restaurant en een keer bij het eetcafé. In ons huisje maak ik een keer zelf de befaamde hotdogs. Vanaf het fornuis kijk ik naar de zee, waardoor ik vergeet de hotdogs in de gaten te houden en ze allemaal ontploft zijn. Ze smaken er gelukkig niet minder om.

3. Genoeg te doen

Ik zet een stoel voor het huisje, kijk nog eens zuchtend naar de zee, pak een boek en vermaak me tot in de eeuwigheid. Lieve en Pepijn kunnen ook uren spelen in het zand, maar vinden wat uitdagender vermaak ook leuk op z’n tijd. Op het park is gelukkig ontzettend veel te doen. Er is een binnenspeeltuin, een mini-golfbaan, een sporthal, een zwembad, een bowlingbaan, een bioscoop en er zijn allerlei activiteiten waar je aan kunt deelnemen. Maar zonder hysterische clown die iedereen zo nodig een dansje aan wil leren. Je kunt er wel stenen slijpen, spaarpotten verven, armbandjes, snoepjes en bodyscrub maken en nog veel meer. Er lopen mensen rond om je te helpen, voor sommige activiteiten moet je je inschrijven. Lieve en ik maken een paar armbandjes en we gaan bowlen. Voor het maken van de armbandjes hoef je alleen een paar kralen af te rekenen. Hetzelfde geldt voor de andere activiteiten, je betaalt de spullen die je gebruikt. Je kunt ze meteen afrekenen bij één van de medewerkers of ze zetten het bedrag op het nummer van je huisje. Op een paar planken staan potten met allerlei kralen. Ik ben geen knutselmoeder, dus dat Lieve hier naar hartenlust kan fröbelen is erg fijn. Zelf maak ik ook twee armbandjes. Ik word er heerlijk zen van. Het enige waar ik niet aan toekom, is het maken van bodyscrub. Dan maar zonder bodyscrub in het huisje een bad nemen. Maar mét een bak chips en een boek. Het moet maar. Wat een ellende.


4. Blauwe aardbeizuurtjes

Dit hoort eigenlijk bij punt 3, maar Lieve en Pepijn vonden dit hét hoogtepunt van de vakantie, dus hier volgt speciale aandacht voor het snoepjes maken! We doen dit met z’n vieren, want per kind moet er een volwassene meehelpen, de suikerstroop waar we de zuurtjes mee maken is namelijk gloeiend heet. De mevrouw die uitleg geeft, vertelt dat de kinderen de handen op hun rug moeten houden op het moment dat de suikerstroop op de speciale placemat wordt gegoten. Daarna mogen we zelf kiezen welke kleur de zuurtjes worden en welke smaak. Per kleur en smaak moeten we een paar drupjes aan het mengsel toevoegen. Pepijn kiest voor groene appelsnoepjes en Lieve voor blauwe aardbeisnoepjes. Blauwe aardbei? Ach, waarom ook niet.


5. Russsssst

Mijn familie is er één van saunafanaten en wellnessaanbidders. In Noord-Jutland heb je de spa Romulus die je op ons park vindt, maar ook door mensen van buiten het park wordt bezocht. Met Pepijn ga ik op dinsdagavond naar de familieavond, kijken of mijn kleine stuiterbal ook tot rust komt van een avondje in de sauna. Normaal is de wellness voor mensen boven de zestien en loop je natuurlijk naakt rond, tijdens de familieavond is het de bedoeling dat je je zwemkleding aanhoudt. Grappig, want in het zwembad kwamen we erachter dat de Denen naakt douchen en daarna hun zwempak aantrekken. Pepijn vindt het allemaal fantastisch, de hut met stoom, het bubbelbad buiten en hij springt zelfs in het ijskoude dompelbadje. Ook de schaal met fruit kan zijn goedkeuring wegdragen. Hij hangt op een ligbedje, met een handdoek om zich heen en eet tevreden een hele peer met schil. Ik vind het een prachtig gezicht. Zonder overdrijven is dit één van de leukste dingen die ik ooit gedaan heb.

6. Aalborg Zoo en mega-ijsjes

Pepijn was helaas toch wat oververmoeid door het late slapen na de wellness. Dat betekent dat de razende reporters Lieve en haar relaxte papa erop uittrekken naar de dierentuin in Aalborg en ik op de bank hang met Pepijn bovenop me. Ze sturen me de één na de andere foto en nemen hun verslag uiterst serieus. “Zal ik ook even met m’n vinger wijzen? Dat moet toch op de foto?”

Verslaggever Lieve: “Het is een mooie dierentuin. Ik kon de giraffen heel goed zien. En er waren ook veel speeltuinen!” Eind van de middag vragen de correspondenten of er nog meer onderzocht moet worden. Jazeker, ik heb nog één verzoek!

7. De diepte in

Het Nordsøen Oceanarium in het havenstadje Hirtshals is één van de grootste aquaria van Europa. Ze hebben in totaal zo’n 6500 vissen, een onderwatertunnel, zeehonden en andere dieren die in de Noordzee leven. Vooral het enorme bassin waarin de maanvis zwemt (mola mola) is ontzettend indrukwekkend. Wat een bijzonder beest! We zitten op een tribune klaar als er een duiker in het water valt om de dieren eten te geven. Deze fascinerende beesten, die dus in onze Noordzee leven, maakten een grote indruk op me.

8. Fårup Sommerland

Fårup Sommerland is een populair pretpark met achtbanen en andere attracties, maar omdat de Denen geen meivakantie kennen is het heerlijk rustig. Zo niet onze Lieve, die staat alweer te springen! Bij de ingang worden we opgewacht door een vrolijke eekhoorn en een lieve egel. Ze willen erg graag met Lieve en Pepijn op de foto en die willen dat gelukkig ook wel. Pepijn is direct verliefd en vindt de egel zo heerlijk zacht en vraagt of hij misschien ook bij ‘m wil logeren. Dat vinden wij helaas niet zo’n goed plan. Wel een goed plan zijn de vele trampolines, de achtbanen en de andere attracties. Verder valt op dat de Denen echte picknickers zijn. Overal in het park staan picknicktafels en er zijn zelfs barbecues om je meegebrachte eten op te barbecueën. Er lopen mensen rond met bolderkarretjes volgeladen met koelboxen en manden. Echt grappig. En het ruikt een stuk lekkerder dan onze gesmeerde boterhammetjes!

9. Verrassend

Ik kende Denemarken nog niet en van Noord-Jutland had ik al helemaal nooit gehoord, maar ik wil absoluut nog eens terug. We hebben ontzettend veel gedaan, maar ook ontzettend veel niet gedaan. Ik had nog zo graag naar de vuurtoren Rubjerg Knude gewild, die bedolven ligt onder het zand, naar Skagen waar de twee zeeën op elkaar botsen, naar het studentenstadje Aalborg, naar het kunstenaarsdorp Løkken of de Margrietroute rijden, de toeristische autoroute die je langs de mooiste binnenwegen leidt. Dit was voor ons de eerste keer in Denemarken, maar zeker niet de laatste keer.
Dank je wel Denemarken, voor de ontzettend mooie vakantie. Hopelijk tot snel!

Tak, farvel!

Wil jij ook met je gezin naar Noord-Jutland Dat kan! Ga naar Dansk.nl en kijk of ons huisje nog vrij is. En wil je hier minimaal een week verblijven (zou ik doen), dan ontvang je ook nog eens €50,- korting én mogen 2 kids gratis naar Nordsøen Oceanarium, Fårup Sommerland, Aalborg Zoo. Tot 15 januari 2019 geldt er trouwens een korting van 3% op accommodaties als vroegboekkorting.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter