Lees

Wat moeten we nu weer geven?

Je geeft je baby een rammelaar en het knispert de rest van de dag met het cadeaupapier. Je geeft je kleuter het al maanden felbegeerde keukentje en de doos zorgt voor uren fantasiespel, terwijl het keukentje nooit meer wordt aangeraakt. Na Lieves verjaardag had ze bergen met het mooiste, nieuwste, grootste speelgoed dat er te vinden is en was ze het allergelukkigst met het potje slijm dat ze van de buurvrouw kreeg.

Ieder jaar vraag ik me weer af wat ik toch voor ze moet kopen met hun verjaardag of Sinterklaas. Voor je het weet is het 5 december. Er is geen ideaal speelgoed. En om ieder jaar weer met een fiets aan te komen is ook weer zo wat.
Bovendien wil ik mijn voornemen om alleen mooi, degelijk en verantwoord speelgoed te kopen niet laten sneuvelen. Het is zo’n beetje mijn enige principe dat nog overeind staat.

Ze willen zelf trouwens ook niet zo veel. Ons huis is niet overgenomen door een tsunami aan Lego, Playmobil en andere plastic poppetjes, maar toen ik aan Lieve vroeg wat ze voor haar verjaardag wilde, dacht ze even diep na en antwoordde: “Ik heb denk ik alles al.”

Dat doet het natuurlijk hartstikke goed als schattige anekdote op verjaardagen en op Twitter, maar ik snak naar een dag ongestoord kinderspel. Buitenspelen is geen probleem, maar binnen zijn ze vaak na een tijdje uitgekeken op de pop en moeten er allerhande wisseltrucs plaatsvinden. Laat staan dat ze er allebei tegelijk mee spelen.

Tot ik met ze naar de kringloop ging. Daar ontdekten we de heilige graal onder het speelgoed. Speelgoed dat aan al mijn tot dan toe onbewuste eisen voldoet: het is goed voor hun ontwikkeling, ze zijn er hele dagen mee in de weer, ik heb er welgeteld één euro voor betaald en je wordt er zelf ook hartstikke zen van. Sterker nog: ik ben nu verslaafd. We puzzelen.

In de categorie oubollige hobby’s scoort puzzelen maar net onder kerstkaarten maken van theezakjes. Mijn oma deed het. Ja, mijn oma was lief en maakte lekkere groentesoep, maar hip en happening was ze niet. Maar goed, ik heb een vouwwagen, dus de hoop om zelf ooit hip en happening te worden is toch allang vervlogen.

We doen niks anders meer. Geen kraampje of tweedehands winkel gaan we voorbij zonder een puzzel mee te nemen. Lieve en Pepijn vullen de vloer met puzzels van Frozen, Cars en pastelligere tafereeltjes van twee poesjes in een bloemenveld. Ik maak puzzels van orka’s die uit het water springen en het staatsieportret van Willem-Alexander en Máxima. Ja echt. Die gordijnen waren vet moeilijk trouwens.

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

3 Reacties

  • Reageer Hanna 8 november 2018 at 19:05

    Heerlijk! Ken je de wasgij puzzels al? Echt een aanrader!

  • Reageer Linda 9 november 2018 at 09:28

    Jan van Haasteren puzzels zijn mijn favoriet

  • Reageer 23 echt leuke schoencadeautjes voor maximaal 5 euro (alle leeftijden) - Club van relaxte moeders 15 november 2018 at 10:53

    […] schreef afgelopen week al een blog over haar nieuwe liefde: puzzelen! Ik vond deze kleine puzzels van 24 stukjes in mijn […]

  • Laat je reactie achter