Lees, Zwanger

Genieten

Nannette is moeder van een eigenwijze kleuter en van drie kindjes die niemand ziet, omdat de zwangerschappen eindigden in een miskraam. Ze is ook schrijver en theatermaker en schrijft hele mooie blogs met een lach en een traan.

‘Ik hoop dat je er gauw van kan gaan genieten,’ zegt de verloskundige aan het eind van de afspraak. Ik vind het niet leuk dat ze dat zegt. Veel mensen wensen me dat genieten toe, de laatste tijd. Ik ben bijna op het eind van het eerste trimester. Maar na drie miskramen hangt er rond deze nieuwe zwangerschap geen roze wolk. Ik zit in een grijze mist. Of lig, eigenlijk. Want de meeste dagen breng ik horizontaal op de bank door.

Zodra ik wist dat ik zwanger was belde ik mijn gynaecoloog. Het tweede telefoontje was naar de POP-poli. Dat is de afdeling in het ziekenhuis voor psychische begeleiding rond de zwangerschap. Ik wist dat ik hulp nodig had om me staande te houden. Er is helaas een wachtlijst van een aantal weken, dus ben ik er toch maar bij gaan liggen.

Ik functioneer niet meer.

Ik functioneer niet meer. Ik vind het al heel knap dat het me lukt mijn bed uit te komen. Als het me dan ook nog lukt mijn tanden te poetsen ben ik al helemaal onder de indruk. Soms moet ik voor een klus mijn huis uit, dan stof ik mezelf even af en ga glanzend van de schone schijn naar mijn werkafspraak, met in mijn hoofd het mantra: ‘Ik wil hier niet zijn, ik wil hier niet zijn.’

Mijn kledingkast is leeg, de waslijn hangt vol, de wasmanden stromen over. Ik heb al weken geen opgevouwen ondergoed uit mijn kast kunnen pakken. Ik doe de onderbroekenwas steeds net op tijd, maar de dagelijkse zoektocht naar een schone onderbroek is niet echt een ochtendritueel om je bed voor uit te komen.

Ik kan me eigenlijk niet eens meer herinneren waar ik vroeger mijn bed voor uitkwam. Ik doe niets meer. Chocola eten, dat doe ik. Een vriendin zei laatst vrolijk dat ze mijn buik al zag groeien. Zij denkt door de zwangerschap, ik denk door de nep-Twixen van de Lidl.

Het maakt me verdrietig omdat het er gewoon niet in zit voor mij.

Na mijn afspraak met de verloskundige lig ik thuis op de bank na te denken over wat me nou zo stoort aan dat toewensen dat ik ervan ga genieten. In eerste instantie dacht ik dat ik het gewoon een domme opmerking vond, maar ik besef nu dat er meer aan de hand is. Het maakt me verdrietig omdat het er gewoon niet in zit voor mij. Met de zwangerschapsverliezen ben ik ook het vrolijke genieten verloren.

Heel soms lukt het een klein beetje, want ik ben heel blij dat het erop lijkt dat we een kind gaan krijgen dat mag blijven. Maar daarna ben ik al snel weer enorm bang dat die verwachting onterecht blijkt te zijn. Vergeet dat genieten, wens me dit kind maar toe.

Binnenkort verschijnt Nannette’s boek: Je kan tenminste zwanger worden – en wat er nog meer niet (of wel) helpt na een miskraam. Kijk hier voor meer informatie. Je kunt hem ook al bestellen!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

 • Reageer Karin 4 april 2023 at 10:36

  Oh wauw, precies zoals ik me voel. Maar dan ook echt spot on. Ik heb ook weken het liefst gelegen, omdat ik zo bang was/ben om weer een miskraam te krijgen. Alsof elke beweging dit kan veroorzaken. Alsof je een kuikentje in je hand hebt die je wil beschermen, maar waarbij je moet oppassen dat je hem niet te stevig vasthoudt.

  Ik ben vandaag 24 weken zwanger. Ik had van het weekend weer zoveel stress om deze mijlpaal, dat ik mijn bed niet uit durfde te komen. Ik ga van dromen over de kinderkamer, naar ‘ik moet nog maar zien dat ik over 16 weken een baby mag vasthouden’. Doffe ellende, zwangerschap na een miskraam. Er is echt geen genieten aan. En ook ik word daar ontzettend verdrietig van. Veel sterkte de komende tijd! ❤️

 • Reageer Judith 5 april 2023 at 06:58

  Ik weet nog goed dat ik bij m’n tweede zwangerschap (de eerste eindigde in een miskraam) rond de 24 weken vaak bang was. Ik had de kleine voelen trappen, maar regelmatig begon ik mij ineens af te vragen of de baby in mn buik nog wel leefde en of ik het nog wel voelde.
  Toen ik dit benoemde bij de verloskundige zei ze: als je denkt het kindje minder te voelen, mag je altijd bellen. Dan mag je komen en kunnen we even luisteren.
  Iets waar ik nooit gebruik van gemaakt heb, omdat ik wist dat dat de angst niet weg zou nemen.
  Want al had ik het kindje nog geen vijf minuten gevoeld, dan nog kon ik bang zijn dat het niet meer leefde.

  Ik vind je blogs prachtig en deel op dit moment de spanning. Ik gun je zo dat je straks een levend kindje in je armen hebt! Maar bij het lezen vraag ik mij ook af: zou het nu nog goed gaan?

 • Laat je reactie achter