adem

succesrecept voor relaxte moeders

Ik was niet altijd een relaxte moeder. Het begon allemaal leuk en aardig. Nog vol met het knuffelhormoon oxytocine liep ik als een stralende nieuwe moeder met blozende wangen en dito borsten door de straten te paraderen met mijn eerstgeborene. Verliefd op mijn dochter en verliefd op het leven kon ik de tegenslagen met borstvoeding, de gebroken nachten en beknotting in tijd voor mezelf prima handelen. Ergens in de maanden erna ging het mis. En toen Keet een jaar of twee was, was er niet veel van de stralende jonge moeder over. Ik was een wandelend hoofd met zorgen, vermoeid, wrokkig en gestrest. Ik was veranderd in de vrouw die ik gezworen had nooit te worden.

Gelukkig had ik een man die aan de bel trok. Die me een spiegel voorhield, die me door had. ‘Ik ben zo moe,’ zei ik met tranen in mijn ogen toen we op vakantie waren. ‘Jij bent al maanden moe,’ antwoordde hij. ‘Je moet maar eens gaan nadenken of er niet meer aan de hand is.’ En dat was de start van mijn reis naar het relaxte moederschap. Ik ging aan de bak met mezelf. Met vallen en opstaan, met therapie en nieuwe hobby’s leerde ik mezelf opnieuw kennen.

En nu, 14 jaar later en nog een kind verder durf ik best te zeggen dat ik het ben: een relaxte moeder. Tja ik ben geen snelle leerling, maar ik ben er wel gekomen. Misschien is het dan nu toch eens tijd om de geleerde lessen op een rijtje te zetten.

1. Een relaxte moeder neemt zichzelf serieus

Ik was mezelf in de eerste twee jaar van het moederschap compleet voorbij gelopen. Met een dochter die te weinig sliep en een man die de ziekte van Pfeiffer had, was ik volledig in de zorgmodus geschoten. Een kant die ik eerder nog niet van mezelf kende maar onder invloed van mijn nieuwe rol glorieus op me nam. Dat ik daarbij mezelf vergat, dat had ik niet eens in de gaten en dat was uiteindelijk voor niemand leuk. Inmiddels weet ik…. een relaxte moeder vergeet nooit dat ze pas goed voor haar kinderen kan zorgen als ze goed voor zichzelf zorgt.

2. Een relaxte moeder neemt zichzelf niet al te serieus

Zie de humor in van dingen. Kijk af en toe op een afstand naar jezelf en de situatie. In het prille moederschap maak je dingen mee waar je bloedchagrijnig van kan worden (je handen vol poep en babykots in je haar), als moeder van een puber kun je ook zo je momenten hebben. Maar hé realiseer je dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en probeer de lol van situaties in te zien en er dan maar grappen van te maken. Humor maakt alles lichter. Maak een bingo, of de lelijkste foto van jezelf in zo’n rotsituatie en app hem naar je beste vriendin. De druk is eraf en je hebt iemand aan het lachen gemaakt.

3. Een relaxte moeder lucht af en toe haar hart

Ja, ja soms zie je de humor gewoon even niet. Soms zit je hoofd te vol, ben je te druk en zijn je nachten te kort. Soms is iedereen om je heen stom en ben je zelf nog de stomste. Wat helpt dan meer dan een fikse huilbui bij een vriendin of bij je moeder. Maak van je hart geen moordkuil. Krop niet op, maar gooi het er uit. Je voelt je daarna gegarandeerd tien kilo lichter en veel en veel relaxter.

4. Een relaxte moeder durft hulp te vragen

It takes a village to raise a child. Ik schreef het in mijn boek Relax Mama, maar ik moest het wel leren. Voordat je moeder bent red je het vaak nog wel allemaal zelf. Je hebt je eigen leven, een partner die waarschijnlijk goed voor zichzelf kan zorgen, hulp van buitenaf is niet vaak nodig. We zijn eigenlijk niet getraind in hulp vragen. Maar dan heb je opeens een kind en kan die vaardigheid verdomd handig zijn. Trainen dus. Want je hoeft niet alles zelf te doen. Van pedagoog Micha de Winter leerde ik zelfs dat kinderen het best gedijen in een rijke, sociale omgeving, met verschillende volwassenen om zich heen. En guess what? Mensen vinden het vaak leuk als ze iets voor een ander kunnen betekenen.

5. Een relaxte moeder begrijpt dat alles een fase is

Toen ik net moeder was en midden in de gebroken nachten zat was relativeren niet mijn sterkste kant. Ik had een kind dat niet sliep en ik was daar behoorlijk ongelukkig onder. Waar was ik in terecht gekomen? Toen ik een paar jaar later kind twee kreeg, begonnen we weer van voor af aan. Ook deze maakte tot teleurstelling van zijn vermoeide ouders van slapen niet zijn hobby. Maar het cliché is waar, bij een tweede (of derde of vierde) kind, maak je je er toch net iets minder druk om. Want van kind één had ik inmiddels wel geleerd dat alles een fase is. En dat je die fases ook weer vergeet. Fases zijn nog wel te overzien. Het is soms alleen even doorbijten.

6. Een relaxte moeder weet dat die andere moeders ook maar wat doen

Nobody is perfect. Alhoewel dat soms wel eens zo lijkt. Laat je niet gek maken, concentreer je op jezelf en doe de dingen die jij belangrijk vindt. De een is goed in mooie Instagram foto’s maken van haar gelukkige leven, de ander draait fantastische traktaties in elkaar en weer een ander heeft een vet coole baan. Maar niemand heeft het allemaal. Uiteindelijk rommelen we allemaal maar wat aan. En als we daar lekker eerlijk over zijn tegen elkaar, dan wordt het moederleven een stuk relaxter.

7. Een relaxte moeder weet dat het vaak niet relaxt is

Ach tja…. de ene dag voel je je compleet relaxt, opgeruimd en blij, loopt alles op rolletjes, zijn de kinderen de liefst en schattigste van de wereld en de volgende dag zijn je kinderen draken, heb je een bad hair day, lopen deadlines op je werk uit en is je lontje kort. Een relaxte moeder weet dat ook dat er bij hoort. Dat je je niet altijd relaxt en vrolijk kan voelen, dat je kinderen van het een op het andere moment van stemming kunnen wisselen. Het moederschap, het is net het leven. En als ik één ding heb geleerd in de afgelopen veertien jaar, is dat het sowieso niet relaxt is. Dat accepteren maakt het allemaal in ieder geval wel een stuk relaxter.

Relax Mama!

De plaatjes uit dit boek komen uit mijn boek Relax Mama! Het is een boek dat ik zelf goed had kunnen gebruiken in de tijd dat Keet nog een baby was. Inmiddels zijn er meer dan 25.000 exemplaren van het boek verkocht en daarmee is het een van de meest populaire kraamcadeautjes van de afgelopen zes jaar. Deze week is de hernieuwde uitgave van het boek verschenen. Hoe vinden jullie hem?

Het boek kost €14,99 en is hier online te koop (als je op de link klikt kom je eerst bij de ‘oude’ editie uit. Klik dan even door naar ‘nieuwe editie’.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Vera Rooze 8 november 2018 at 07:50

    Goede tips en even een reminder. Punt 3 en 4 zijn nog wel een dingetje 🤔 maar we doen ons best en je bent nooit te oud om te leren

  • Laat je reactie achter