Lees

In de mailbox: unicorns en kriebels

Soms krijg ik een mail, die ik graag met jullie deel in de rubriek in de mailbox. Vandaag deze mail van Moniek, over haar dochters ontluikende nieuwgierigheid naar zoenen en seks.

Gegiechel. Mijn dochter van net negen ziet onze overbuurjongen in zijn slaapkamer zoenen met zijn vriendinnetje. Spelend met de unicorn heliumballon van haar verjaardag volgt ze de gebeurtenissen aan de overkant aandachtig. Zat ze deze kerstvakantie nog volop met haar handen voor haar ogen voor tv als er bij All you need is love een zoen voorbij kwam, met het bijbehorende ‘ieuwwwww…. getver ze zoenen,’ zo gefascineerd is ze nu. ‘Ik kan niet stoppen met kijken, ’t is net een film!’ Meer gegrinnik. Net negen is ze. Lichamelijk groot, geestelijk nog wat kleiner, een Pré-Puber dus!

Vorig jaar lazen we samen het boek Ben jij ook op mij? van Sanderijn van der Droef. Een aanrader voor kinderen met vragen over hun lichaam en intimiteit. Maar ook over niet gewenste intimiteit en wat je dan kan doen. Mijn man en ik beantwoorden haar vragen open en eerlijk en leren haar dat je lijf en intimiteit bij het leven horen. Niet te expliciet, wel correct. Geen verhalen over kinderen die uit bloemkolen komen of uit de navel…

En nu dus gegiechel en nieuwsgierigheid. ‘Mama, kan je vrijen opzoeken op YouTube?’ Nou vind ik mezelf dus best een relaxte moeder, maar dat lijkt me nog even een stapje te ver. Maar op zolder ligt nog een verzamelbundel Rooie Oortjes strips (van papa uit zijn jongere jaren), hmmm…

Twijfel, ze is nog wel wat jong, maar aan de andere kant liever wat meer expliciete strips met een grappige kant, dan dat ze dingen gaat opzoeken op internet of van andere kinderen hoort en niet begrijpt.

Even later zit ze met het stripboek van zolder op de bank. Muisstil is ze, met rode oortjes. Af en toe laat ze wat zien of vraagt ze iets. Ingespannen zit ze te lezen (ook een wonder, want lezen vindt ze eigenlijk niks). Mijn man twijfelt nog, is ze hier al aan toe? Ik denk terug aan toen ik ongeveer negen was. Volgens mij zat de Rooie Oortjes wel eens in de stripmap die bij de leesmap zat. Hoe oud was ik? Negen? Tien? Geen idee. Maar ik las ‘m wél.

’s Avonds in bed, na nog heel wat geklets over het stripboek, ligt ze lekker te slapen. Met stevig in haar armen geklemd haar unicorn knuffel en mijn oude knuffelhond.

dav

Wie is Moniek?

Moniek is een creatieve chaoot met kantoorbaan. Ze is 12,5 jaar getrouwd met Roland en moeder van Julia, 9. Een hooggevoelig meisje-meisje met flink wat pit, gek op lipstick en met roze glitterschoenen. In maat 36, dat dan weer wel…” 

 

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter