Dit is het eerste gerecht dat ik maakte uit Jamie Olivers boek VEG en het was gelijk een succes bij het hele gezin. En volgens mij was het niet alleen bij ons een succes want ik zag het al bij verschillende mensen voorbij komen! Ik maakte het bijna helemaal volgens onderstaand recept van Jamie, alleen liet ik de tijm weg (om de eetkans bij mijn jongste wat te verhogen). En ik maakte de saus niet in de blender maar gebruikte een soeppan met staafmixer.
Als bereidingstijd wordt voor dit recept een uur genoemd, maar daarvan staat het een half uur in de oven. Het is dus echt te doen.
Dit heb je nodig voor 6 personen:
- 1 grote prei
- 3 tenen knoflook
- 400 g paarse spruitbroccoli of bimi (aspergebroccoli)
- 40 g boter
- ½ bos verse tijm (15 g)
- 2 el bloem
- 1 l halfvolle melk
- 450 g macaroni
- 30 g parmezaan
- 150 g belegen cheddar of Goudse kaas
- 100 g babyspinazie
- 50 g amandelschaafsel
En zo maak je het:
Verwarm de oven voor tot 180 °C/gasovenstand 4.
Snijd de prei in de lengte doormidden en was hem goed. Pel de knoflook. Snijd dit én de steel van de broccoli in kleine stukjes en bewaar de roosjes voor later.
Doe de gesneden groenten met de boter in een zware braadpan, zet op matig vuur, ris er de tijmblaadjes bij en blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht zijn.
Roer er de bloem door, giet er vervolgens langzaam de melk bij en blijf 10 minuten regelmatig roeren, tot de saus gebonden is.
Kook de macaroni intussen 5 minuten in een grote pan gezouten kokend water en laat uitlekken.
Rasp de parmezaan en de meeste cheddar bij de saus en meng alles goed.
Giet de saus in een blender, doe de spinazie erbij en pureer alles fijn – werk zo nodig in porties.
Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, roer de saus door de macaroni en de broccoliroosjes, en maak het zo nodig extra smeuïg met een scheutje melk.
Schep de macaroni in een ovenschaal van 25 x 35 cm, rasp er de rest van de cheddar over, strooi er het amandelschaafsel op en zet de schaal 30 minuten in de oven, of tot er een goudbruin korstje op zit.
Gebruik in plaats van spinazie ook eens andere verse of diepvries bladgroente, maar verwijder wel de harde steeltjes. Ik strooi er soms ook een laagje broodkruim op om het korstje extra krokant te maken. Heerlijk!
- Energie – 619 kcal
- Vet- 25,1 g
- Verzadigde vetten – 12,4 g
- Eiwit – 29 g
- Koolhydraten – 75,1 g
- Suiker – 12 g
- Zout – 0,9 g
- Vezels – 6,4g
Om het vegetarisch te maken moet je de parmezaan vervangen door vegetarische harde kaas.
© Jamie Oliver Enterprises Ltd (2019 VEG) Photographer: David Loftus
Dit recept komt uit het kookboek VEG van Jamie Oliver. VEG staat vol gezonde, toegankelijke en betaalbare groenterecepten. Jamie wil je met dit boek ervan overtuigen dat groenten heerlijk en vullend zijn, en dat je met deze gerechten op je bord het vlees echt niet mist.
Het boek kost €29,99 en is te koop in alle boekwinkels of hier online.
4 Reacties
[…] recept kreeg ik woensdag de ingrediënten mee naar huis in een echte foodiebag. Je vindt het recept hier. Ik deed twee dingen anders: ik liet de tijm achterwege want had het vermoeden dat Teun het dan […]
Ik denk dat je in je laatste zin veganistisch bedoelt!
De Mac ’n Cheese staat nu in de oven. Er komt een jongetje langsrennen (onze zoon van 7). Hij roept in het voorbijgaan: ik denk dat ik dit recept een 10 geef, het ruikt zooo lekker! Hahaha, we zullen zien!
Moet je de broccoli roosjes eerst nog koken of doe je die rauw in de saus?