Kook

LinGUine Met toniJn, CHerrYtoMAten en MUnt

Graag deel ik dit recept uit het nieuwste kookboek van Jadis Schreuder, oftewel The LemonKitchen. Haar nieuwste boek heet The Lemon Kitchen Sicilië en staat vol heerlijke zonnige recepten. Deze is niet moeilijk én snel gemaakt!

Jadis: “Dit recept is een mooie herinnering aan mijn tijd in Palermo. De combinatie van tonijn, zoete cherrytomaten en aromatische munt is bijzonder. In Sicilië maken ze dit recept met tonijneitjes. Omdat die in Nederland helaas nog niet verkrijgbaar zijn, heb ik ze vervangen door ansjovisjes om die zout-ziltige smaak te creëren.”

Dit heb je nodig (voor 4 personen):

  • olijfolie
  • 1 knoflookteen, fijngesneden
  • 1 gecertificeerd ansjovisje
  • 2-3 gecertificeerde extra ansjovisjes in olijfolie, optioneel
  • 500 g linguine
  • 250-300 g biologische cherrytomaten
  • 250 g msc-keurmerk verse tonijn
  • 1⁄2 biologische citroen
  • 10 verse muntblaadjes
  • verse peterselie, om te garneren

TIP: Omdat je de tonijn bakt, kun je ook prima voor de MsC-gecertificeerde tonijn uit het vriesvak kiezen. Laat voor het koken langzaam de tonijn ontdooien.

Benodigdheden:

  • sauspan met gietijzeren bodem of een anti-aanbakpan
  • kookpan
  • citruspers
  • nijptang

Zo maak je het (in een minuut of twintig):

Dit is een heel eenvoudig recept, maar er zit een gemeen dingetje in: de saus en pasta moeten gelijk klaar zijn. Lukt dit niet? Giet dan de pasta af en bewaar wat kookvocht.

  • Doe 3 eetlepels olijfolie in de pan en fruit hierin de knoflook en de ansjovis(jes) totdat het gaat verkleuren. Zet het water voor de pasta op en kook de pasta beetgaar in ongeveer 8-9 minuten.
  • Snijd de cherrytomaten in vieren. Zet het vuur onder de knoflook en ansjovis lager en doe de cherrytomaten erbij. Laat het minimaal 10 minuten pruttelen zodat het een saus wordt. Blijf af en toe roeren en snijd ondertussen de tonijn in blokjes van 1 bij 1 centimeter.
  • Doe de tonijnblokjes bij de tomatensaus en bak het 1 minuut mee. Knijp een halve citroen uit en roer die door de tonijn en tomatensaus.
  • Haal met een nijptang de spaghetti uit de pan en schep door de saus; je hoeft het dus niet af te gieten. Kijk of je genoeg saus hebt, zo niet, roer dan 2 eetlepels van het kookvocht door de saus.
  • Pluk 5-6 muntblaadjes en roer erdoorheen.

Serveer in diepe borden en schenk er nog wat olijfolie overheen. Pluk wat peterselie en maak nog een paar munt- blaadjes fijn en strooi over het gerecht om te garneren.

Snijd je basilicum niet. Hierdoor verliest het veel aroma en smaak. Scheur de blaadjes met je handen.

The Lemon Kitchen Sicilië

Ik heb nooit speciale gevoelens voor de citroen gehad, tot Jadis Schreuder me haar liefde voor citrusvruchten uit de doeken deed. Nog nooit iemand zo enthousiast over een stuk fruit en de veelzijdigheid ervan horen praten. Voor haar nieuwe boek reisde ze naar Sicilië; hét citroeneiland. In dit boek breng Jadis met 65 mediterrane recepten de Siciliaanse keuken bij jou in huis. Ze reisde het eiland rond, op zoek naar authentieke recepten en eerlijke, pure producten en die vind je allemaal in dit fijne boek. Het boek kost €21,99 en je koopt het onder andere hier.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama weekmenu: haal de zon in huis! - Club van relaxte moeders 15 april 2022 at 15:29

    […] Jadis belooft ons dat dit gerecht in 20 minuten te maken is, dus dat leek me prima voor de drukke dinsdag na het paasweekend. Je kunt het met verse, maar ook met diepvriestonijn (met MCS-keurmerk!) maken. Je vindt het recept hier. […]

  • Laat je reactie achter