Lees, Skatekeet, Tiener

Levenslessen van een bijna 18-jarige

Toen ik begon met de Club van Relaxte Moeders en begon met schrijven over mijn leven als moeder was Keet nog klein. Ze voetbalde, had soms buikpijn omdat ze haar plek niet kon vinden en zetten haar eerste stappen op het skateboard. Jullie hebben haar via mijn blogs kunnen volgen tot wie ze nu is. Velen van jullie hebben ook de korte documentaire Skatekeet gezien waarin ze is te zien als meisje van negen. Nu is ze twee keer zo oud. Onlangs werd Keet geïnterviewd door Tim en Tijs van YAAP de podcast, over haar leven als topsporter en haar leven daarbuiten.

Ik zit op de fiets als ik de podcast luister. Door mijn oortjes hoor ik de stem van mijn dochter die vertelt waarom ze liever wil dat mensen haar Keet noemen in plaats van Skatekeet. Ik fiets langs het Merwedekanaal van kantoor naar huis als ik haar hoor uitleggen waarom tentamens leren zo lastig was als ze in het buitenland verbleef. Ze vertelt over hoe school haar heeft gesteund in wat ze deed. Hoe het zit met sponsors en wat een streetpart eigenlijk is en waarom een goeie streetpart misschien wel belangrijker voor haar is dan een Olympische medaille.

Met een brok in mijn keel luister ik naar hoe vindt dat wij het hebben gedaan.

Met een grote grijns sta ik voor het stoplicht. Met een brede lach op mijn gezicht fiets ik weer door. Maar met een brok in mijn keel luister ik ook naar hoe ze vertelt over hoe ze vindt dat wij het hebben gedaan. Door de hele podcast heen hoor ik haar dingen zeggen die voor haar skateboardcarrière en ontwikkeling relevant waren, maar wat eigenlijk levenslessen zijn voor alle opgroeiende kinderen/pubers (en hun ouders).

Dingen die gaan over motivatie. Over of en hoe ze gecoacht wil worden, over wat ze (onder andere van ons) nodig had om toch door te zetten. Over hoe ze zichzelf ertoe heeft kunnen zetten om van ‘ik kan dit gewoon niet’ tot ‘dit kan ik nóg niet’ en doorzetten te komen. Over hoe je in de skateboardwereld vooral tegen jezelf strijd en minder tegen anderen.

“Ik gun ze een omgeving die er altijd voor ze is,” zegt ze op de vraag wat ze andere jongen meisjes gunt. “Ook als het niet zo goed gaat. Dat er iemand is die zegt ‘je kunt het nog steeds.’ Want iedereen heeft als die ouder wordt een periode waarin je dingen niet meer zo goed durft. Dan is het fijn als er iemand is die je eraan herinnert dat je het echt wilde en dat je het kunt als je doorzet.”

“Het gaat namelijk niet alleen om talent,” sluit ze de podcast af, “het gaat ook om je mindset.” Als de podcast klaar is ben ik thuis. Waar Henno in de keuken staat die uiteraard ook heeft geluisterd. We geven elkaar een dikke vette high five. Nog een paar weken en ze is achttien. We hebben haar best goed afgeleverd.

Luister de podcast hier (ook leuk voor je tiener!)

Ook zin om naar de podcast te luisteren? Of misschien vind jouw tiener het wel leuk om te horen hoe Keet het allemaal doet. Je kunt hem via de site van Yaap luisteren. Of bijvoorbeeld via spotify of je podcast app (iPhone of android).

Webinar over groeimindset en zelfvertrouwen volgen?

In de podcast gaat het ook over hoe Keet baat heeft bij haar groeimindset. Binnenkort geven Tischa en ik hier een webinar over. Hoe kun je je kind helpen om een groeimindset te krijgen? Interesse? Kijk hier voor meer informatie.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter