Lees, Tiener

Kluun’s belangrijkste puberles

Er gingen al ruim 60.000 exemplaren van dit boek over de toonbank. Dus grote kans dat je Help, ik heb een puber van Kluun al gelezen hebt, of er op zijn minst óver hebt gelezen. In zijn boek houdt Kluun ons – de puberouder – een spiegel voor. Maar wat leerde hij nou vooral zelf van het schrijven van dit boek?

De spiegel

Kluun legt in zijn boek uit dat er vier soorten puberouders zijn. Ben jij de beschermende, pamperende ouder: het buideldier? Of herken jij je meer in de neushoorn, die groot belang hecht aan regels en van de duidelijk grenzen is. Of ben je meer het type struisvogel: de mooi-weer-opvoeder die zijn of haar puber zijn eigen gang laat gaan en niet precies op de hoogte is van wat hij of zij allemaal uitspookt?
Tot slot bespreekt hij het type ‘de volwassen ouder’: de redelijke, die een puber laat zijn wie hij of zij is, met al zijn gebreken en onhebbelijkheden, de ouder die ingrijpt als het fout dreigt te gaan en die echt luistert naar zijn kind. De ouder die soms bewust schakelt naar het buideldier en die soms iets meer neushoorn is. De ouder die we allemaal wel zouden willen zijn.

Ik vrees dat ik soms te veel buideldier ben. En soms -zoals toen ik gisteravond een iPad in het bed van mijn puber trof en daar misschien wat strenger op had kunnen reageren- vertoon ik ook wat struisvogelgedrag. Een tikje meer neushoorn zou op zijn tijd geen kwaad kunnen, realiseer ik me nu.

In één van de eerste hoofdstukken van het boek schrijft Kluun:

Feit 1: Pubers zijn wezens van wie de hersenen nog niet volgroeid zijn, waardoor ze weinig empathie kennen, amper kunnen communiceren, plannen en vooruitdenken.

Feit 2: Feit 1 gaat u niet veranderen, dat ga ik niet veranderen, dat gaat geen enkele goeie, opvoedkundige, wetenschapper of betweterige collega ouder veranderen.

Kortom, is zijn conclusie, degene die moet veranderen zijn wij, de ouders. En onze blik op deze emotionele, gekke, roekeloze, onzekere en aandoenlijke wezens. En daarmee helpt dit boek ons dus.

Kluun’s belangrijkste leerpunt: je puber is geen accessoire

Wat voor hem het belangrijkste leerpunt was uit het boek? Dat zijn een paar punten die komen uit de valkuilen van de Neushoorn. ‘Mijn belangrijkste tip is dat een puber geen accessoire is, geen kloon van jezelf, én geen ondergeschikte,’ zegt Kluun. ‘Natuurlijk herken je dingen van jezelf in je kind. Maar je puber is een mens met een eigen wil, mening, behoeftes, voorkeuren, interesses, ambities, sympathieën en antipathieën. In kleding, haarstijl, muziek en taalgebruik. En daarin is je puber zijn eigen baas. Niet jij.

En natuurlijk kun je trots op je eigen kind zijn. Maar je puber is geen pronkstuk waarmee je je eigen ego kunt opvijzelen. Hoe mooi, aardig of succesvol hij ook is. Als je een pronkstuk nodig hebt om je eigen ego op te vijzelen, dan neem je maar een duur klokkie of een tattoo.’

Win een exemplaar van Help, ik heb een puber!

Ben jij een van de weinige puberouders die dit boek nog niet heeft gelezen en ben je inmiddels wel benieuwd geworden naar alle andere wijze lessen die er in staan? Waarin je ook alles leest over onder andere het puberbrein, het puberlichaam, de pubergeur, de puberslaap, de puberseks, het puberhuis, pubereten en het puberuiterlijk? Ik mag van Kluun himself drie exemplaren verloten! Geef hieronder aan in welke ouder jij je waarschijnlijk het meeste herkent en wie weet kun je er binnenkort meer over lezen!

Het boek is overal te kopen, zo ook hier online, voor €22,50.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

98 Reacties

 • Reageer Rebecca Van Vloten 25 mei 2023 at 10:40

  Ik herken mezelf wel in een struisvogel met een neushoorn, maar soms ook nog wel met met een buideltje. Van vallen en opstaan leren wij ook zoveel van onze pubers.

 • Reageer Sjoeke 25 mei 2023 at 10:48

  Ik denk dat ik een mengelmoes ben en dat is soms ook wel het probleem..
  Ik denk dat ik echt het boek moet lezen voor meer duidelijkheid.

 • Reageer Angèlique 25 mei 2023 at 10:53

  Ik vrees dat ik een neushoorn ben. Maar zeker mijn oudste puber neemt het niet zo nauw met de regels. Waarom moeten schoenen beneden in de hal staan en niet op de slaapkamer… Waarom moet mijn telefoon ’s avonds beneden liggen en mag het niet op mijn kamer. Ze is bijna 17.

  • Reageer Marianne wiersma 25 mei 2023 at 19:59

   Ik ben absoluut geen buideldieren, ik neig er naar om te zeggen dat ik een neushoorn ben, maar zie mezelf ook zeker terug in de struisvogel en de volwassen opvoeder. Ik laat alle 3 onze pubers lekker hun gang gaan en stuur bij/vul aan waar we dat nodig achten. Soms is het pittig, maar vooral heel leuk om te zien hoe ze er zelf mee omgaan. Ik ben er van overtuigd dat het prachtige volwassenen worden.

   • Reageer Sabine 25 mei 2023 at 21:50

    Onze dochter van 11 gaat nu regelrecht de pubertijd in. Van een ‘altijd-makkelijk-kind’ hebben we ineens onverwachte issues. Ik ben een echte neushoorn en zou wat meer de volwassen opvoeder willen zijn. Om het boek ‘help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ hebben we hard kunnen lachen. Wie weet kunnen we, na het lezen van dit boek, ook heel hard lachen om de pubertijd😅

  • Reageer Tanja Timmer 25 mei 2023 at 20:01

   Ik vrees dat ik het boek echt nodig heb want ik schiet van de buidel naar de neushoorn om dan als volwassen ouder toch weer in de struisvogel modus uit te komen en weer terug. En dat terwijl er nog 2 aankomende pubers op hin tijd wachten.

  • Reageer Ike 25 mei 2023 at 20:51

   Ik hoop de ‘volwassen ouder’ te zijn. Maar als ik mijn beginnend puber zou vragen zal ik wel een ‘neushoorn’ zijn.
   Met zijn 9 jaar begint hij nu langzaam symptomen te laten zien die op puberpup gedrag lijken.
   Er wordt met deuren gesmeten -liefst nog een keer, als de 1e x geen indruk maakt, er wordt de hele dag door gegeten, opeens mogen we dingen niet meer zien, weten, horen.. en we zijn niet meer cool! En het belangrijkste symptoom.., hij snapt zichzelf soms niet eens😅

 • Reageer Derkiene van der Ziel 25 mei 2023 at 10:57

  Van buideldier wat meer neushoorn geworden met ook regelmatig struisvogelgedrag…net als ik denk het juiste recept te hebben…ziet de liefste puber het toch weer anders of denk ik zelf dat een ander recept toch beter is…aanpassen, uitproberen, openheid, faalplezier en weer doorgaan…

  • Reageer Bianca 25 mei 2023 at 11:06

   Ik ben een mix van buideldier en neushoorn ben ik bang. Ze is 10, zit in groep 7 en huiswerk…wat is dat?
   Ik ben van de regels, maar ook van het pamperen….ooh, dat doe ik wel even voor je.

 • Reageer Daan 25 mei 2023 at 11:00

  Oei! Dit wordt confronterend ben ik bang.
  Ik denk (weet) dat ik een neushoorn ben, iets teveel zelfs. Ik hoop hier tips uit de kunnen halen! Zodat mijn puberlief voor haar 13e verjaardag aanstaande dinsdag niet alleen een beugeltje krijgt (haar wens) maar ook een iets minder neushoorn-mama (ook haar wens en eigelijk ook de mijne).
  Liefs 💋

 • Reageer Meike 25 mei 2023 at 11:04

  Ik vrees dat ik de neushoorn ben..! 🙈 En soms een beetje buideldier. Kan dat boek wel gebruiken in ieder geval!

  • Reageer Brigitte 26 mei 2023 at 05:45

   Je hoopt een volwassen ouder te zijn maar ik denk en weet dat ik een neushoorn ouder ben gemixt met een buideldier. Kan het boek wel gebruiken 😅

 • Reageer Karlijn Willemsen 25 mei 2023 at 11:10

  Ik vrees dat ik een struisvogel ben. Ik zou liever een volwassen ouder zijn, maar met 2 pubers die er maar 1x per 2 weken zijn (en soms wat vaker willen) is dat best lastig. Maar ik herken in mezelf ook wel de neushoorn geloof ik…

  • Reageer Eline Nolte 25 mei 2023 at 16:36

   Ik herken mezelf hierin, ik was een hele stuurse puber! Hoewel mijn oudste 8 is ben ik wel van het devies; voorkomen is beter dan genezen. Daarnaast ga ik graag goed geïnformeerd te werk…. past precies in het opvoed straatje dus!!

   • Reageer Viv 26 mei 2023 at 00:31

    🦏. Hoop op tips en trucs. Mijn grootste leermomemt: loslaten. Maar kan dit boek wel gebruiken (ter voorkoming dat ik wegga haha)

   • Reageer Carla 26 mei 2023 at 07:30

    Ik schiet van struisvogel naar buideldier en neem af en toe de halte neushoorn ook nog mee.
    Eigenlijk de complete dierentuin dus.
    Iets meer begrijpen van de pubers/puberacties en mijn reactie daarop zal best een eye-opener zijn

 • Reageer Gerry van Hastenberg 25 mei 2023 at 11:34

  Ik denk dat ik een beetje op en neer hups tussen het buideldier, de neushoorn en de volwassen ouder. Maar een beetje struisvogel op z’n tijd herken ik ook wel. 🫣
  Eigenlijk geen idee dus, haha! Tijd om het boek te lezen!

 • Reageer Wieneke 25 mei 2023 at 11:42

  Ik denk een combinatie van buidel en neushoorn. Eerste kind dat aan het puberen is. Next level opvoeden wel. Heel benieuwd naar het boek, win hem graag!

 • Reageer Esther Snijder 25 mei 2023 at 11:51

  Ik probeer de volwassen ouder te zijn maar merkt dat ik soms de neushoorn ben om grip te houden ofzo. Het is ingewikkeld. Wat ik nu van het boek gelezen hebt zal het mij helpen met de flow mee te gaan. Ben heel benieuwd.

 • Reageer Ruth 25 mei 2023 at 11:58

  Aaah, over dit boek had ik het laatst met iemand, wil het graag nog lezen. Ik ben denk ik een struisvogel met stiekeme neushoorn-ambitie, getrouwd met een buideldier. (Je zou zeggen: fan moet het samen goedkomen toch?) Ik vind mijn pubers zo grappig en zo irritant. Die volwassen ouder (vanuit TA opgepikt?) heb ik nog nergens getroffen, maar he: die andere puberouders doen ook maar wat.. én hun stinkende best.

 • Reageer Afra Peeters-Stans 25 mei 2023 at 12:00

  Hier een moeder van 2 nieuwbakken pubers (14 en bijna 13 jaar oud) en nog een prepuber van 9! Ik merk dat ik een andere ouder ben voor de een dan voor de ander. In de prepuber fase was ik vooral een neushoorn, met het neerzetten van allemaal grenzen. En ik probeer nu vooral een struisvogel te zijn (want deze mama moet ook een beetje leren loslaten), waar als het misgaat de neushoorn weer naar boven komt. En als ze een beetje liefde en aandacht nodig hebben, mogen ze best nog wel even in mijn buideltje!

 • Reageer Bianca 25 mei 2023 at 12:01

  Oei, lastig vooral een mix van allemaal. Maar net hoe mijn bui is.. Ik vind het vooral lastig als er geen communicatie mogelijk is, en dus geen idee hebt wat er speelt in het leven..

  • Reageer Gwendolyn 25 mei 2023 at 12:54

   Ik ben een combi van alle 3, ene moment de struisvogel, dan komt mamaneushoorn de hoek om stormen en daarna is het vaak tijd voor de buidelmoeder.

 • Reageer Lianne Hoogerwerf 25 mei 2023 at 12:06

  Oei dit boek staat op de leeslijst bij deze!

  Ik denk dat ik als bonusmoeder van 3 pubers (17-15-12) een neushoorn ouder kan zijn. Soms even helemaal klaar met ze ben en dan struisvogel gedrag laat zien. Om vervolgens toch het gesprek aan te gaan als volwassene ouder.

  Hoe dat straks zal zijn bij onze kleine meid van bijna 2.. tja dat moet haast wel een buideldier ouder worden.

 • Reageer Amarens van der Meulen 25 mei 2023 at 12:11

  Ik ben de volwassen Neusbuidelvogel :). En heb zin in dit boek. Dus hopelijk……

 • Reageer Bauke 25 mei 2023 at 12:18

  Vrees toch wel een beetje het buideldier….. misschien omdat het de oudste in huis is (en de 2 andere heel wat jonger zijn) Kan van dit boek vast nog veel leren wat ik nu nog toe kan passen op de oudste en door veel te oefenen het bij de andere 2 anders/beter/’volwassener’ kan aanpakken 😊🍀

 • Reageer Patricia Swaan 25 mei 2023 at 12:26

  Van neushoorn een beetje richting struisvogel aan het bewegen. Op dit moment heeft hij net wat meer ruimte nodig dan we hem tot nu toe gaven. Zo mooi, de visie van Kluun: niet hén willen veranderen, maar kijken welke verandering je bij jezelf kan bewerkstelligen. Eigenlijk mooie les voor alle relaties in je leven 😉

 • Reageer Emmie Bouwens 25 mei 2023 at 12:28

  Ik herken mij zelf wel in de volwassen ouder.. ik laat ze zelf ontdekken hebben open communicatie ik stel grenzen indien nodig. of mijn pubers dat ook zo zien weet ik niet haha. Mijn man is meer de neushoorn.. zo houden we de balans. Ik vind vooral ook luisteren heel belangrijk.

 • Reageer Nadine 25 mei 2023 at 12:40

  Ik ben duidelijk een neushoorn, maar we hebben een struisvogel vader en die weten die pubers goed in te zetten. Dus misschien dat dit boek eens onder zijn neus zijn struisvogel politiek wat meer los gelaten wordt, zodat ik ook mijn neushoorn wat rust kan geven. Voor iedereen in dit gezin (met 1 puber, 2 pre pubers en nog een laatste van 8 jaar) misschien wel prettiger.

 • Reageer Cézanne Muller 25 mei 2023 at 13:03

  Ik neig meer richting struisvogel en ook wel neushoorn; grenzen en regels zijn belangrijk, maar je puber laten puberen en flierefluiten ook!

 • Reageer Liesbeth 25 mei 2023 at 13:31

  Ik zit tussen de buideldier en volwassenouder in. Althans dat hoop ik. 🤭

 • Reageer Jen 25 mei 2023 at 13:37

  Redelijke mengel denk ik, maar dat weet ik natuurlijk pas echt als ik t boek heb gelezen. 1 puber op de middelbare en 1 op komst dus kan wel wat leesvoer gebruiken

 • Reageer Imke 25 mei 2023 at 14:09

  Ik duw mijn buidel gevoelens als een volwassen ouder regelmatig weg. Nu nog als een neushoorn mijn kop uit het zand halen.

 • Reageer Jolanda 25 mei 2023 at 14:11

  Ik zou graag zeggen dat ik de volwassen ouder ben, maar ik zit er tussenin. Ligt aan haar en mijn dag/humeur etc …. Al met al vind ik het echt wel een uitdaging om goed om te gaan met haar puberella gedrag zodat het voor iedereen in huis gezellig blijft 🤣. Graag zou ik het boek van Kluun lezen voor tips en trics…🙏

 • Reageer Sanne 25 mei 2023 at 14:25

  Ik ben vooralsnog in de naïeve ambitieuze dat ik de volwassen ouder ben ;-),
  Maar realistisch genoeg om te weten dat dat waarschijnlijk in theorie vooral ben en in de praktijk met mijn neus op de humoristische feiten van Kluun gedrukt moet worden om de pubertijd van mijn dochters (nu 8 en 10) voor iedereen een beetje goed door te komen.

 • Reageer Anouk 25 mei 2023 at 14:37

  Zo op het eerste gezicht ben ik denk ik een kruising buideldier-struisvogel. Ik zou het boek heel graag willen lezen, om erachter te komen wat voor ouder ik echt ben (en wat voor ouder mijn partner is) om zo onze valkuilen te herkennen. Op sommige momenten kunnen we hier namelijk wel wat ‘sfeerbevorderende input’ gebruiken…

 • Reageer Carolien 25 mei 2023 at 14:42

  Ik zit denk ik volgens de pubers bij buideldier en ik denk zelf dat er toch ook echt volwassen ouder style bij komt hahaha. Nêh ik ben een buideldier…

 • Reageer Jolieke Teeken 25 mei 2023 at 14:53

  ‘S ochtends als ik de bammetjes smeer voor de puber een buideldier, in de middag als ik sharp ben een neushoorn (‘vieze borden moeten IN de vaatwasser!’), bij het avondeten de dag doornemend een volwassen en geïnteresseerde ouder en ‘s avonds als ik na 3x toch weer die telefoon in bed vindt (en zelf moe ben….) een struisvogel. Hellup!

 • Reageer Sylvia 25 mei 2023 at 15:36

  Mijn eerste indruk een buideldier, maar ik hoop toch zeker wat weg te hebben van een volwassen ouder. Het lijkt me een heerlijk boek om te lezen en dit is voor ons het moment in het te lezen (jongen 13, meisje 11)

 • Reageer Nadine de Haardt 25 mei 2023 at 15:45

  Tja, waarschijnlijk toch de neushoorn… soms iets teveel. Maar misschien ook wel een beetje de volwassen ouder. Leuk om er meer over te lezen. In de leeftijd 16-13-12 is het misschien toch wel handig.

 • Reageer Mirte 25 mei 2023 at 15:55

  Ohjee .. ik ben geloof ik een neushoornig buideldier. Ik stel grenzen maar ook pamper ik teveel volgens mij. Ik kan nog wel wat leren!

 • Reageer Noor 25 mei 2023 at 16:13

  Ja dát weet ik natuurlijk nog niet hè? Vast van alles wel een beetje. Lijkt me leuk om het boek te winnen!

 • Reageer Monique 25 mei 2023 at 16:43

  Ik denk het meeste buideldier, al probeer ik vaak de volwassen ouder te zijn 🙂

 • Reageer Annemarie 25 mei 2023 at 16:53

  Ohnoooo ik kan wel heel hard roepen dat ik natuurlijk de volwassen ouder ben… maar dat ik natuurlijk zeker niet zo 🤣🤣🤣

 • Reageer Femke 25 mei 2023 at 17:30

  Het is een beetje koffiedik-kijken, maar ik hoop op een volwassen ouder….maar wellicht heb ik daar nog wat theoretische onderbouwing voor nodig, dus ik hoop op dit studieboek!!! Goede voorbereiding is het halve werk, nietwaar? 🙂

 • Reageer Marieke 25 mei 2023 at 18:11

  Ai, dat is confronterend. Ik ben bang dat ik een neushoorn ben. En soms struisvogel. Werk aan de winkel op het gebied van inlevingsvermogen! Lijkt me leuk om het boek te lezen!

 • Reageer Monique 25 mei 2023 at 18:13

  Ik zou het boek heel graag willen winnen, maar zie geen balkje of iets om mijn gegevens achter te laten.
  Ik ben het type struisvogel. Telefoon aan de puber van bijna 12 gegeven, welke hij vervolgens thuis laat omdat de batterij leeg is. Waarvan ik denk, prima, vroeger hadden we ook geen telefoon en kwam je vanzelf naar huis. Of je vraagt aan iemand hoe laat het is en gokt dan dat je nog wel een kwartiertje kan spelen buiten en vervolgens vergeet dat er nog een voetbaltraining op het programma stond die dag. Ik kan er eigenlijk niet boos om worden, steek zoals een struisvogel m’n kop in het zand. Ben wel betrokken, maar wil hem ook vrij laten.
  De dochter van 13 laat het wel altijd netjes weten. Als we het met haar hebben over streng zijn, zegt ze Ja. Wij herkennen ons daar niet in, want er mag echt veel. Ze vindt dat we streng zijn op haar huiswerk, dat moet echt altijd 😂.

  Denk dat ik nog wel wat kan opsteken van Kluun, hoe het ook anders kan

 • Reageer Manon 25 mei 2023 at 18:19

  Leuk om ook die reacties te lezen! Heb het boek geluisterd op Storytell, maar was niet zo’n succes. Dit boek wil je gewoon zelf lezen. Want ik vind me een volwassen ouder met trekjes van de struisvogel, maar misschien is dat valse hoop. Wil het nog gaan bestuderen 😉

 • Reageer Femke Klomp 25 mei 2023 at 18:19

  O leuk, ik had al goede verhalen gehoord over dit boek! Ik ben denk ik regelmatig een struisvogel met buideltrekjes, terwijl mijn man wat meer richting neushoorn neigt. Samen worden we steeds volwassener, maar daar kunnen we zeker wat hulp bij gebruiken.

 • Reageer Judith 25 mei 2023 at 18:56

  Een neushoorn met struisvogeltrekjes…..

  Lijkt me toch vermakelijk om te zien hoe een neushoorn in het echt zijn/haar kop in het zand steekt 😁

 • Reageer Renate van Ooijen 25 mei 2023 at 19:39

  Ik zou het eigenlijk moeten vragen aan mijn puberzoon hoe hij mij ziet. Ik denk dat hij lacht en zegt je bent soms een neushoorn, maar niet altijd.😊🤣 ik ben een mengelmoes van neushoorn, struisvogel en buideldier

 • Reageer Merel 25 mei 2023 at 19:49

  Ik weet het met kinderen van 4 en 7 jaar voor mijzelf nog zo net niet, maar ik gun dit boek aan lieve vrienden met 4 (!) zonen. Bij dit paar herken ik wel iets uit ieder type, dus dan zullen het volwassen ouders zijn. Dat type past sowieso goed bij hen, omdat ze véél eerder dan de rest de volwassenen moesten gaan spelen vanwege de komst -oeps- van hun schattige baby, kind, nee uhh púber en het nog steeds een liefdevol en prachtig stel is!

 • Reageer Anja 25 mei 2023 at 20:05

  Ik denk dat ik voornamelijk buideldier ben, maar waarschijnlijk met een beetje mix van neushoorn en struisvogel. Ben heel benieuwd naar het boek!

 • Reageer Famke Slager-Kramer 25 mei 2023 at 20:06

  Ik herken mezelf wel in die neushoorn. Misschien een beetje te fanatieke neushoorn met iets te veel regels waar de aankomende puber nu al niet weinig van snapt… en ik geef hem geen ongelijk! Dus zou ik graag wat meer doe struisvogel zijn.

 • Reageer Conchita 25 mei 2023 at 20:09

  Ik denk dat ik een mengelmoes van alles ben. Op dit moment deins ik nog mee op de golven van mijn puber, wat ook niet altijd duidelijk voor hem is. Dit boek zou een mooi hulpstuk zijn om wat meer eenheid te krijgen.

 • Reageer Marjolein 25 mei 2023 at 20:12

  Oh, dit boek ken ik helemaal nog niet. Klinkt als een behoorlijk must-have met twee (pre-)pubers (9 en 11) in huis. Op basis van bovenstaande beschrijving gok ik dat ik een combo tussen struisvogel en neushoorn ben. Iets met regels opstellen, maar minder streng zijn op de handhaving?! Hoe dan ook, dit boek moet ik lezen! Ik ga duimen 🤞🏻

 • Reageer Marije 25 mei 2023 at 20:12

  Ik pingpong vooral tussen de neushoorn en de struisvogel. Dat is nogal afhankelijk van hoeveel energie ik nog over heb en hoe vaak ik al een rot-reactie heb gehad.
  Aangezien ik de ervaring van puber 1 niet echt kan gebruiken voor puber 2, lees ik graag het boek.

 • Reageer Marjo 25 mei 2023 at 20:16

  Ik herken me in allen behalve de volwassen ouder. Heel slecht eigenlijk…
  Toen ik zwanger was las ik “Help, ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt!” Hilarisch, zelfs mijn man las het en genoot (type van 1 boek in 10 jaar en ik 1 per week). Deze nog, gek genoeg, niet gelezen.
  Na deze gelezen te hebben gaat het boek door naar vriendinnen, zij hebben nu pre-pubers.
  Oh en ik roep nog steeds “die andere ouders doen ook maar wat”.

 • Reageer Karlijn 25 mei 2023 at 20:21

  Mag het ook een vulcano ouder zijn?
  Een beetje vanne dit, een beetje vanne dat
  Een beetje vanne zus, een beetje zo
  Een beetje vanne hier, een beetje vanne daar
  Dan is ’t wel weer piekfijn voor mekaar

 • Reageer van der Pol Tamara 25 mei 2023 at 20:21

  Voor de eerste puber een neushoorn, voor de tweede een buideldier en hopelijk voor de derde ben ik volwassen geworden..

 • Reageer Saskia 25 mei 2023 at 20:23

  Help, hier komt een puber aan!
  Onze oudste heeft haar knopje pubergedrag gevonden, daar was ik nog niet klaar voor… 🙂
  Dus kom maar op met dat boek!

  Groetjes, een moeder met neushoorn&,struisvogel gedrag

 • Reageer Sigrid 25 mei 2023 at 20:26

  Ik vermoed dat ik een buideldier ben… die neushoorn in me wordt keihard genegeerd door mijn twee heren 😭

 • Reageer Wampie 25 mei 2023 at 20:33

  Ik ben een moeder van twee basisschool kinderen maar daarnaast ook docent in het VO. Met elk uur zo’n 30 van die emotionele, gekke, roekeloze, onzekere en aandoenlijke wezens voor mijn neus. Ik hou van mijn werk! Elke dag weer volop genieten (behalve van de puberzweetlucht) maar ook met uitdagingen. Daarin speel ik alle rollen, per puber verschillend. Al veel boeken over gelezen maar vaak saai of zakelijk geschreven. Een keer een boek met humor waar ik het vanuit de ouder beschreven kan lezen lijkt me een heerlijke aanvulling. Weer nieuwe tips en trucs leren. En wie weet kan ik tijdens het volgende oudergesprek met een wanhopige struisvogel of gefrustreerde neushoorn ook eens de kant van een buideldier beschrijven maar dan met een knipoog.

 • Reageer Marloes 25 mei 2023 at 20:37

  Oehhh ik denk dat ik een buideldier ben🙈Hoewel ik ook soms ook naar de neushoorn neig… Zoooo benieuwd naar dit boek:)

 • Reageer Nathalie van Verseveld 25 mei 2023 at 20:43

  Euh ik ben de zelf ook nog een puber ouder. Ik kan ook niet plannen heb ook ontwijk gedrag en ben ook een enorme rommel kont🤣🫣🤭 maar van het bestaan van dit boek wist ik niks af dus ben denk ik ook een struisvogel….whahahaha ik zou het boek graag winnen en kado doen aan mijn man voor vaderdag. Die struggelt namelijk best met onze puberzoon…dus ik gun hem dit boek.

 • Reageer Patrice de Kluijs 25 mei 2023 at 20:49

  Ik ben een buideldier en een klein beetje struisvogel. Ik wil het gezellig houden in huis en mijn kind beschermen voor de boze buitenwereld 😬. Ik weet heel goed dat ik hem daarmee niet help, dus ik wil heel graag het boek lezen zodat ik het allemaal wat meer kan loslaten.

 • Reageer Laura 25 mei 2023 at 20:54

  Absoluut een struisvogel en af en toe komt die neushoorn uit zijn winterslaap. Heel benieuwd naar het boek! Met een pre-puber in huis zou ik hem
  Graag willen lezen.

  • Reageer Marlies 25 mei 2023 at 21:02

   Ik denk vooral een neushoorn hier, die dagelijks de andere vakjes ook aantikt….

 • Reageer Joyce Backx 25 mei 2023 at 21:03

  Oei ik vrees dat ik vooral het buideldier ben. En soms een struisvogel. Haha, kom maar op met die tips, hier nog flink wat puberjaartjes voor de boeg 😅

 • Reageer Marieke 25 mei 2023 at 21:25

  Om een hele dierentuin in huis te vermijden lijkt het mij verstandig dat ik dat boek eens lees…

 • Reageer Mobique 25 mei 2023 at 21:32

  Ik ben een struisvogel en soms buideldier, maar vooral wil ik die drie pubers van ons begrijpen (voor zover mogelijk).

 • Reageer Marleen 25 mei 2023 at 21:37

  De neushoorn. Arme kinderen!

  • Reageer Mariska 28 mei 2023 at 21:29

   Ik ben een struisvogelbuideldier. Ik heb denk ik van beide wel wat.
   Overbezorgd zegt mijn ene puber.

 • Reageer Nienke 25 mei 2023 at 21:49

  In eerste instantie dacht ik neushoorn, maar vrees toch wat meer buideldier dan goed voor hem en mij is… Maar bij tijd en wijlen ook wel de volwassen ouder denk ik. Nou je merkt het al, ik moet er meer over lezen 😉

 • Reageer Debby 25 mei 2023 at 21:54

  Dit is heel handig om mijn bijna puber te temmen. Na de zomer naar de middelbare dus dan gaat t echte werk beginnen vrees ik. Nu nog veel teveel struisvogel ben ik bang…
  Een beetje van alles is denk ik de beste combi

 • Reageer Caja 25 mei 2023 at 21:58

  Natuurlijk zou ik graag de volwassen ouder willen zijn maar onder (puber)druk vrees ik een soort neushoorn-stier te manifesteren. Ai.

 • Reageer paula 25 mei 2023 at 22:06

  Ik zou er heel graag achter willen komen welk ouderlijk dier ik aan het worden ben met mijn 12 jarige bijna naar de middelbare school gaande puber… geef mij dat boek maar om te zien of er nog wat te redden valt 😬

 • Reageer Patty 25 mei 2023 at 22:16

  Oh echt wel een buideldier. Soms betrap ik mezelf er op en probeer ik de neushoorn te zijn. Gaat ook niet goed🫣

 • Reageer Thirza 25 mei 2023 at 22:54

  Ik ben een neushoorn en hun vader is een buideldier, dus dat levert regelmatig interessante situaties op (positief benaderd)… Wij kunnen dit boek heel goed gebruiken om zo meer te snappen waar we mee te maken hebben (2 pubers van 13 en 15) en wat meer ontspannen op 1 lijn te komen.

 • Reageer Kelly Wagemaker 25 mei 2023 at 23:13

  Tja, het wisselt nogal denk ik zo! Maarja, om daar meer duidelijkheid over te krijgen, moet ik toch echt dit boek een keer lezen!😊

 • Reageer Dorien 25 mei 2023 at 23:33

  Ik ben een buidelmoeder die, wanneer ze ergens bang voor is (Social media en horror scenario’s) een neushoorn wordt of misschien wel een heks gewoon. Heb een dochter van bijna 11 met vliegende emoties en ik wil zo graag het allerbeste voor haar, dus het boek zou mij kunnen helpen om de volwassen moeder te worden 😊

 • Reageer Viv 26 mei 2023 at 00:35

  🦏 op zoek naar tips en trucs. Kijken of er nog iets te redden valt……

 • Reageer Christel 26 mei 2023 at 01:54

  Met 2 pubers in huis is dit boek zeer welkom! Wat is het soms lastig hoe je het best met ze om kunt gaan…ik ben wel van de regels (neushoorn), maar ze hebben zeker ook veel vrijheid (soms misschien iets teveel?? qua schermen bijvoorbeeld; Struisvogel) en op sommige vlakken kan ik ook wel een beetje teveel buideldier zijn (wil graag dat het goed met ze gaat). Tijd om het boek te lezen denk ik!

 • Reageer Naomie 26 mei 2023 at 05:13

  Wat zou ik graag de “volwassen ouder” zijn 🙈. En gelukkig lukt het heel soms ook wel een beetje. Maar in realiteit is het toch het continue wisselen van de neushoorn, buideldier en weer terug naar struisvogel. Afhankelijk van hoe het op dat moment lekker uitkomt en welke versie van mezelf op dat moment past bij mijn bui en hormonen 😅. Ik hou me maar vast aan de gedacht dat we allemaal maar wat doen wat goed voelt.

 • Reageer Karin 26 mei 2023 at 05:19

  Ik ben denk ik het meeste een neushoorn. Ik herken mezelf niet perse in de struisvogel. Probeer altijd wel bewust tijd te maken om te horen waar ze mee bezig is.
  Ik zou soms wel iets meer een buideldier willen zijn en elke dag doe ik weer een poging om dit nog meer te worden😊.

 • Reageer Andrea van Veen 26 mei 2023 at 05:27

  Ik ben eigenlijk te vaak het buideldier. Ik zou wel eens wat meer de neushoorn zijn zoals mijn man. Maar gelukkig hebben we nog even om dat te oefenen. De meiden zijn 13 en 10. Dus alles kan nog🙈

 • Reageer Paulien Zijlstra 26 mei 2023 at 05:37

  Ik vrees dat ik een buideldier ben. Als alleenstaande moeder vind ik het soms lastig om een neushoorn te zijn. Je wil toch graag dat ze het leuk bij je hebben … toch stel ik grenzen, maar soms op een geïrriteerde manier (moe van werk, niet luisteren ed). Gelukkig heb ik nu nog een puber die nu nog graag de regels opvolgt.

  Wat zou ik graag de volwassen ouder willen zijn. Dat lukt soms, maar niet altijd.

 • Reageer Simone 26 mei 2023 at 06:29

  Soms een buideldier, soms een neushoorn . Maar ik vrees dat ik hem soms ook als accessoire gebruik (note to self!!!).
  Hij is nog maar 9, dus dit boek heb ik nodig om mij voor te bereiden. Help me!!!

  • Reageer Kim 26 mei 2023 at 10:53

   Ik ben bang dat ik een neushoorn moeder ben, maar ik denk dat mijn zoon graag wat meer ruimte wil. We beginnen net in het puber wereldje, dus het is nog even goed zoeken, daarbij komt het boek misschien wel goed van pas.

 • Reageer Erica 26 mei 2023 at 07:02

  Ik vrees dat ik het meest op de neushoorn lijk.. maar ik wil mijn pubers graag wat meer ruimte leren geven dus Graag!!!
  🤞🏻

 • Reageer Astrid 26 mei 2023 at 07:04

  Mijn dochter is 12 en het valt allemaal nog wel mee, behalve als ze ingesteld is. Maar dat herken ik wel. Ik ben van alles wat, behalve volwassen ben ik bang. Als ik het boek zou winnen zou ik het eerst uitlenen aan een goede vriendin die echt vol in de puberfrustraties zit en er niet zo goed uitkomt hoe ze dat moet aanpakken. En dan lees ik m zelf zodat ik voorbereid ben als het wel losbarst hier in huis 😉

  • Reageer Astrid 26 mei 2023 at 07:04

   Haha en ingesteld = autocorrect voor ongesteld 🤪

 • Reageer Suze 26 mei 2023 at 20:02

  Ik ben vast een buideldier en samen met mijn man de neushoorn maken we er wel een potje van. Zou het boek graag lezen (en laten slingeren voor manlief).

  • Reageer Anja Rosema 27 mei 2023 at 18:26

   In mijn dromen ben ik de meest relaxte moeder en heb de meest voorbeeldigste (bijna) pubers van allemaal. Ze hebben nooooit een grote mond, luisteren altijd, vrete euh eten nooit de koelkast/kastjes/snoeppot leeg, hun slaapkamer is uiterst netjes, hebben nooit ruzie computers/smartphone/PlayStation staat een beetje te verstoffen als het mooi weer is en dan wordt je wakker……….. Ruzie omdat de 1 iets kapot gemaakt heeft van de ander in Minecraft, als ik zeg dat de computer/telefoon/PlayStation uit moet geen reactie of boos (inclusief grote mond) omdat ik het internet kastje eruit gehaald heb omdat er niet geluisterd wordt, slaapkamer? gaan we het niet eens over hebben en sta minstens een paar keer in de week bij de supermarkt omdat de koelkast/kastjes/snoeppot leeg is.
   Ik ben wel van de grenzen stellen, dus een neushoorn moeder. O wacht ik krijg net een knuffel omdat ze even iets langer op de telefoon mochten, hmm dus waarschijnlijk ook iets van een struisvogel en alleen naar school laten fietsen (moeten langs een drukke weg) vind ik nog wel een dingetje en fiets dus rustig met ze mee, was dat niet een buideldier? Ik denk dat ik het boek maar moet lezen wat voor ouder ik dan ben. Ik kom er op terug!

 • Reageer Infe 27 mei 2023 at 07:21

  Hier een buideldier en een neushoorn, dus samen de perfecte volwassen ouder? Maar nog veel leren over pubers … enne die andere ouders doen ook maar wat 💪

 • Reageer Jolie 27 mei 2023 at 08:03

  Buideldier. Wat mooi deze metaforen. Daar lees ik graag meer van.

 • Reageer Maron de Bree 27 mei 2023 at 18:46

  Ik vrees dat ik een struisvogel ben. Bij de eerste
  maakte ik mij nergens zorgen om, zij heeft nooit gepuberd. Maar nummer 2…….slapeloze nachten en klotsende oksels. En meestal doe ik alsof ik het niet hoor en zie. En ik gok dat ik zeker alles niet weet. Help ik heb een puber!!!

 • Reageer Mariska 28 mei 2023 at 21:30

  Ik ben een struisvogelbuideldier. Ik heb denk ik van beide wel wat.
  Overbezorgd zegt mijn ene puber.

 • Laat je reactie achter