Lees

Droge ogen

Een hele verdrietige tijd waarin Miloe probeerde haar tranen verborgen te houden voor haar kinderen. Het lukte niet. Haar worsteling met emoties, die van zichzelf en die van haar kinderen, beschreef ze in deze column.

‘Mam mag ik nu mijn Star Wars-Lego in elkaar zetten?’ Otis kijkt me verwachtingsvol aan. Nog een uurtje en dan is het voorbij, zijn achtste verjaardag, de dag waar hij al weken naar uitkeek. ‘Nou,’ zeg ik aarzelend, ‘het is beter om dat morgen te doen.’ Hij opent zijn mond voor een weerwoord als de telefoon gaat. ‘Het is papa!’ Ik knik en loop met de telefoon aan mijn oor naar de gang. Ik weet wat ik ga horen. Ik weet dat Otis’ achtste verjaardag ook de sterfdag van zijn tante zal zijn. ‘Kan ze niet volgende week doodgaan?’ vroeg hij toen we hem een paar dagen geleden vertelde dat zijn tante nog maar heel kort te leven had. Ik legde hem uit dat we meestal niet zelf kunnen beslissen wanneer we overlijden, zoals we ook de start van ons leven niet kunnen plannen. ‘Maar hoe ga je dan dood mama?’ Ik vertelde over ademhalen, een hart dat niet meer klopt, maar halverwege mijn verhaal had hij genoeg gehoord. ‘Ik ga buiten voetballen, doei!’

Nog een uurtje en dan heb ik hem een onbezorgde verjaardag gegeven, herhaal ik tegen mezelf als ik de kamer weer inloop. ‘Otis, nog even over die Lego.’ Mijn stem klinkt onvast. Ik ruim de borden van tafel en zak neer op een stoel. De poedersuiker valt op de grond. Mijn net achtjarige slaat zijn armen om me heen en veegt mijn wangen droog.

Droge ogen

Een paar maanden geleden mislukte het ook al glansrijk, een poging om mijn kinderen met droge ogen te vertellen dat hun stiefoma was overleden. Ik had gewacht op het goede moment, na school. Ik gaf ze een koekje, zei zo luchtig mogelijk: ‘ik moet jullie iets vertellen’ om vervolgens in tranen uit te barsten. Ze schrokken. Bedolven me onder kusjes en knuffels. En vroegen of ze mochten beeldschermen.

Het afgelopen jaar verloren we twee dierbaren aan kanker en vroeg ik me vaak af of ik mijn kinderen niet meer moest beschermen tegen grote-mensen-leed, tegen verdriet. Vooral Otis die net als z’n moeder het tobben en piekeren tot een ware levenskunst heeft verheven, zuigt het verdriet van anderen stilletjes in zich op. Tijdens het afscheid van zijn stiefoma zat hij een uur onbeweeglijk in het crematorium. Nu er zeven maanden later weer een familielid was overleden, bleek pas hoeveel het hem had gedaan. ‘Ik ga echt niet nog een keer naar een bruiloft!’ Ik bedoel, hoe heet dat ook alweer, naar een begrafenis! ’Ik knuffelde hem. Vertelde dat er veel kinderen zouden zijn. Dat het belangrijk was om samen afscheid van haar te nemen.

Rare geluiden

Hij onderging deze ceremonie net zo stil. Weigerde te kleuren met andere kinderen, wilde geen bloemen gooien op de kist, stond verstijfd naast zijn uiterlijk emotieloze vader bij het graf. En terwijl ik zijn ronddansende kleuterzusje aan haar arm pakte om te voorkomen ze voorover in het gat kukelde, zag ik hoe Otis zich aan zijn vader vastklampte en hartverscheurende tranen huilde.

De dagen erna was hij, net als zijn vader, vooral boos en geïrriteerd. ’s Avonds, na een dag waarin de ruzies tussen vader en zoon hoog waren opgelopen, wilde hij bij zijn zusje op de kamer logeren. Als ik denk dat ze al lang slapen, staat hij ineens beneden. Bang voor de rare geluiden op haar kamer. In zijn eigen veilige bed blijkt bang eigenlijk verdrietig. ‘Ik zei tegen Nina dat ik het zo erg vond dat mensen die dood zijn nooit meer terugkomen. Ze snapte het niet echt,’ zegt hij zacht.

Angst. Verdriet. Woede. Emoties die we vaak door elkaar halen, boos worden op een ander is een stuk makkelijker dan je verdriet te laten zien. Tranen bewaren we voor de duisternis, als niemand het ziet. Ik aai zijn hand. En denk aan de vele heftige huilbuien die hij had baby, peuter, kleuter. Nu is hij acht en schaamt zich voor zijn tranen.

‘Ik had papa nog nooit zien huilen,’ fluistert hij.

‘Vond je het erg om dat te zien?’

‘Niet echt. Ik vond het juist gek dat hij eerst niet huilde op de bruiloft. Ik bedoel begrafenis. Het is toch heel erg dat ze nooit meer terugkomt?’

Ik knik. En veeg mijn wangen droog.

 

miloeOver Miloe

Miloe van Beek is journalist, eindredacteur, columnist en moeder van Otis (7) en Nina (4). Je kunt Miloe ook volgen op Facebook.

 Wat doe je met een verdrietig kind? Meer hierover in ons ontploeterboek

foto staand boekHoe reageer je het beste als je kind verdrietig is? Wat doe je bij angst? In het hoofdstuk ‘Kwetsbaar is het nieuwe stoer’ van het boek Van achter het behang tot over je oren vind je tips over hoe je met (soms moeilijke) emoties van je kind omgaat. Ik schreef het boek ‘Van Achter het behang tot over je oren’ samen met Miloe, Eva Bronsveld en Roos Schlikker (oftewel, de ontploetermoeders)

 

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Sac Longchamp Paris 29 januari 2016 at 12:46

  [url=http://www.sunnanmenning.is/wp-content/sx7-6-Qo-97x-Sac-De-Cour-3q.html]Sac Longchamp Paris[/url] nike Longchamp chaussures [url=http://www.sunnanmenning.is/wp-content/gkm-6-Fq-gsv-New-Le-Pliage-Cq.html]Sac Longchamp Cuir Paris[/url] de patinage nike

 • Reageer Ulysses 29 januari 2016 at 13:25

  Hello fantastic website! Does running a blog like this take a lot of work?
  I have virtually no knowledge of computer programming however I was hoping to start my own blog in the near future.

  Anyhow, if you have any recommendations
  or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject but I just needed to
  ask. Appreciate it!

 • Reageer hcgdominicana.com 29 januari 2016 at 14:51

  My brother suggested I might like this website. He was totally right.
  This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 • Reageer lifeisnotez.com 29 januari 2016 at 15:13

  Hello there! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and
  I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 • Reageer Best gelezen blogs van 2016 – Club van relaxte moeders 30 december 2016 at 15:16

  […] het blog Droge ogen vertelt Miloe over een verdrietige tijd waarin ze probeerde haar tranen verborgen te houden voor […]

 • Laat je reactie achter