Lees

Dit wist ik nog niet over brandveiligheid

Daar stond ik dan. Te huilen. In mijn gloednieuwe open keuken. Met kookeiland en megafornuis. En een dreumes die net kon lopen. De tranen overvielen me.

Ik kwam net van een bijeenkomst op de kinderopvang. Het was een voorlichtingsavond over brandveiligheid. Met een handjevol andere jonge ouders had ik naar foto’s van verbrande kinderarmpjes en ruggetjes gekeken. Zag ik theekoppen omvallen en de gevolgen daarvan. Pannen die van het vuur vielen. Kinderen in het brandwondencentrum Beverwijk. Mijn gedachten gingen naar onze eerste zomervakantie met de dreumes. Toen net baby-af. Terwijl zij speelde bij ons Volkswagen-busje en kroop over het gras, had ik net te laat door dat ze vlak langs het gasbrandertje kroop en zo een flinke brandblaar op haar armpje opliep. En ik had toen geen flauw idee wat je het beste kan doen bij een brandwond.

Toen de voorlichtingsavond voorbij was wilde ik zo snel mogelijk naar huis. Het was een leerzame avond. Ik wilde Henno alles direct vertellen. Dat we een extra rookmelder moesten kopen. Dat zo’n open keuken veel te gevaarlijk was met Keet die net kon lopen. Dat we goed moesten opletten dat ze nooit alleen in de keuken zou zijn. Eenmaal thuis had ik pas door hoe erg de beelden me hadden aangegrepen en kwamen de tranen plotseling uit mijn tenen.

Deze week ontving ik naar aanleiding van de brandpreventieweken een filmpje van Veiligheidsregio IJsselland. Ik klikte het open terwijl ik op kantoor zat en keek naar een simulatie van een brand in een eengezinswoning. Op het eerste scherm de mededeling: ‘In drie kamers staat de binnendeur open en in één kamer is de deur dicht.’ 

Vervolgens zie je hoe er brand ontstaat in de woonkamer en laten ze zien hoe de rook zich door het huis verspreidt. Er verschijnt een splitscreen op mijn laptop met vier beelden: van de kamer met de gesloten deur en de kamer met de open deuren.

Vier minuten nadat de brand is ontstaan

Al snel wordt duidelijk dat het verschil gigantisch is. De kamers met open deur zijn binnen een paar minuten gevuld met een dodelijke hoeveelheid rook en giftige gassen. De babykamer waar de deur wel dicht was blijft minuten langer tamelijk rookvrij.

5 minuten nadat de brand is ontstaan

Ik zit stil achter mijn computer. Confronterend dit. Dat ik dit niet wist. Wij slapen bijna allemaal met deur open.

Die avond sta ik weer in die open keuken. Die inmiddels 12 jaar ouder is en waar gelukkig nog nooit een ongeluk gebeurd is (afkloppen!). Ik vertel Henno over het filmpje. Vanaf nu slapen we altijd met alle deuren dicht.

Dit zijn de dingen die ik inmiddels heb geleerd over brandveiligheid:

 1. Zorg dat je een rookmelder hebt en die juist ophangt: Als je slaapt ruik je niets, maar hoor je wel. Een rookmelder waarschuwt je dus over rookontwikkeling en brand.
 2. Het gevaar van rook is groter dan vuur zelf. Test regelmatig de batterij van de rookmelder en check de levensduur (afhankelijk van merk).
 3. Sluit de tussendeuren in je huis: als er brand ontstaat in een ruimte en de deur van die ruimte is dicht krijgen schadelijke stoffen niet of minder snel kans om naar andere ruimten te verspreiden. Spannend met een jong kind? Neem dan de babyfoon(s) mee naar je eigen slaapkamer.
 4. Houd een vluchtweg vrij en oefen hem: kijk hoe je jezelf en je huisgenoten veilig naar buiten kan krijgen als dat moet. Leg niets op de trap, zet bijvoorbeeld je kinderwagen aan de kant en leg je sleutels altijd op een vaste plek in huis (dat is sowieso wel handig ;).
Ik mag tien brandpreventiekoffers weggeven!

Vanwege de campagne voor de brandpreventieweken mag ik tien van deze speciale brandpreventiekoffers weggeven. Het koffertje bevat onder andere een rookmelder, een informatiefolders en andere veiligheidsgadgets. Wil jij wel zo’n koffer ontvangen? Laat je reactie onder dit blog achter! [Edit: de winnaars van de koffertjes zijn inmiddels gekozen en hebben een bericht van mij ontvangen].

En dit is het filmpje waarover ik schrijf in dit blog

Dit blog heb ik geschreven in samenwerking met Veiligheidsregio IJsselland.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

66 Reacties

 • Reageer Michelle 5 oktober 2018 at 22:36

  Leerzaam bericht, ik zou graag zo’n brandpreventiekoffer winnen!

 • Reageer Debbie 5 oktober 2018 at 23:53

  Oh schrikken zeg!! Ik zou ook heeeul graag zo’n koffertje willen winnen. No more excuses , de melder zal worden opgehangen!

 • Reageer Bauke 6 oktober 2018 at 06:03

  Raar he? Dat je niks ruikt als je slaapt…. Ik zou graag zo’n koffertje winnen! Nooit te oud om dingen te leren (en gewoontes te veranderen) Hier sliepen wij eerst ook altijd met alle deuren open, sinds we zo’n soortgelijk filmpje hebben gezien zijn ze altijd dicht. Groetjrs

 • Reageer Marleen van de Wetering 6 oktober 2018 at 06:39

  Jeetje dat wist ik ook niet. Ik zou graag zo’n koffertje ontvangen. Dat spreekt de kinderen ook wel aan en is gelijk een goede aanleiding om er over te beginnen (en proberen de deuren dicht te doen s nachts…)

 • Reageer Renate 6 oktober 2018 at 07:11

  O dat wist ik ook niet! Vanaf nu de deuren dicht als we slapen. Zo’n koffer is ook wel handig vermoed ik!

 • Reageer Mirjam 6 oktober 2018 at 08:09

  Wel confronterend om dit te lezen! We wonen al 3 jaar in dit huis (met onze 2 mooie meiden) en er is nog steeeds geen nieuwe rookmelder gekocht, dus dit pakket zou echt de benodigde stok achter de deur zijn!

 • Reageer Celeste 7 oktober 2018 at 06:54

  Ik ging meteen lezen en vergelijken met onze deuren
  Straks bij thuiskomst (nu zwembad want training) meteen rookmelders checken.
  Zo n koffertje zou ik graag willen winnen, maar geen babies hier en genoeg rookmelders. Wel ga ik op zoek naar zo een eendje voor de verzameling hier ❤️

 • Reageer Wis 7 oktober 2018 at 07:01

  Zo’n brandpreventie koffer zou heel welkom zijn. In ons oude huis hadden we een hele heldere vluchtroute vanaf elke verdieping het dak op. Nu net verhuisd is die vlucht route minder helder. Recent bij onze buren gezien dat rook ontwikkeling razend snel gaat. Gelukkig was het overdag en waren we snel buiten met hun jonge kids maar de haard van de brand konden we niet zo snel vinden. Heftige ervaring waar ik nog dagen van van mijn stuk geweest ben. Een brand preventie koffer voor ons nieuwe huid zou top zijboord beter beschermd te zijn

 • Reageer Anouk 7 oktober 2018 at 07:04

  Bedankt voor het delen…. dit is echt een nachtmerrie, dus het liefst denk ik er niet aan. ‘De kop in het zandtechniek.’ Maar brand kan iedereen overkomen, dus ons ook. En als dat zou gebeuren, dan ben ik blij dat we goed voorbereid zijn. Kortom, ik zou heeeel graag een brandpreventiekoffer winnen. Hop, kop UIT het zand en kijken wat we nog meer kunnen doen. 🚨

 • Reageer Joyce 7 oktober 2018 at 07:05

  Hoe dan om te gaan met een vide? Brandmelders hangen maar zo’n koffertje komt altijd van pas…

 • Reageer Miriam 7 oktober 2018 at 07:07

  Ook ik moet, enigszins beschaamd, bekennen dat we nu al ruim 2 jaar in ons nieuwe huis wonen en nog steeds geen rookmelder hebben. (‘Oh ja, dat moeten we nog een keer doen’). Goed zeg, Elsbeth, deze digitale schop onder de kont! Zo’n koffertje is heel welkom.

 • Reageer Nicoline Holleboom 7 oktober 2018 at 07:09

  Jouw woorden icm de beelden zijn zeker een eye opener.. Oef komt binnen zeg. Daar moeten wij nodig wat aan doen. Altijd deuren open en nog geen rookmelders. Daar moet verandering in komen met onze dame van 2.5 jaar en jongen van 6. Met dit koffertje kunnen we een start maken en hun uit te leggen dat we wat gaan veranderen in huis. Zou super zijn. Bedankt hoor!

 • Reageer Mariska Roeloffs 7 oktober 2018 at 07:09

  Mijn man is brandweerman. We hebben dus zeker rookmelders, maar nu ik dit lees moet ik hem toch eens vragen hoe vaak hij ze checkt. Ook hier zitten die deuren vaak niet dicht (3 kleine kinderen).
  Ik wil graag zo’n koffertje winnen. Kan ik het onderweg weer even aanscherpen hier in huis .

 • Reageer Kim Rombouts 7 oktober 2018 at 07:11

  Pfoeh! Ik maak graag kans!

 • Reageer Daniëlle 7 oktober 2018 at 07:12

  Altijd weer goed dit soort eye openers! Meteen vandaag alles weer even nalopen..en zo’n koffer is altijd handig!

 • Reageer Petra 7 oktober 2018 at 07:12

  Brrr kippenvel, maar dat was wel nodig ! Deuren gaan dicht vanaf nu !!

 • Reageer J van der lans 7 oktober 2018 at 07:13

  Heel heel graag zou ik willen winnen, alles voor veiligheid met 3 kleintjes in huis!

 • Reageer Manon 7 oktober 2018 at 07:15

  Ik had echt nog nooit nagedacht over de deuren. Ga voortaan de deur naar de gang ook dicht doen. Kreeg pas ook de tip sleutel van je huis op je slaapkamer te leggen. Stel dat er brand is en je kan de woonkamer niet in kun je iig de voordeur open maken met een huissleutel. En ga ook extra rookmelder in de woonkamer hangen!

 • Reageer Laura franssen 7 oktober 2018 at 07:18

  Wat een goede blog. Ik denk dat veel mensen denken dat het hun niet overkomt en er verder niet veel bij nadenken. Gelukkig slapen wij wel al met de deuren dicht, maar moet ik bekennen dat er nog steeds geen rookmelders hangen. Terwijl ik dit wel al vaker heb aangekaart bij mijn man. Dit pakket zou dus heel erg welkom zijn en een goede start voor een goed gesprek, zeker met 4 kleine kinderen.

 • Reageer Saar 7 oktober 2018 at 07:19

  Wij verhuizen over 2 maanden, met dit koffertje zouden we een veilige start maken in ons nieuwe huis!
  Dus ik doe graag mee!

 • Reageer Kim 7 oktober 2018 at 07:19

  Woow, ik schrik ervan! Nieuwe info, het is toch je ergste nachtmerrie: dat je kind iets overkomt! En die rookmelder, die moet er nu dus echt maar een keer van komen.. (ja stom, hebben we nog steeds niet).
  Dankje voor deze blog!
  Groetjes Kim

 • Reageer Jolien Huijskens 7 oktober 2018 at 07:24

  Dankjewel voor je blog….weer iets geleerd. We hebben meerdere rookmelders op alle verdiepingen. Met 3 kinderen in huis vind ik dit ook een eng idee. Extra informatie is altijd welkom 👌

 • Reageer Marjolein 7 oktober 2018 at 07:31

  Hier ook nog nooit nagedacht over deuren dicht of open. Rookmelders zijn wel goed geregeld, maar maak graag kans op een koffertje. Je moet er toch niet aan denken….

 • Reageer Eva 7 oktober 2018 at 07:35

  Toch maar snel rookmelders gaan ophangen en de deur van de slaapkamers dicht gaan doen en vertrouwen dat we wakker worden van de babyfoon.

 • Reageer Iris 7 oktober 2018 at 07:35

  Vreselijk! Je hoopt toch heel erg dat het nooit zover komt! Zo’n koffertje zou voor ons ook heel handig zijn!

 • Reageer Marloes 7 oktober 2018 at 07:36

  Oh wauw onze tweeling slaapt vanaf hun geboorte met deuren dicht en bij ons op een kier ivm kat gelukkig wel rookmelders dit vanuit de bouw al maar schrik als ik de beelden zie! Denk dat onze deur ook maar dicht gaat pech voor de kat😱

  Maar wel even goed dat ik dit gelezen heb.👍

 • Reageer Heleen 7 oktober 2018 at 07:36

  Woow….
  Jou blog maakt ook al indruk hoor!
  Ik sta er eigenlijk niet vaak genoeg bij stil.
  Thanks voor de reminder.
  Ik zou heel graag zo’n koffertje winnen.

 • Reageer sam 7 oktober 2018 at 07:40

  Wat fijn dat ik dit lees, zoals velen heb ik ool altijd de deuren open staan. Vanaf nu dus maar niet meer!

 • Reageer Michelle Z. 7 oktober 2018 at 08:03

  Oef, deuren dicht. Daar heb ik eigenlijk niet zo over nagedacht… Tijd om weer eens stil te staan bij brandveiligheid en ons huis te controleren hierop. Onze kleine brandweerman Sam-fans zouden het koffertje ook geweldig vinden, voor bij de verkleedspullen ☺️

 • Reageer Marijke 7 oktober 2018 at 08:08

  Fijn dat er eindelijk eens wat “beweegt” rond brandveiligheid! Hier al best goed voorbereid, maar wat extra bescherming en tips zijn altijd welkom! Zeker met zo’n superactieve “ik zie geen gevaar” peuter in huis 🙂

 • Reageer Marieke 7 oktober 2018 at 08:10

  We zijn net verhuisd dus zo’n koffer zou zeker van pas komen om ons huis brandveilig te maken

 • Reageer Eveline 7 oktober 2018 at 08:12

  Elk jaar heb ik een BHV training en oefening en daar leer je dat je de deuren op hitte moet controleren voordat je een ruimte binnen gaat. Maar het besef dat je thuis de deuren dus gesloten moet houden is wat anders. Dat gaan we vanaf nu dus inprenten bij de kinderen. Als ze er ‘s-nachts uit gaan om te plassen laten ze altijd hun deur open staan. Overigens heb ik mijn voordeur nooit op slot zitten ‘s-nachts. Liever dat ze mijn huis leeghalen dan dat ik met brand nog alles van slot af moet halen met alle gevolgen van dien.

 • Reageer Karlijn 7 oktober 2018 at 08:14

  Wat een leerzame blog en filmpje. Ik maak graag kans op het koffertje. Met een peuterzoon en een baby op komst én onlangs verhuist naar een wat oudere woning lijkt mij de informatie zeer handig. Ons vorige huis was nieuwbouw en dik voor elkaar qua brandveiligheid, ons nieuwe maar oudere woning toch wat minder volgens mij.

 • Reageer Elleke 7 oktober 2018 at 08:17

  Jeetje dat wist ik niet. Wij (de ouders) slapen met deur open. Bij de kinderen is die dicht. Nooit geweten dit gevaar. Dank je wel voor je artikel.
  Ik zou graag een preventiekoffer winnen

 • Reageer Roeleke 7 oktober 2018 at 08:18

  Nu we een kleine hebben meer mee bezig dan ooit. En om gerust te zijn en lekker te kunnen genieten zou zo’n koffer met goede tips en gadgets zeer goed van pas komen!

 • Reageer Ellen 7 oktober 2018 at 08:19

  Heel graag.
  Gaf de brandweer ook nog tips over het aantal brandmelders? Ik zit er zelf aan te denken om er in elke kamer 1 te hangen ivm alle oplaad apparatuur ed waar je van die enge verhalen over hoort…

  • Reageer Esther 7 oktober 2018 at 12:47

   Hoi,
   Hang op elke verdieping waar iemand slaapt minimaal 1 rookmelder in de vluchtroute. Maar nog beter: ook rookmelders in de slaapkamers en ruimtes met veel apparatuur.
   Probeer overdag je apparaten op te laden, zodat je snel kunt reageren als het misgaat.
   En overweeg koppelbare rookmelders ( gaat er 1, dan gaan ze allemaal)

 • Reageer Hanneke Hermans 7 oktober 2018 at 08:25

  Wat een akelig en confronterend filmpje!
  Rookmelders hebben we hangen, maar het controleren schiet er wel vaak bij in.
  De jongste twee slapen met de deur open, de oudste en wijzelf altijd deur open. Tijd om daar verandering in te brengen!
  Zo’n koffer zou heel prettig zijn, om ook de oudste eea uit te leggen.

 • Reageer Marjolein 7 oktober 2018 at 08:31

  Heel herkenbaar die tranen na zo’n cursus! Hier precies hetzelfde ervaren. Gelukkig slapen we altijd met de deuren dicht, maar het blijft gewoon een eng idee brand in huis. Daarnaast herken ik mezelf ook in het verhaal van de brandwonden, naast brand 1 van mijn andere grote angsten. Dat ons zoontje in een moment van onoplettendheid een kop thee van het aanrecht trekt of de pan van het fornuis, verschrikkelijk lijkt me dat. Het koffertje is hier zeker ook welkom!

 • Reageer Susanne 7 oktober 2018 at 08:37

  Wat een goede blog. Zoveel mensen (waaronder ikzelf helaas) die hier nog veel te weinig vanaf weten! Zo’n koffertje zou hier dus ook zeer zeker welkom zijn 🙂

 • Reageer Karin 7 oktober 2018 at 08:51

  Stof tot nadenken! Ik woon in een groot appartementencomplex en ik kan misschien wel zo veilig mogelijk werken… maar wie zegt dat mijn buren dat doen?! Ik denk regelmatig na over een vluchtroute maar veel opties heb je hier eigenlijk niet. Doodeng eigenlijk als je erover nadenkt 🤔. Een koffietje zou zeer welkom zijn.

 • Reageer Wendy van den Berg 7 oktober 2018 at 09:03

  Yes! Ook hier een ouderavond meegemaakt met brandpreventie als thema. Het heeft mij niet los gelaten.
  Graag zouden we dit koffertje willen winnen!

 • Reageer Esther 7 oktober 2018 at 09:50

  Pff, confronterend. Terwijl ik je blog op de bank zit te lezen met een hete kop thee en mijn zoon lief op de grond speelt. Zowel die thee, als rookmelders en deuren dicht. Die van ons staat altijd open, omdat ik ander mijn zoon niet hoor, maar die deur gaat voortaan dicht en de babyfoon op het nachtkastje, naast de voordeur sleutel.

  En meer bewustwording in een koffertje altijd welkom.

 • Reageer Anita 7 oktober 2018 at 10:06

  Rookmelders hangen wel maar de deuren dicht is wel weer een eye – opener. Zeker nu met een kleine baby.
  Het koffertje geeft denk ik nog meer veiligheidstips. Zou m graag winnen…de kleine meid begint door de kamer ye bewegen dus ben me aan t verdiepen in extra veiligheidsmaatregelen.

 • Reageer Nynke 7 oktober 2018 at 10:51

  We wonen 3 hoog en hebben vaak geoefend op de vluchtroutes. Wil er niet aandenken dat we niet weg komen op tijd.
  Van de deuren wist ik niet.
  Zo een koffertje lijkt me leuk en praktisch.

 • Reageer Ilona 7 oktober 2018 at 11:19

  Ik zou deze graag willen winnen. Ik zou er toch niet aan willen denken wat er kan gebeuren. Van de deuren wisten wij hier al wel. Heeft mijn man toen te horen gekregen bij zijn bhv.

 • Reageer Talitha 7 oktober 2018 at 12:19

  Volgende week beginnen we met onze verbouwing met o.a. een nieuwe keuken. Dit pakket zou wel heel mooi zijn om ons huis gelijk veiliger te maken!

 • Reageer Claudia 7 oktober 2018 at 12:30

  Ik schrik hier ook van. De slaapkamerdeur van ons dochtertje is altijd dicht, maar die van ons staat gewoon open. Besef me nu dat de landklimaat is dat we haar en onszelf kunnen redden. Ik zou dit koffertje heel graag willen winnen. En vanaf vanavond gaat ook onze slaapkamerdeur dicht!

  • Reageer claudia 7 oktober 2018 at 12:34

   *landklimaat = kans klein
   Die stomme autocorrectie

 • Reageer Alma 7 oktober 2018 at 12:32

  Goed dat je dit deelt. Extra stok achter de deur om met de kinderen vluchtroutes te oefenen en een vluchtladder te kopen en op te hangen op zolder bij het raam

 • Reageer Kim 7 oktober 2018 at 12:32

  Dank voor het delen van deze informatie! Ik win graag zon koffertje, maar lees ook graag berichten waardoor ik extra alert ben op de veiligheid van mijn boefjes!

 • Reageer Elianne 7 oktober 2018 at 12:38

  We hebben meer rookmelders hangen sinds de komst van onze dochter. Maar ook in ons huis valt er vast en zeker wat te verbeteren. Ook wij weten hoe snel brand uitbreid en hoop dit zelf nooit mee te maken! Dus doe graag mee

 • Reageer Willeke Streefland 7 oktober 2018 at 17:15

  Heel leerzaam zeg! Vooral dat van die deuren is echt goed om te weten… Ik zou heel graag zo’n veilig pakket winnen om ons huis hierin te verbeteren.

 • Reageer Saskia Bogers 7 oktober 2018 at 17:49

  Wat fijn om mijn vermoeden nu bevestigd te hebben. Mijn man geloofde het niet zo, mar nu wel.
  Zo’n koffertje zouden we graag winnen!

 • Reageer Merel 7 oktober 2018 at 20:39

  Erg leerzaam!
  Met een tweeling op komst vind ik het ineens wel weer erg spannend allemaal! (hormonen!🙈) Maar ik heb er alles voor over om alles veilig te houden voor onze (straks 3) kids! Daar zou dit pakket mooi bij helpen!

 • Reageer Mel 7 oktober 2018 at 20:57

  Een blog die je echt tot denken zet. Manlief gaat de komende week collecte lopen voor de brandwonden stichting. Ze zochten collectanten op de open dag van de brandweer het zet je aan het denken hoe fijn het is dat er na een brand iets gedaan kan worden. Na het lezen van je blog bedenkend dat wij het thuis ook niet goed voor elkaar hebben. Wij zouden graag het koffertje winnen om het goed klaar te maken en vooral veiligheid te bieden voor onze kinderen

 • Reageer Geertje 7 oktober 2018 at 21:35

  Gek idee, niets ruiken als je slaapt. Gelukkig maar voor de eventuele windjes die je ook niet hoort…daar sta je pas bij stil als manlief snachts met de kleine heeft staan sjouwen🙈
  Maar misschien toch de brandmelders op de babykamer eens aansluiten/vervangen. (Bij t eerste contact zetten die alle andere brandmelders in huis aan dus we durven niet zo goed).

  Zo’n koffertje zou natuurlijk superleuk en handig zijn!

 • Reageer Leonie 8 oktober 2018 at 07:23

  Wat een goed blog! Ik zou heel graag de koffer winnen. Mijn zoontje en ik oefenen vaak hoe we van t balkon moeten bij brand. Hij weet hoe de rookmelder klinkt en waar de touwladder staat. Kleine moeite en ik slaap weer rustig

 • Reageer Marthe Maxwell-Miggels 8 oktober 2018 at 12:04

  Confronterend hè! Door de jaarlijkse brandveiligheidsoefening op mijn werk, ben ik ook veel bewuster geworden.

 • Reageer Annegreet 8 oktober 2018 at 19:07

  Goed om te weten! Alhoewel er over nadenken me ook bang maakt… maar zo veilig mogelijk is goed! Ik zou graag zo’n koffer winnen 😀✌🏻

 • Reageer Deirdre 8 oktober 2018 at 20:02

  Hoi Elsbeth,
  Dankjewel voor je verhelderende blog. Lijkt me goed om ons huis eens brandtechnisch onder de loep te leggen. Het pakket zou daar goed bij van pas komen.
  Groetjes Deirdre

 • Reageer Debby 8 oktober 2018 at 21:21

  Kriebels krijg ik er van….
  Je denkt al best wat te weten, maar dit is wel weer even schrikken. Goed verhaal en goed om te delen. En ook n leuk koffertje!

 • Reageer Stefanie 8 oktober 2018 at 21:51

  Goed dat hier aandacht aan geschonken wordt! Koffertje is van harte welkom 🙂

 • Reageer Sybrich 14 oktober 2018 at 11:19

  Wow eye opener! Wij slapen ook met de deuren open, onder het mom van dan kan ik onze zoon horen als er iets is. Ik zou graag zo’n koffertje met tips ontvangen, tips over de veiligheid zijn erg welkom!

 • Reageer Kim westerkamp 14 oktober 2018 at 21:01

  Leerzame blog! Iets waar ik (gelukkig) nog nooit mee te maken heb gehad, maar wel zo goed mogelijk op voorbereid wil zijn, koffertje is erg welkom!

 • Reageer Open Keuken Beverwijk | deruki.me 24 september 2019 at 06:21

  […] Download Image More @ clubvanrelaxtemoeders.nl […]

 • Laat je reactie achter