Lees

De vier meest gestelde vragen aan een pleegmoeder


Het was deze week de Week van de pleegzorg. ‘Onze’ pleegmoeder Krissie schreef daarom speciaal voor ons dit blog. Krissie is moeder van twee pleegkinderen. Iedere maand schrijft ze voor ons over het pleegouderschap.

“Ik vind het zó knap wat jij doet, dat zou ik echt niet kunnen hoor.” Minstens één keer per week wordt deze of een soortgelijke zin naar mij uitgesproken. Ondanks het feit dat ik al ruim tien jaar pleegmoeder ben, weet ik nog steeds niet zo goed hoe ik erop moet reageren.
“Euh…dank je. Wat een regen vandaag he?” Inmiddels ben ik meester in het veranderen van gespreksonderwerp. Want… newsflash: pleegouders hebben geen knalrode cape waarmee ze torenhoog kunnen vliegen en in hun koelkast vind je geen magische drankjes waarvan je megakrachten krijgt. Pleegouders zijn geen superhelden en ik ben zeker ook geen heilige. Natuurlijk is het fijn om af en toe een complimentje te krijgen, maar om te doen alsof ik Moeder Teresa of de Dalai Lama himself ben, dat gaat me echt wat ver.

Iedereen die ik spreek vindt pleegzorg héél belangrijk en ontzettend bewonderingswaardig, maar wat het nu precies inhoudt? Eigenlijk hebben de meeste mensen geen flauw idee. Daarom beantwoord ik nu, ter gelegenheid van de Week van de Pleegzorg 2021, de vragen die mij het allermeest gesteld worden:

1. Pleegzorg is toch altijd tijdelijk?
Nee, dat hoeft niet. Er zijn verschillende vormen van pleegzorg. Langdurig, kortdurend, crisisplaatsingen, weekendpleegzorg… Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. En ja, het streven is altijd dat kinderen zo snel mogelijk weer bij hun ouders gaan wonen. Maar in behoorlijk wat gevallen zijn de problemen of beperkingen van ouders blijvend, waardoor er een permanente pleegzorgplaatsing volgt.

2. Maar is dat dan hetzelfde als adoptie?
Nee, pleegzorg is geen adoptie. De kinderen zijn wettelijk gezien niet ‘van jou’ als pleegouder. Wel is het in sommige gevallen mogelijk om pleegoudervoogd te worden. Het is altijd de bedoeling dat er contact blijft met biologische ouders en/of andere naasten, meestal in de vorm van een vaste bezoekregeling. Je hebt als pleegouder dus niet alleen met het kind zelf te maken, maar krijgt er vaak een halve familie bij cadeau.

3. Krijg je begeleiding als pleegouder?
Ja, er is begeleiding. De frequentie en vorm lopen nogal uiteen, maar in principe is er voor de pleegouders meestal een pleegzorgwerker en voor het kind zelf plus de ouders een (gezins-)voogd. Ook die mensen krijg je er gratis en voor niets bij (overigens zonder strikje eromheen).

4. Pleegkinderen zijn toch altijd ernstig beschadigd?
Altijd? Nee, vast niet. Wel vaak, denk ik eerlijk gezegd. Dat houdt in dat er voor veel pleegkinderen meer begeleiding, structuur en eventueel aanvullende hulpverlening nodig is dan voor een gemiddeld kind van hun leeftijd.

Mocht je me een keer in het wild spotten en heb je een andere vraag: stel hem gerust. Zo lang je me maar niet teveel de hemel in prijst vind ik alles prima!
Interesse in pleegouderschap? Kijk eens op: www.pleegzorg.nl

Er zijn ook vragen die je misschien beter niet kunt stellen. Maar waar je eigenlijk toch nieuwsgierig naar bent. Eerder stelde Elsbeth 13 politiek incorrecte vragen aan een andere pleegmoeder. Die vragen (en de antwoorden!) kun je hier lezen.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

2 Reacties

  • Reageer online gambling usa legal 21 november 2021 at 01:39

    […] top online roulette sites […]

  • Reageer online casinos for mac computers 12 januari 2022 at 04:17

    […] online roulette table […]

  • Laat je reactie achter