Lees, Zwanger

De O is van Opa

‘Doe mij die maar, die extra grote.’ Ik wijs in de vitrine van de bakker naar een belachelijk grote mergpijp, eentje met deeg vanbinnen, als ware het een taartje. Mijn vaders lievelings. Vandaag zou hij 69 zijn geworden en dus eet ik die mega mergpijp zonder hem. Mijn ‘Gefeliciteerd papa’ galmt een beetje door de woonkamer nu er niemand is om de wensen te ontvangen. En al accepteer ik steeds meer dat ik hem niet zomaar kan bellen en kan ik lachen wanneer ik precies weet welke grap hij zou maken, op dit soort dagen is hij er altijd even ‘extra niet’.

Met een voorraad luiers in twee maten in de ene kast en rompertjes, sokjes en knuffels in de andere is de ongeboren baby er juist extra wel. Misschien maakt dat het ook ineens tastbaar dat mijn kindje zijn opa nooit zal kennen. Dat opa nooit in persoon aan het wiegje zal staan. Natuurlijk zag ik dat al van verre aankomen voordat ik zwanger was. Nu wordt dat echter met de dag concreter.

Het zit in het weten dat mijn vader mij niet zal omhelzen na wat vermoedelijk de grootste fysieke prestatie in mijn leven wordt. Of dat hij zijn kleinzoon niet in zijn armen zal nemen als deze nog maar een paar uur oud is en dat hij hem dan met zachte stem zou zeggen de kleine jongen zo welkom is. Die stem die mij zo vaak gerust stelde, of het nou om een splinter in mijn voet ging toen ik klein was of na afloop van een puberruzie over huiswerk. Ook nu zou ik die troostende stem vaak nog wel even kunnen gebruiken. Al was het maar om me te zeggen dat opvoeden straks grotendeels vanzelf gaat, uit liefde voor je kinderen. Hij kan het weten, hij heeft het vier keer gedaan.

Het zijn de kleine dingen die mijn vader gewoon zou moeten meemaken. Ik had hem luiers willen laten verschonen, iets waar hij dacht allang vanaf te zijn. Ik had hem de fles willen laten geven en een eerste lachje gegund. Hij had de kleine spruit tot in het oneindige moeten kietelen, hem op de bank verhalen moeten vertellen die ik nog ken uit mijn jeugd en ik zou niets liever willen dan ze samen met de laarzen aan de tuin in zien gaan. Zodat ik nog even snel een foto zou kunnen maken, die ik dan later – als hij er echt niet meer zou zijn – nog zou kunnen bekijken.

Maar dat gaat niet. Die foto is er niet en zal er niet komen. Ik zal dat beeld zelf moeten bedenken, op de momenten waarvan ik hoop en voel dat hij er even is. Op al die momenten dat opa er zou moeten zijn maar niet is, zal ik aan iets fijns denken waardoor hij er toch een beetje bij is, zodat ook zijn kleinkind hem leert kennen. Bijvoorbeeld op mijn vaders verjaardag, als mijn zoontje oud genoeg is om mee te eten van een mega mergpijp, die opa toch zo lekker vond.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

4 Reacties

 • Reageer Karin 24 september 2017 at 07:39

  Prachtig verwoord, helaas heel herkenbaar. Mijn vader is al 9 jaar dood maar het blijft een pijnlijk gemis, ik zou hem zo graag nog voorstellen aan zijn kleinkinderen. Vertel de kleine straks maar volop verhalen over zijn opa.

 • Reageer Doriena 24 september 2017 at 08:40

  Gevoel is herkenbaar..
  heb nu 3 kids, toen mijn vader in maart dit jaar overleed moest de jongste nog 1jaar worden, Ook was ik op dat moment bijna op de helft van mn zwangerschap.

  Die momenten die je hoort te delen met een vader, met een opa, die zijn erg zwaar. Mijlpalen van de kinderen kun je niet met hem delen, de trots die hij zal hebben krijgen we niet meer.

  Morgen zal mn vader 62 zijn geworden.
  Zoals hij gewild zou hebben gaan we wat leuks doen, zodat de kinderen en kleinkinderen ma plezier hebben, genoot mijn vader t meest.

 • Reageer Irini Lubbersen 24 september 2017 at 10:05

  Met tranen in mijn ogen jou stukje gelezen. Maar het is net of ik het zelf geschreven heb. Mijn vader overleed toen ik halve wegen mijn zwangerschap was. Hij keek zou uit naar zijn 1ste klein kind maar heeft het nooit mee gemaakt. De herinneringen en het vieren van zijn verjaardag net zo als jij het doet houd hem ingedachte in leven.

  Geniet van je zwangerschap en straks van jullie kleine. En de kleine zou zijn opa ook kennen alleen al door alle mooie verhalen die jullie hem vertellen over zijn opa.

 • Reageer Petra 25 september 2017 at 08:40

  Heel herkenbaar…twee weken na de begrafenis van mijn moeder afgelopen april, ontdekten we dat ik zwanger was van onze derde…mooi geschreven!

 • Laat je reactie achter