Lees

Appgroepjes

Susan verhuisde in augustus 2019 naar New York met haar elf-jarige zoon en haar man. Ze blogt hier over hoe het hen vergaat in de city that never sleeps. Haar vorige blogs lees je hier

Piep piep piep. In het donker stommel ik mijn bed uit op weg naar de keuken waar onze mobiele telefoons duidelijk niet op stil stonden. Appjes van allerlei groepen uit Nederland vliegen binnen. Met slaapogen druk ik ze allemaal op stil. Terwijl ik weer in bed stap vraag ik me af: “Waarom zitten we eigenlijk nog in al die appgroepjes terwijl we nu toch hier wonen?”

De volgende ochtend aan het ontbijt hebben we het er over. 84 appjes in de oude klassen-appgroep in Nederland die gaan over wie er wel en wie er niet naar het schoolplein komt. De buurman uit de straat-app die op zoek is naar een printer. Je vriendengroep die aan het overleggen is welk festival er in het voorjaar op het programma staat. 

Het voelt allemaal heel ver weg, maar eruit stappen voelt ook als grote stap. Vinden we het gewoon leuk om op de hoogte te blijven? Of zijn we bang dat we wat missen in Nederland? Betekent het dat we hier nog niet voldoende zijn ingeburgerd? Willen we eerst hier in een significant aantal appgroepjes zitten voordat we uit de Nederlandse willen stappen? 

“Ik lees die appjes van de klas amper eigenlijk,” zegt onze puber. “Maar als ik eruit stap voelt het zo definitief.”

Ik begrijp het wel, daarom zit ik ook nog in die straat-appgroep. “Waarom maak je geen apart appgroepje van alleen je vriendjes? Dan blijf je toch in contact zonder alle overbodige schoolpleinappjes,” stel ik voor.  

Later op de dag scroll ik door de telefoon van mijn zoon. “U heeft de groep verlaten,” staat er bij de Groep 7+8-appgroep uit Utrecht. En ik zie dat hij een nieuwe groep heeft gemaakt genaamd “Vriendjes” met daarin al zijn Nederlandse buddies. Die de groepsnaam direct omdopen tot Coole Brawlstars Dudes. “Wie komt er online mee Brawlstars spelen?” is het eerste berichtje uit Nederland. 

Mijn oog valt ten slotte ook op een nieuwe groep  “U bent toegevoegd aan Super Sixth Grade.” “Welcome dude” wordt hij enthousiast begroet. Met een glimlach leg ik de telefoon weg. Tientallen luid piepende appjes uit zowel Amerikaanse als Nederlandse groepen volgen elkaar vrolijk op. Ik zet de telefoon weer op stil.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer MamaPlaneet 9 januari 2020 at 16:50

    Ik vewonder je geduld. Ik had allang toedels gezegd tegen een heleboel groepen waar jij t over hebt. Krijg stress als ik t alleen lees.

  • Laat je reactie achter