Relax

Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij!

Als je door de stad loopt kan het je niet ontgaan. In de winkels liggen allemaal ‘juffen’-cadeautjes. Vaak was ik die moeder die last minute nog even snel de minst originele cadeautjes kocht voor de juffen en meesters van Keet en Teun. Maar na een paar jaar besloot ik het anders aan te pakken en vroeg hulp op Facebook in de Club. De leukste ideeën zette ik destijds op een rij en ik vulde ze dit jaar aan met ideeën die leerkrachten zelf op Twitter zetten naar aanleiding van deze tweet van Lobke Vlaming:

Wat willen de juffen of meesters zelf?

Alle reacties op een rijtje zettend is de belangrijkste conclusie: Het gaat de leerkrachten niet om cadeaus. Maar vooral om een blijk van waardering, om gezien worden. Oftewel: horen dat het er toe doet wat ze het hele jaar met jouw kind hebben gedaan en dat het een fijn schooljaar was. Dus een welgemeende handdruk met een woord van waardering, of een persoonlijk bedankje op een kaart, een tekening van je kind met boodschap of een dikke knuffel van je kind is voor de meesten die reageerden veel waardevoller dan de snel gekochte doos Merci’s of doucheschuim.

Maar hé als we die dankbaarheid nou toch in de vorm van een cadeautje willen gieten, dan heb ik er hier toch een paar op een rij. Sommigen zijn leuk om gezamenlijk met de hele klas te doen, anderen kunnen ook individueel. Ik heb wat zelfmaak-ideeën opgenomen en een paar suggesties voor dingen die je (online) kunt kopen. Hier de top nog wat!

 Allemaal één bloem maakte een mooie bos! (gezamenlijk)

In de klas van Teun hebben we de juffen onlangs allebei een prachtige bos bloemen gegeven. Niet zomaar een bos, maar een verzameling losse bloemen. Ieder kind had één bloem gegeven en samen werd het een grote bos. En als je wilt, kun je er ook gezamenlijk een vaas bij geven. Teun en ik hadden zelf langs het water bloemen geplukt. Dit was het resultaat:

Een boek (voor in de klas) of geef gezamenlijk een bon

Veel meesters of juffen krijgen graag een boek voor henzelf of een mooi boek voor in de klas. Of een bon voor een plaatselijke winkel. Zo vertelde Evelien dat ze een keer een Intratuin-bon cadeau hadden gegeven en een keer een bon voor een high tea. Maar ik zag ook bioscoopbonnen en boekenbonnen voorbij komen! Volgens mij zijn dat soort dingen altijd fijn om te krijgen.

Maak een theedoos met zelfgemaakte bedankt-theetjes (gezamenlijk)

Dit idee kwam onder andere van Yasmin en van Susanne. Laat alle kinderen een wens, bedankje of foto op het label van een theezakje inleveren (bij jou of bij een ouder uit de klas die wel tijd heeft). Koop een leuk doosje of maak samen met je kind van een oude schoendoos een theedoos en stop alle zakjes daarin: et voilà, een theedoos met net zoveel smaken als er kinderen waren in de klas. De foto bij dit stukje komt van Susanne die deze mok ooit maakte voor een juf die met zwangerschapsverlof ging.

Geef een tingel tangel (oftewel: windklok)

Greetje vertelde dat het mooiste kado dat ze ooit kreeg als juf, was toen ze afscheid nam. Ze kreeg van één van haar leerlingen een ‘tingel-tangel’, die ze kon ophangen in haar nieuwe tuin, zodat ze iedere keer aan hem zou denken als hij tingel-tangelde. Ze heeft hem, 18 jaar later, nog steeds.

De tingel tangel is natuurlijk een superleuk idee, maar het mooie achter dit voorbeeld is vooral dat deze leerling dit cadeau zelf bedacht en gekocht had. Want dat gaven een aantal andere juffen ook aan als beste idee: “Vraag je kind wat hij of zij wil geven!”

Een fles met zelfgemaakt etiket

Van Agnetha kreeg ik deze suggestie: “Geef een fles rosé en laat je kind een tekening maken die net zo groot is als het etiket. Plak deze over het etiket en je hebt een persoonlijke wijnfles.” Ik vind hem leuk!

Maak bedankmagneetjes

Annemiek gaf aan dat ze met haar dochtertjes magneten gaat maken. Ze gaat vormpjes van zoutdeeg op magneetjes plakken, met een kaartje ‘jammer dat IK niet kan blijven plakken’. Margreet voegt daar aan toe dat je (bijvoorbeeld bij Flying Tiger) ook magneetpapier hebt wat je hier voor kan gebruiken. Kunnen je kinderen zelf ‘bedank-magneetjes’ tekenen.

 Laat je inspireren door woordspelingen of spreuken

Er kwamen in de reacties allerlei woordspelingen of spreuken voorbij, waar je iets mee kunt. Ik zet ze op een rij:

 • Het zit d’rop – bij een pot dropjes,
 • Bedankt voor alle leerSTOF – bij een stoffer en blik.
 • Bedankt dat je me liet GROEIEN – bij een leuke gieter, een plaatje of bloemzaadjes
 • Ajuparaplu – bij een (versierde) paraplu
 • Het was een fanTAStisch jaar – bij een (versierde) stoffen, papieren of vilten tas
 • En dan nu een POTJE genieten! – bij een leuke pot of mok gevuld met relax-dingen (thee, maskertje, chocola nagellakjes etc)
 • Wat fijn dat je mij liet SCHITTEREN – bij een potje glitternagelak
 • Onderwijs = niet het vullen van een gat, maar het ontsteken van een vuur… : Femke gaf bij deze spreuk een tuinfakkel cadeau met daarop een zelfgeknutselde vlam, die de kinderen hadden beschreven.
 • We zien elkaar na de vakantie weer fris en fruitig terug! – Deze spreuk gaf Esther bij een potje (zelfgemaakte of gekochte) jam
 • Het WAS een fantastisch jaar – bij een stukje zeep
 • Een pot ChocoTOFF voor de allerTOFste juf
Maak een spel (gezamenlijk)

Charlotte vertelt dat ze het spel Twister kreeg met op het kleed alle namen van de kinderen erop:

Cheryla vertelde dat ze ‘Wie is het?’ heeft gemaakt voor de meester. Met de foto’s van alle kinderen uit de klas, wat precies paste. Het spel kun je vaak voor weinig op Marktplaats kopen, en zoals Cheryla zegt: ‘Even knutselen en de meester was superblij!’

Lieve woordendoosje

Brende schrijft: ‘Ik haal nu al drie jaar heel simpel een klein houten doosje van 5 cm groot of zo. Dat versieren mijn jongens met alles wat we hebben en vervolgens stoppen we daar lieve woordjes in.’ Oftewel: het lieve woorden doosje…..

En dan nog zeven cadeautjes die je online kunt bestellen

Of je bestelt online een van de volgende cadeautjes.

Rapport voor de juf of meester. Dit leuke invul/stickerboekje van Gezinning waarin jouw kind zijn meester of juf kan beoordelen kun je hier kopen voor €7,95,

Op deze site vind je speciale armbandjes voor de juf.  Met teksten ‘superjuf’ of ‘bendakt juf’. Je kunt ze kopen voor €3,95.

Bedankt juf! Of meester. Dit leuke invulboekje is van mijn eigen Uitgeverij Snor. En invulvriendenboekje waarmee je je juf of meester kan bedanken. Met flink wat knipogen. Je koopt het bijvoorbeeld hier online voor €10,40.

De kaarten met gedichtjes van Lentezoet werden verschillende keren genoemd. Je vindt ze hier in de webshop van Lentezoet en zijn er vanaf €2,95.

Een reep met persoonlijke tekst

Chocola schijnt niet het meest originele cadeau te zijn. Maar hé zeg nou zelf. Van chocola kun je toch eigenlijk nooit genoeg hebben? En wil je het toch origineel aanpakken dan geef je een reep met een persoonlijke boodschap. Met de lekkere chocola van de Wereld van Snor. Kijk hier. Dit is wel iets duurder dan bovenstaande cadeautjes: €10,00

Vraag het hem of haar!

Maar ja, zoals Leonie hieronder ook zegt, jet blijft persoonlijk. Maak je de één blij met een bos bloemen de ander heeft toch echt liever een bon. De mand vol chips hieronder vind ik ook een top-idee en ik ken minstens één juf die daar ook heeeeel blij van zou worden.

Mocht je het nu nog niet weten, dan volgen hier nog de laatste ideeën:  een usb-stick (of cd) met zomerhits door het kind zelf samengesteld, een leuk tijdschrift, een zelfgemaakte sleutelhanger of slinger, een zelfgemaakt ehbo-doosje met leuke pleisters en wat je maar kunt bedenken, chocola (van goeie kwaliteit), zelfgemaakte baksels en waar kun je de vakantie nou beter mee inluiden als met een fles bubbels!

En Lobke? Die is er uiteindelijk ook uitgekomen hoor!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

19 Reacties

 • Reageer Judith 27 juni 2017 at 15:37

  Ooooh wat een goede ideeën. Allemaal goedgekeurd, behalve de chocolade. Dat is hetzelfde als niets doen. Tenzij je weet wat de lievelingsreep van de juf is. Dan is het juist leuk.

  • Reageer Elsbeth Teeling 4 juli 2017 at 18:58

   Wij doen de theezakjes met persoonlijke bedankjes op de labels. Alleen hoor ik nu dat de juffen van Teun vooral koffie drinken……

 • Reageer Sylvia 27 juni 2017 at 21:06

  http://Www.mijnvriendenboekje.nl
  Iedereen beantwoordt enkele vragen en upload twee foto’s. Verschillende vragenthema’s en boekvormen, alles online en aanpasbaar.
  Wordt mooi gedrukt en in een leuke kadoverpakking en tas geleverd.

 • Reageer zelfgemaakt afscheidscadeau voor de juf of meester 13 juni 2018 at 06:01

  […] de blog van Club van Relaxte moeders zag ik dit gave idee om met alle pasfoto’s uit de klas een wie ben ik spel te maken. Die kun […]

 • Reageer Isabelle 23 juni 2019 at 21:58

  Ik had vorig jaar een ‘hoe overleef ik de zomervakantie zonder Jip’ doosje gemaakt.
  Met allemaal herinneringen van Jip aan de juf en dingetjes die met Jip en de juf te maken hadden. Was ook een groot succes!
  Zelf een bord of mok laten beschilderen is ook een tip!
  En bij de laatste zwangerschappen zijn mijn meiden met textiel verf op rompertjes aan de slag gegaan. Ziet er niet uit natuurlijk, maar hoe tof was het voor de meiden om een Made by me romper cadeau te geven! En een extra romper, al is het maar de reserve voor in de luiertas is ook nooit weg toch!

 • Reageer Judith 27 juni 2019 at 05:16

  Ik ben zelf een poos juf geweest. Als juf heb je niet snel genoeg bewaardozen en mappen. Dus een simpele doos of map versierd met tekeningen van de kinderen, die blijft nog jaren voorbij komen. Ik heb ook wel eens een versierd notitieboekje gekregen met voorin lieve bedankwoorden. Heel leuk en bruikbaar.

 • Reageer linda 27 juni 2019 at 14:03

  De juf van vorig jaar had als hobby taarten bakken.. Alle kinderen hebben hun favoriete recept opgeschreven, met een foto van het kind en het eindresultaat. Ieder op zijn eigen manier, deze allemaal gescand en hier een prachtig “Heel de klas bakt” fotokookboek van gemaakt. Daarbij had ieder kind nog een ingrediënt uit het recept ingeleverd, dus ook nog een geweldige mand met allerhande bakproducten erbij. Fotoboek met korting was volgens mij nog een euro per kind en wat het ingrediënt betreft, dat kon van alles zijn en kon het zo duur worden als je zelf wil, dus naar ieder zijn knip. De juf was er superblij mee…

 • Reageer Cadeau idee voor juffen en meesters - Juf Blogt 4 oktober 2019 at 20:19

  […] mogelijk op individuele niveau. Voor ideeën om te maken met de gehele klas kun je terecht op deze site, een blog vol toffe ideeën. Maak bijvoorbeeld een ‘Wie is het spel’ met alle […]

 • Reageer De 'bijna-vakantie' checklist - Club van relaxte moeders 28 juni 2022 at 14:19

  […] hier op de laatste dag voor school geen stressvlekken meer van. Geen idee wat je moet kopen? Bekijk deze handige lijst met ideeën eens! Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om iets gezamenlijk te kopen met alle ouders, of wat […]

 • Reageer Afscheid Juf Knutselen | nl.pinterest.com - Inlog NL 30 juni 2022 at 07:19

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Reageer Afscheid Juf Knutselen | nl.pinterest.com - Inlog NL 30 juni 2022 at 07:19

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Reageer Afscheid Juf Knutselen | nl.pinterest.com - Inlog NL 30 juni 2022 at 07:19

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Reageer Afscheid Juf Knutselen | nl.pinterest.com - Inlog NL 30 juni 2022 at 07:19

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Reageer Afscheid Juf Knutselen | nl.pinterest.com - Inlog NL 30 juni 2022 at 07:19

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Reageer Afscheid Juf Knutselen | nl.pinterest.com - Inlog NL 30 juni 2022 at 07:19

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Reageer "Holiday Almost" Checklist - Relaxed Moms Club - Kipspur Book Club 9 oktober 2022 at 01:10

  […] now, you won’t have stress points on the last day before school. No idea what to buy? Look at this handy list of ideas once! You can also choose to buy something together with all the parents or how about a gift for […]

 • Reageer Eerste Hulp bij Pensioen: de Belangrijkste Stappen voor een Zorgeloze Toekomst 25 april 2023 at 15:24

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Reageer Originele afscheidscadeaus voor leraar groep 8 - vi-magento.com 29 april 2023 at 05:43

  […] Afscheidscadeautjes: hiermee maak je de juf of meester blij! […]

 • Laat je reactie achter