Relax

11 superleuke kerst-uitjes die je echt wilt doen

Kerstvakantie! Er stroomden weer allerlei ideeën voor kerstuitjes mijn mailbox in. Ik zocht er een paar op, maar liet me verder vooral op Instagram tippen door jullie. En dat resulteerde in onderstaande elf tips voor hele leuke kerstuitjes. Maak er een mooie vakantie van lieve mensen!

1. Utrechts kerstuitje: Kerstival bij het Catharijneconvent

Het eerste kerstuitje is in mijn eigen stadje. Museum het Catharijneconvent in Utrecht organiseert al een paar jaar het Kerstival. Er is een kersttentoonstelling en het museum is aan de binnenkant- en buitenkant volledig ‘Kerstig’. Die tentoonstelling is hartstikke leuk omdat je samen met je kinderen alles over Kerst te weten kan komen. Verder zijn er allemaal andere dingen te doen: buiten kun je schommelen en tegelijkertijd zelf sneeuw maken, er is een kerstknikkerbaan, je kunt koek versieren of kerstknutselen. En er is een voorstelling over het meisje met de zwavelstokjes. Een bezoek aan het Catherijneconvent is ook heel fijn te combineren met een stadswandeling langs wat mooie plekken van Utrecht. Meer info over Kerstival vind je hier.

Foto buitenplein Kerstival Kris van Veen

2. Betoverend Breda

Zowel Esther, Kim, als Barbara gaven als tip Betoverend Breda. Tot en met zondag 6 januari is er in de hele binnenstad van Breda van alles te doen. Op de Grote Markt is een kerstmarkt met meer dan dertig kraampjes, er is een pratende Kerstboom en een schaatsbaan waar  iedere dag een andere activiteit is: van prinsessenschaatsen tot silent disco‘s. En verder? Je kunt aan boord stappen van de Norse schipper voor een schemertocht, op zaterdag 22 december kun je de toren van Grote Kerk beklimmen bij kaarslicht. En op 28 december kunnen kinderen meedoen aan de lichtjeswandeling in het Mastbos. Kijk voor het volledige programma hier.

3. Den Haag: Het Mauritshuis – verzin je eigen #museummeme

Van relaxte moeder Moniek (die toevallig bij het Mauritshuis werkt), kreeg ik dit leuke filmpje. “Het Mauritshuis heeft echt leuke activiteiten,” schreef ze er bij.  Het ziet er inderdaad leuk uit op de site. Er zijn zowel voor kleinere kinderen als voor jongeren en volwassenen allerlei dingen te doen: rondleidingen, workshops en winterverhalen. Voor kinderen vanaf 11 jaar is er bijvoorbeeld de rondleiding ‘Wat do you meme’ waarbij je zelf nieuwe titels en grappige onderschriften bij oude meesters mag verzinnen, oftewel #museummemes. Lijkt mij een tof kerstuitje. Het museum is trouwens gratis voor iedereen t/m 18 jaar. Meer info en alvast tickets boeken kan hier.

4. Schaatsen op Paleis Het Loo

Na al dat binnen zitten wel zin om iets buiten te doen? Ik stuitte op de schaatsbaan van Paleis Het Loo. Dat ziet er toch superleuk uit? Meer info vind je hier.

5. Enkhuizen: Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum

Van Rhea kreeg ik deze tip. Zij gaat zaterdagavond naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daar is de tweede editie van Zuiderzeelicht. Het is een wandeling van 45 minuten door de donkere straatjes van het Zuiderzeemuseum aan de hand van het volksverhaal ‘De motketel van Schokland’. Ronald Giphart herschreef dit verhaal speciaal voor het Zuiderzeemuseum. ‘De legende komt via Zuiderzeelicht tot leven via licht, beeld en geluid,’ aldus de site van het openluchtmuseum. Ik vind het er in ieder geval heel tof uitzien! Meer info over het Zuiderzeelicht vind je hier. Let op: kaartjes moeten van te voren worden gereserveerd.

Foto Zuiderzeelicht door Jorrit Lousber

6. Zwolle: IJsbeeldenfestival

In mijn zoektocht naar leuke uitjes stuitte ik ook op dit ijsbeeldenfestival in Zwolle. IJskunstenaars uit de hele wereld zijn in Zwolle aan de slag gegaan met 275.000 kilo ijs en 275.000 kilo sneeuw. Het thema van het festival is Wereldberoemde Verhalen: je vindt er ijsbeelden tot zes meter hoog van Romeo en Julia, de Drie musketiers, Robin Hood, Animal Farm, Alice in Wonderland en bijvoorbeeld Harry Potter. De beelden worden versterkt door special effects met licht, geluid en projectie. Voor de kinderen is er verder een speciaal Winter Wonderland KinderPlaza: met kermisattracties, games, springkussens, LEGO en workshops ijs carven. Meer informatie vind je hier.

7. Helmond: Winterkasteel

Op de site van Go-kids Eindhoven vond ik Winterkasteel Helmond. Er is van alles te doen, zoals een lampionnentocht, op de foto in een arrenslee, er is een verhalenverteller en je kunt natuurlijk door het kasteel. Als dat geen ultiem kerstuitje is 😉 Meer informatie vind je hier.

8. Kerkrade: dierentuin of museum

Deesje breekt een lans voor Kerkrade: ‘GaiaZOO in Kerkrade is altijd gezellig in de kersttijd. Het Continium museum in Kerkrade is ook heel leuk. Heel interactief voor kinderen: een show met proefjes, tegen betaling mag je knutselen.’ Bovendoen voegt Deesje nog toe: ‘Op tien minuten loopafstand van Continium, zijn in het centrum op de markt heel veel leuke restaurants. Italiaans, Grieks, tapas en Hollandse kost.’ Ik zeg, allemaal naar Kerkrade deze vakantie!

9. Noordoostpolder: Lichtjesavonden in de Orchideeën Hoeve

Nog iets Noordelijker in Nederland raadde Katinka de lichtjesavonden in de Orchideeën Hoeve aan. Ik zie dat de lichtjesavonden nog maar tot en met zondag zijn. ‘Maar,’ zegt Katinka, ‘de Orchideeën Hoeve is overdag ook een aanrader met kinderen.’

10. Laren: museumspeurtocht, kinderatelier, voorstelling of kunstkerstverhaal

Misschien komt het doordat mijn vriendin Esther er werkt, maar ik heb een beetje een zwak voor museum Singer Laren. Daarom komt het Singer museum ook tussen de tips. De kinderen kunnen er een speurtocht door het museum doen, maar er zijn voor kinderen ook verschillende workshops waarin ze zich creatief kunnen uitleven. Je kunt er dus ook voor kiezen de kinderen te laten knutselen in het atelier en zelf op je gemak door het museum te gaan. Op zondag 6 januari is er verder in het Singer theater de familievoorstelling Agent & Boef. Singer ligt bovendien in het schilderachtige dorpje Laren, dat mij zelfs in de zomer al een kerstgevoel geeft. Zeker de moeite waard om in het dorp een warme chocolademelk te gaan drinken. Het hele familieprogramma vind je hier.

11. Amsterdam: En familieworkshop of familierondleidingen in het Rijksmuseum

Tot slot als afsluiter: het museum aller museums. Tessa tipte mij haar eigen werkgever, het Rijksmuseum. En daar trof ik deze familieworkshop. Heb je zin om eens iets anders te doen mét elkaar, dan lijkt me dit echt een hele leuke. Het is een schilderworkshop voor families met kinderen vanaf zes jaar. De workshop duurt twee uur, waarvan ongeveer een half uur een rondleiding door het museum is. Wil je wel naar het museum, maar niet zelf aan de slag? Er zijn ook nog allerlei familierondleidingen, zoals de spannende expeditie ‘Jij en de Gouden Eeuw’. Je vindt het familieprogramma hier. En als je klaar bent… dan kun je natuurlijk nog even schaatsen op het ijsbaantje op het Museumplein.

De mooie foto bovenaan dit blog hoort bij het Kerstival van het Catherijneconvent en is gemaakt door Billie-Jo Krul.

 
Wil je nooit meer een bericht missen van de Club van Relaxte Moeders? We versturen ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs en spreuken die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, abonneer je dan nu gratis via onderstaande formuliertje!
 

Ja, ik wil de nieuwsbrief van de Club van Relaxte Moeders graag ontvangen!

* indicates required
Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer 8 broer en zus survival tips - Club van relaxte moeders 2 januari 2019 at 16:55

    […] laatste dagen van de vakantie. En mocht je er nog op uit willen gaan met je kroost, heb je mijn 11 kerstuitjes-tips gezien? Daar staan ook echt leuke dingen […]

  • Laat je reactie achter