Kook

Salina-kip uit Jamie kookt Italië

Jamie Oliver heeft een nieuw kookboek: Jamie kookt ItaliëBij het doorbladeren kreeg ik echt zin om nieuwe dingen uit te proberen. En om weer eens echt de tijd te nemen voor koken. Want waar zijn vorige boek5 ingrediënten – Snel & simpel koken, veel gerechten bevat die ook in een drukke week goed te doen zijn, staan in dit boek, naast een aantal snellere recepten, veel gerechten waar je rust voor moet nemen. En dat is ook wel eens lekker.

Ik maakte deze week de Salina-kip met couscous. Een gerecht met de smaken van het eiland Salina. Jamie: ‘Ik ging aan de slag met ingrediënten die in de achtertuin van Nonna Marina groeien en maakte een overheerlijke, supermalse kip met een licht pepertje en boterzachte aubergine – een glas koele witte wijn erbij en het feest is compleet.’ Mijn tip: lees het gerecht helemaal goed door voordat je aan de slag gaat. Steek er even wat tijd en liefde in en dan heb ook wat. Hij was superlekker (en die aubergine is inderdaad boterzacht!). Ik maakte er voor de kinderen trouwens pasta bij. Want die van mij houden niet echt van couscous.

Bij mij zag het er uiteindelijk zo uit:

Salina-kip, zalig geurende zachte aubergine en tomaat met kappertjes

VOOR 6 PERSONEN – BEREIDINGSTIJD 2 UUR

3 aubergines (750 g in totaal)

1 hele kip van 1,4 kg

olijfolie

2 tenen knoflook

3 kleine verse rode chilipepers

1 kaneelstokje

4 takjes verse harde kruiden,

zoals rozemarijn, tijm en

laurier

50 g kappertjes

2 rode uien

200 g rijpe kerstomaatjes

50 g pijnboompitten

2 citroenen

4 takjes vers basilicum

Maak de aubergines schoon, snijd ze in grove stukken van 5 cm, doe ze in een grote kom en strooi er vanuit de hoogte een flinke snuf zeezout over. Zet de kom opzij.

Deel de kip op, besprenkel de stukken met olie, leg ze op het vel in een grote, ondiepe, ovenbestendige pan op matig hoog vuur en braad ze rondom aan. Leg ze op een grote schaal. Veeg het zout van de stukken aubergine en bak ze rondom licht goudbruin in de pan. Schep ze op de schaal en zet het vuur laag. Pel de knoflook en snijd hem in plakjes. Prik gaatjes in de rode pepers en doe ze met het kaneelstokje en de harde kruiden en kappertjes in de pan. Roerbak dit een paar minuten, terwijl je intussen de uien pelt en in dunne ringen snijdt; roer die er vervolgens ook door. Bak het nog ongeveer 15 minuten onder regelmatig roeren, tot het karamelliseert.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Knijp de tomaten in een kom water fijn om de zaadjes eruit te halen – een sluwe nonnatruc om te voorkomen dat je onder de spetters komt te zitten –, scheur ze in stukjes en doe ze in de pan. Doe de stukken kip en aubergine terug in de pan, sprenkel het sap van de schaal erover en giet er 600 ml water bij. Strooi de pijnboompitten in de pan en pers de citroenen erboven uit. Zet de pan onder in de hete oven en bak 45 minuten, of tot alles goudbruin is. Pluk de basilicumblaadjes, strooi ze erover en zet de pan met een kom citroencouscous op tafel.

Calorieën Vet Verz. Vet Eiwit Koolhyd. Suiker Zout vezels
299 kcal 18,2 g 3,7 g 26,2 g 8,3 g 6,8 g 1 g 1 g

Dit recept komt uit het boek Jamie kookt Italië. Het boek bevat meer dan 140 Italiaanse recepten: klassiek Italiaans anno nu. Het boek kost €29,99 en het is hier te koop.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

1 Reactie

  • Reageer Relax Mama budgetmenu mét twee nieuwe Jamie Oliver-gerechten - Club van relaxte moeders 31 augustus 2018 at 22:04

    […] voor kon nemen, want het vergt wel even wat aandacht. Maar dan heb je ook wat! Je vindt het recept hier. Zeker een aanrader. Mag ook in het weekend 😉 Wij aten er trouwens nog een bietensalade bij. Dit […]

  • Laat je reactie achter