Lees

Zonder zorgen in de zon

‘Mama?’
‘Ja?’
‘Ik wil net zo bruin zijn als de opa en oma van Jim. Mag dat, mama?’
‘Ja hoor, als dat is wat je heel graag wilt…’
‘Ja, daar word ik heel gelukkig van.’
‘Goed zo, schat.’

Een mooi moment voor wat voorlichting. ‘Heb je even, Quin? Ik wil je wat uitleggen.’
Ik was laatst namelijk op een perspresentatie van #P20 en de daar aanwezige dermatoloog knoopte me weer eens flink het belang van een goede zonnebrandcrème en goed smeren in de oren. Dus vertel ik Quin dat hij alleen heel bruin kan worden als hij zich elke dag goed insmeert. Dat hij dan óók in de zon moet zitten, heb ik er gemakshalve maar even niet bij gezegd. Hele dagen gaan zitten bakken is natuurlijk ook weer niet de bedoeling.
En ik zie het Quin zo doen, namelijk.

Nu staat Quin dus elke ochtend voor m’n neus heen en weer te springen – ‘mama, mama, mama?!’ – met de vraag of ik hem alsjeblieft in wil smeren.
Ik zou willen dat-ie altijd zo gehoorzaam was.
‘Tuurlijk, schat.’

Ik besef dat lang niet alle kinderen zo graag en zo makkelijk ingesmeerd willen worden. Dat het gewoon niet stoer is om door je moeder ingesmeerd te worden. Dat ze veel liever willen voetballen met hun vriendjes. Of in ieder geval iets héél anders doen dan stil te staan voor de neus van hun moeder. Leg dan maar eens aan die spartelende armen en half weglopende benen uit dat het gewoon moet. Omdat ze anders verbranden. Omdat ze anders geen koekje krijgen. En nee, ook geen ijsje. ‘Blijf nou even, staaháán! Je schouders moeten nog. Wacht nou even, je mag zo zwemmen. Eerst dit even. Heb ik je benen al gedaan? Niet teveel bewegen anders duurt het nog langer!’

En dit dan meerdere keren per dag. Om de twee uur, als je gezondheidsrichtlijnen volgt. Je zou bijna vergeten te ontspannen.

Ik was dan ook erg verrast om te horen dat je de sunspray van P20 maar één keer per dag hoeft aan te brengen. Ja, óók als je veel in het water ligt. Wauw, dacht ik, dat is handig! En ik hoorde wel meer dingen die ik graag met jullie wil delen. Ik zet ze even voor jullie op een rijtje:

Wist je dat…

… de gemiddelde huid al na tien minuten verbrand? En als de zonkracht heel hoog is al na minder dan tien minuten?

… royaal smeren betekent dat je ongeveer zeven theelepels zonnebrandcrème moet smeren per lichaam?

… de sunscreen van P20 maar liefst tien uur bescherming biedt? Mits je jezelf niet te hard afdroogt na het zwemmen en tussen 12.00 en 15.00 de schaduw op zoekt?

… 95% van de zonnestralen UVA-straling bevat en 5 % UVB-straling? En dat UVA staat voor Aging (= veroudering van je huid) en UVB voor burning (= verbranding)?

… dat beide stralingen langdurige gevolgen voor de huid kunnen hebben en zelfs huidkanker kunnen veroorzaken?

… UVA dieper doordringt in de huid dan UVB en de textuur van de huid blijvend beschadigt?

…je altijd een zonnebrandcrème moet gebruiken met UVA- én UVB-factor? En dat P20 een extra hogere UVA-factor heeft om veroudering van de huid nog beter tegen te gaan?

….dat als er op je fles of potje gezichtcrème SPF (Sun Protection Factor) staat dat het alléén bescherming biedt tegen UVB, maar niet tegen UVA?

…. 1 op de 5 mensen te maken krijgt met huidkanker doordat hun huid teveel is blootgesteld aan de zon?

… veel mensen vergeten hun ogen, oren, neus, handen en voeten in te smeren?

… P20 zo waterbestendig is dat je er 4 x 20 minuten mee in het water  kunt liggen?

… je maar drie keer per week 10 tot 15 minuten zon nodig hebt om voldoende vitamine D binnen te krijgen?

… dat SPF 30 betekent dat je huid 30 x langer beschermd is tegen verbranding dan wanneer je niets smeert?

 

 

Dit blog is geschreven in samenwerking met #P20sunscreen #spon. Voor meer informatie kijk op www.p20.nl

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

5 Reacties

 • Reageer Kim 27 juni 2017 at 21:46

  Beste Inge,

  Ik wordt een beetje verdrietig van dit bericht. Eerder zag ik ook bij me-to-we een dergelijke reclame van P20. Ook ik snap dat je een centje wilt overhouden aan het schrijven van blogs, maar dit doen door reclame te geven en ‘adviezen’ over niet te vaak hoeven smeren…besef je je wel dat je hiermee een ongelofelijk verkeerd beeld schetst over UV bescherming en de preventie van huidkanker? Ik hoop met heel mijn moederhart dat jouw lezers de reacties op Facebook ook lezen. Smeren moet, hoe vervelend ook, als je tenminste het risico op huidkanker wilt verlagen of voorkomen. Ik hoop dan ook heel erg dat je stiekem toch je kindjes om de twee uur insmeert (ookal zitten ze in de schaduw).

 • Reageer Silvana 27 juni 2017 at 23:33

  Vroeger als klein meisje werd ik altijd door mijn moeder ingesmeerd met p20, wat een fantastisch spul!
  Nu ik zelf een kleine meid heb, gebruik ik het ook voor haar. Zou niet meer zonder kunnen. P20 is echt een uitkomst!

 • Reageer Mettie Buitendijk 28 juni 2017 at 08:17

  Dit klinkt meer als reclame voor P20 dan een leuke blog….

 • Reageer Esther 28 juni 2017 at 09:29

  Ook ik werd vroeger ingesmeerd met P20. Werkte wel, maar ik vond het vies spul, met een enorme alcohollucht en het prikte. Ik gebruik altijd factor 50 (allemaal rood haar en witte huis met sproeten bij ons) van biodermal, Garnier of vichy. Die werken bij ons het beste en voelen ook fijner op onze gevoelige huidjes.

 • Reageer Reclame ditto 28 juni 2017 at 10:25

  RECLAAAAMEEE!! Reclame dus.

 • Laat je reactie achter