Relax

‘Zo voel ik me niet alleen in de uitdagingen van het moederschap’

Het is alweer negen jaar geleden dat ik het boek Relax Mama! schreef. Met baby Teun aan mijn been en mijn aantekenboekje paraat. Ik noteerde iedere ingeving die ik kreeg over het moederschap direct (voordat mijn moederbrein ze weer vergat).
Op één van die dagen die weer eens anders liep dan ik had gepland, keek ik een zoetsappige YouTube-video waarin een stuk of twintig moeders op kartonnen borden een advies gaven aan hun jongere (zwangere) zelf. ‘Trust yourself’ stond er, en: ‘Take time for yourself’.

Op één van de borden stond: ‘Nobody really knows what they’re doing.’ Hij bleef in mijn hoofd spoken. Alle moeders doen maar wat, schreef ik in mijn boekje. Ik kauwde er op. ‘Die andere moeders doen ook maar wat’ kwam er in het boek. En op een poster. En op een kaart. En op Facebook.

Ik bleek niet de enige te zijn die deze spreuk als verademing zag. Die erin bevestigd kreeg dat het niet perfect hoeft, dat je het goed doet als je het op je eigen manier doet, en dat je niet de enige bent die wel eens fouten maakt. Nooit had ik jaren geleden gedacht dat ik zulke mooie reacties zou krijgen op deze spreuk en dat zoveel moeders er troost of bevestiging uithalen.

“Deze spreuk zorgt ervoor dat ik me niet zo alleen voel in de uitdagingen die het moederschap brengt.”

“Het is een herinnering dat moeder zijn geen beroep is. We hebben er niet voor gestudeerd.”

“Als perfectionist en ontzettend onzekere moeder heeft het me altijd heel erg gerustgesteld. En ik draag hem nu ook uit naar andere (nieuwe) moeders!”

“Het herinnert me eraan om met een beetje humor naar mijn opvoedkunsten te kijken.”

“Het laat me weten dat we niet zo hard moeten oordelen over onszelf, dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten en dat we allemaal onervaren beginnen en al doende leren.”

Misschien is de spreuk voor sommigen van ons inmiddels al wat afgezaagd en cliché geworden. Maar goed, je weet ook wat er gezegd wordt over clichés… die zijn en blijven altijd waar. Daarom hoop ik dat alle nieuwe moeders deze eenvoudige waarheid ook snel inzien. Want het lijkt als nieuweling soms alsof die andere moeders het wel snappen, maar écht, zelfs de meest georganiseerde moeder van het schoolplein staat wel eens met haar handen in het haar.

Ik ben in ieder geval retetrots dat onze lijfspreuk inmiddels niet alleen maar in het boek staat, of te vinden is in de krochten van het internet, maar dat we hem nu ook met trots kunnen dragen, of in de ochtend als reminder op onze koffiemok kunnen aantreffen. Deze spreuk, de quote, deze levenswijsheid, dit mantra kun je tenslotte niet vaak genoeg tot je door laten dringen.

Check onze webshop, óf het spiksplinternieuwe instagram-account van de shop voor de shirts, hoodies, mokken, tassen en keukenschorten mét lijfspreuk.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter