Lees, Werk

Zo ga je om met mensen die energie slurpen

‘De relatie met mijn schoonmoeder blijft een uitdaging!’ en ‘Hoe ga ik om met mensen die energie kosten, maar waar ik me eigenlijk niet aan kan onttrekken?’ Toen ik op Instagram aan andere moeders vroeg wat zij zouden willen veranderen aan hun omgeving kwamen er tientallen reacties over clubjes waar niks meer wordt uitgehaald, vriendschappen waar men niet blij meer van werd of familie (vaak schoonmoeders) die op zenuwen werken. Zonde van de energie, want die kan je maar één keer uitgeven.

Mary-Jo de Leeuw

In de Mom You Can-podcast ging ik daarover in gesprek met Mary-Jo de Leeuw. Mary-Jo is cybersecurity specialist, moeder van drie jongens, en heeft een indrukwekkend CV met toffe banen en onderscheidingen. Zo werd ze in 2017 bijvoorbeeld etnische zakenvrouw van het jaar. Ik ben onder de indruk van haar. Niet alleen vanwege haar werk en prijzen, maar ook omdat ze zo duidelijk weet wat wel en niet goed voor haar is en daar ook naar handelt. Ze verzamelt mensen om zich heen die haar doen groeien en beperkt in haar privéleven de energielekken tot een minimum. ‘Op een gegeven moment heb ik voor mezelf de balans opgemaakt. Wil ik blij ouder worden, dan moet ik op sommige plekken op de deleteknop drukken,’ zegt ze. ‘Dat geldt voor banen en kantoortuinen, waar ik een hekel aan heb, maar zeker ook voor mensen.’

Helaas kun je niet zomaar alle relaties die energie kosten deleten. Met sommige mensen zit je gewoon opgescheept. Je (schoon)familie bijvoorbeeld, of een bepaalde collega. Zo ook bij Mary-Jo. ‘Mijn schoonmoeder kan mij echt overvallen. Dan had ik me voorgenomen: ik ga me beeldig gedragen, maar dan had ze tóch op alles wat te zeuren.’

Wat zou het een feest zijn als je dit soort onprettige situaties altijd naar je eigen hand zou kunnen zetten, zodat je de perfecte omgeving voor jezelf kunt creëren. Maar nee, je hebt niet overal invloed op. Niet op het karakter van je schoonmoeder of een vervelende zwager, of misschien is het in jouw geval een negatieve leidinggevende. Er zijn grenzen aan wat je kunt beïnvloeden.

Wat ik bij Mary-Jo zie is dat ze juist goed kijkt naar de dingen waar ze wél invloed op heeft en daarmee aan de slag gaat. Als je je daarop richt (op je ‘cirkel van invloed’ zoals managementgoeroe Stephen Covey dat noemt), dan zorg je er in ieder geval voor dat je geen onnodige energie verspilt aan dingen waar je tóch geen invloed op hebt. In ons gesprek kwamen we samen tot vijf tips waarmee je energie kunt besparen bij relaties die je niet kunt deleten. En één bonustip.

1. Bereid je voor
Bedenk van tevoren wat het is waar je niet blij van wordt en hoe je daarmee om kunt gaan. Mary-Jo bedacht voor een bezoek van haar schoonmoeder waar deze haar mee zou kunnen overvallen en hoe ze daar op zou kunnen reageren zonder negatief te worden. Dit verwoordde ze in twee of drie oneliners die ze oefende en opschreef. Soms in haar handpalm, soms op een geeltje dat ze in de keuken ophing, zodat ze ze paraat had als ze ze nodig had.

2. Bepaal zelf de frequentie
Op het karakter van iemand die in je leven is heb je geen invloed, maar op de frequentie waarmee je met degene afspreekt wel. Personen die jou geen energie geven die hóef je niet wekelijks te zien. Je leven is te kort om deze mensen onevenredig veel te zien. Bedenk zelf hoe vaak voor jou voldoende (of te doen) is.

3. Bedenk pro-actief een alternatief
Mary-Jo viert bijvoorbeeld geen kerst met familie. Ze gaat ook niet naar (zakelijke) feestjes waar ze zelf niks uithaalt. In plaats van duidelijk te maken dat ze geen behoefte heeft aan haar familie op zo’n dag geeft ze aan waar ze wél behoefte aan heeft en houdt ze de mogelijkheden voor de toekomst open. Tegen de familie zegt ze bijvoorbeeld: ‘Ik moet in de winter echt even zon tanken, anders word ik depressief. We zijn dit jaar weg met Kerst, hopelijk snappen jullie dat. Volgend jaar zijn we er vast weer bij.’ Bij het afwimpelen van borrels waar ze niks in ziet geeft ze aan dat het niet uitkomt, maar dat de mensen haar altijd kunnen bellen als ze advies nodig hebben op het gebied van cybersecurity.

4. Kijk naar de overeenkomsten in plaats van de verschillen
Welke onderwerpen je tijdens een (familie)bezoek bespreekt kun je ook nog wel enigszins sturen. Laat je je energie vooral gaan naar jullie verschillen, of zoek je een gespreksonderwerp of een activiteit waarbij je wél iets ge­meenschappelijks hebt? ‘Energy flows where attention goes,’ zei een collega me ooit eens. Die heb ik altijd onthouden.

5. Ga erop uit
‘Of ga samen iets doen,’ voegt Mary-Jo nog toe. Laat een afspraak bijvoorbeeld samenvallen met een hockeywedstrijd van je zoon (als dat weer mag na de huidige maatregelen). Je hoeft niet twee uur samen op de bank te zitten, je kunt ook gaan wandelen (dat mag nu ook!) of samen naar een museum of zo.

Bonustip. Besteed genoeg tijd met mensen waar je wel energie van krijgt
En in het kader van die energy flows where attention goes-uitspraak: je kunt je ergeren aan waar het misgaat en daar je aandacht aan geven, je kunt je ook focussen op datgene of diegene waar je energie van krijgt. Zelfs als je denkt dat je te druk bent. Een avond met die ene positieve vriendin, of een kop koffie of zoommeeting met die ene inspirerende collega kan je zomaar de boost geven die je nodig hebt.

Doe je mee aan de Challenge?

‘Creëer een energieke omgeving (laat het niet lekken)’ is in mijn boek Mom You Can de 9e succesfactor voor meer geluk in werk en moederschap. Bij iedere succesfactor in de Mom You Can-reeks hoort een Challenge. Dit is de Challenge bij deze succesfactor: maak deze week een lijstje van mensen van wie je vrolijk wordt, van wie je energie krijgt, of die je inspireren. En zorg ervoor dat je deze persoon, of één van deze personen, binnenkort ziet of spreekt. Have fun!

Meer over Mary-Jo en hoe je een energieke omgeving creëert in Mom You Can en de Podcast!

Hoe doe je dat nou, een punt zetten achter een vriendschap die op is? Of nee zeggen tegen sociale verplichtingen die jou niets opleveren? In aflevering 9 van de Mom You Can podcast praat ik hierover met mijn co-host Miloe van Beek en onze gast Mary-Jo de Leeuw.

Luister nu de Mom You Can-podcast via de player op deze site, of via Spotify, via je apple podcast speler of op je android via deze app.

Mom You Can – het boek

Alles over hoe je een energieke en helpende omgeving creëert staat ook in mijn boek Mom You Can. In dat boek bespreek ik negen succesfactoren die kunnen zorgen voor meer geluk in werk en moederschap. ‘Wees een team (en geen concurrenten)’ is de 8e succesfactor. Het boek kost €20,00 en is online hier te bestellen (zonder verzendkosten!). Wil je de eerste hoofdstukken alvast lezen? Kijk dan hier voor het voorproefje.

Wil je blogs lezen over de eerste 7 succesfactoren? Die vind je hier.

Kom naar de Mom You Can-groep voor meer achtergrond-info en om ervaringen te delen.

Wil je meedoen met de challenges die bij de Mom You Can-succesfactoren horen? Speciaal hiervoor heb ik de Mom-You-Can-Facebook-pagina aangemaakt. Een besloten pagina waar ik de Mom You Can-challenge ga delen. Waar ik korte achtergrondinformatie zal geven, interessante filmpjes deel, en per aflevering één of twee uitdagingen geef. Maar waar jullie ook met elkaar jullie successen, vragen of struggles kunnen delen. Want we zijn tenslotte niet voor niets een club. Samen weten we meer. Samen zijn we sterker! Zin om mee te doen? Sluit je dan hier aan bij de Mom You Can-groep!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter