Kook

Willemijn’s comfortmenu

Willemijn maakt ieder laatste week van de maand een weekmenu voor ons (en voor haar eigen ‘mannengezin’). Ze laat ons kennismaken met recepten uit de nieuwste kookboeken en met recepten van haar favoriete foodbloggers.

Dat het deze maand steeds grijzer en donkerder wordt, zal vast niet helpen maar ik merk dat ik de lichtheid van de zomermaanden ergens in de afgelopen weken ben verloren. In dit soort tijden vind ik extra houvast bij bepaalde boeken. Zo herlas ik het boek ‘Winteren’ waarin auteur Katherine May het belang uitlegt van rust en afzondering in moeilijke tijden. Ook had ik veel aan ‘Verslaafd aan ons eigen gelijk’ van Lammert Kamphuis, die stelt dat filosoferen kan helpen om de wereld uit meerdere invalshoeken te bekijken. Boeken en comfort food, die helpen me er wel weer bovenop.

Maandag: Palestijnse maftoul

Omdat eten in mijn ogen verbindt, starten we de week met een Palestijns gerecht op basis van parelcouscous, maftoul. Ook nog eens vegan, wat wil een mens nog meer? Je vindt het recept hier.

Dinsdag: pasta met tomaatjes en ’nduja

Ik wist al langer van het bestaan af, maar sinds kort kook ik er ook echt mee: ‘nduja, een gedroogde, smeerbare worst uit Zuid-Italië die heerlijk pittig is. De zesjarige moet het niet, de negenjarige vind het heerlijk. Ik kook pasta voor vier personen, en bak een kilo snoeptomaten met een uitje en wat fijngehakte knoflook aan. De jongste telg krijgt de pasta geserveerde met wat olijfolie, peper en zout. Voor de overige drie schep ik 1-2 eetlepels ‘nduja door de tomatenpasta en bak die even mee. Serveren met wat (Parmezaanse) kaas.

Woensdag: andijviestamppot met spekjes

Eerlijk is eerlijk: de jongens zijn er niet altijd even blij mee maar wat mij betreft is het stamppottenseizoen weer geopend. We beginnen met andijviestamppot en bouwen langzaamaan op naar hutspot want daar houden Rick en ik enorm van dus de kinderen hebben dan gewoon even pech. Tip: een gehaktbal erbij verzacht het leed misschien een beetje.

Donderdag: risotto funghi met salie en tijm

Na die stamppot had ik iets goed te maken en gelukkig is risotto bij ons altijd een succes. Ik varieer vaak een beetje op dit recept van Eva. Kookroom heb ik weggelaten en kocht een doosje gemengde paddenstoelen voor pasta met een takje verse salie en tijm erin. Eén zo’n bakje is te weinig voor vier personen dus deed er ook nog 250 gram kastanjechampignons in. Alle champignons bakte ik los van de rijst even kort aan in een klontje roomboter voor extra smaak. Je vindt het recept hier.

Vrijdag: Joodse challa (Esther Erwteman via site Hippe Vegetariër)

Challa is de Hebreeuwse naam voor de traditionele broden waarmee elke sabbatmaaltijd vrijdagavond wordt geopend. Niet per se traditioneel maak wel lekker is om het te combineren met de pompoensoep in dit weekmenu.

Zaterdag: spareribs uit de slowcooker

De slowcooker staat voor mij inmiddels voor ultiem pruttelgeluk, ik maak er momenteel elke week wel wat uit. Ik heb het apparaat sinds eind vorig jaar en beschouw mezelf nog als een beginner maar doordat ik als redacteur het slowcooker-kookboek van Sabine Koning mocht begeleiden leer ik snel bij. Afgelopen weekend maakte ik bijvoorbeeld spareribs uit de slowcooker, geweldig! In Sabines boek staat een variant met een overheerlijke zoet-pittige marinade (iets aangepast voor de zesjarige) maar een variant op dit recept staat hier op haar site Ohmyfoodness.nl.

Zondag: pompoensoep

We sluiten de week af met een simpel pompoensoepje waar ik (jaja) een heuse reel van heb gemaakt. Ik weet het, ik moet mijn oven hoognodig schoonmaken en qua timing is het filmpje ook nog niet perfect. Maar die soep zelf, dat is een voltreffer hoor! Probeer maar 😉

  • Benieuwd naar andere weekmenu’s? Je vindt ze hier
  • Wil je nooit meer een weekmenu missen? Ik verstuur ieder weekend een nieuwsbrief met het weekmenu en alle blogs die die week op de club verschenen. Wil je de nieuwsbrief ontvangen, vul dan het formuliertje in op deze pagina.
  • Wil je ook zo’n nieuw Relax Mama-weekmenu-formulier op je koelkast? Die kun je hier kopen. Nu in een blok van 50 stuks, mét afscheurbaar boodschappenlijstje (én op de achterkant vind je trouwens de kanskaarten!).

Meer succesrecepten van andere moeders? In het boek Relax Mama in de keuken vind je 50 succesrecepten van andere moeders. En met vijf columns van mij, met handige tips van deskundigen, en natuurlijk met Relax Mama-spreuken en grapjes. Het boek is verkrijgbaar bij onder andere bol.com en bij verschillende boekwinkels en kost €12,50. En dit fijne schort is te koop in de Shop van relaxte moeders!

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter