Baby, Lees

Wat nou drie R’en? Doe mij maar de drie H’s!

Het is op. De energie is uit mijn lichaam gesijpeld. Net als de vloeibare chocola die gisteravond uit de warme brownie stroomde toen ik mijn tanden erin zette. De calorieënbom zakte als een puddingtoetje ineen. And so did I. Na drie maanden slecht slapen is de verkoudheid die Benja in zijn greep heeft volgens Joost ‘de laatste druppel in de emmer.’ Hij had het niet beter kunnen verwoorden.

Ik dacht altijd dat ik het niet zou overleven, een kind dat niet slaapt. Toch blijken wallen als permanente make-up me prima te staan. Als ik voor de 86e keer in het donker naast Benja’s bed zit te wachten tot hij in slaap valt, doe ik gewoon mijn ademhalingsoefeningen. Als hij overdag niet wil slapen ga ik naast hem liggen – mooi excuus voor een powernap – en een chagrijnige bui of vreetkick hoef ik voor niemand te verbloemen. Ik heb tenslotte een heel goede reden.

Maar sinds deze week lukt het me niet meer om als een soort positiviteitsgoeroe omdenken tot kunst te verheffen. Ik wil gewoon een avondje Netflixen en naar bed gaan zonder dat ik lig te wachten tot de gele lampjes van de babyfoon rood uitslaan. Ik weet dat het binnen handbereik is. Eén telefoontje naar opa en oma en ze halen Benja met liefde op. Toch stel ik het uit. Want toegeven dat je grens is bereikt, is net zoiets als net voordat je de top van de Himalaya bereikt omkeren. Dat wil je niet.

Gelukkig voor mij zit Joost er net zo doorheen. Voor een ander zorgen vind ik namelijk stukken makkelijker dan voor mezelf. Omdat hij snakt naar slaap, regel ik nu wel dat Benja een nachtje uit logeren gaat. Hij is de deur nog niet uit of de vermoeidheidstranen stromen over mijn wangen. Na een half uur vol snot en snikken, ontspan ik. We kijken Homeland en gaan vroeg naar bed.

De volgende ochtend ben ik een ander mens. Helpen de drie R’en van Rust, Reinheid en Regelmaat baby’s het eerste jaar door, voor moeders zijn de 3 H’s onmisbaar: af en toe Hulp vragen, (Heel Hard) Huilen en Homeland blijken mijn redders in nood.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter