Wat als je kindje zich vanaf het begin anders lijkt te ontwikkelen dan andere kinderen? Wat als iedereen zegt ‘maak je geen zorgen’, maar je doet dat toch? Wat als je te horen krijgt dat jouw kindje misschien nooit zindelijk zal worden? Wat als je je niet druk hoeft te maken over hoe je de kinderwagen in je te kleine auto propt, omdat je uit noodzaak een rolstoel-proof busje hebt aangeschaft? Wat als je kind zich niet ontwikkelt volgens ‘het boekje’ en je al je verwachtingen van het ouderschap moet bijstellen?
edit: de kaartjes van de winactie zijn inmiddels vergeven. De winnaars hebben een mail ontvangen
Als vader of moeder van een zorgintensief kind heb je andere verhalen dan andere ouders. Waar andere moeders googelen naar een stoere fiets voor hun peuter, google jij al naar een douche-toiletstoel voor je zoontje. Terwijl je buurvrouw met haar dochtertje naar peutergym of muziek op schoot gaat, breng jij het zoveelste bezoekje aan een kinderarts of ergotherapeut. Maar je klaagt niet. Je zet je schouders eronder en doet alles voor jouw moppie.
Herkenning in het online toneelstuk ‘die andere ouders doen ook maar wat’
Vorige maand keek ik naar een online voorstelling van theatergroep Bint. Een voorstelling die de impact van ouderschap van zorgintensieve kinderen bespreekbaar maakt. Ik was onder de indruk. Ik leerde veel. Want ik ben niet zo’n ouder, ik weet niet hoe het is. Maar in de virtuele zaal zaten deze ouders wel. Ze konden kijken naar ervaringen van ouders die in een soortgelijk schuitje zaten, ze konden meepraten
Deze online voorstelling van Theatergroep Bint is een muzikale en interactieve voorstelling. Zonder het beter te weten of iets op te willen lossen. In de voorstelling gaat het juist over het zoeken, het vallen en opstaan, en over het vieren van de successen. Verwacht geen tips of adviezen, maar een eerlijk en ontwapenend gesprek!
Ook kijken? Je kunt een kaartje winnen!
Op dinsdag 6 april om 20.00 uur speelt de theatergroep de voorstelling weer als Livestream voorstelling. Je kijkt dan thuis online naar de live mee. Tijdens de voorstelling kun je reageren via de chat, kun je vragen stellen, antwoord geven en stemmen via een simpele online tool. Ook is er een panel van ervaringsdeskundige ouders die tijdens de voorstelling naar aanleiding van de scènes en liedjes hun eigen verhaal vertellen. Wil je er bij zijn? Laat het me hieronder weten en wie weet win jij één van de vijf kaartjes die ik mag weggeven.
19 Reacties
Dat zou ik heel fijn vinden als moeder van 2 “zorgintensieve” kinderen. Even weer kunnen relativeren en vooral even uit de sleur. De enige uitjes die we momenteel hebben zijn naar het ziekenhuis en alle “peuten”. Hier kan ik echt even een avondje mama tijd voor maken ook al is het dan thuis.
Wij hebben ook een zorg intensief kindje. Ze is 8 jaar maar ze zit op een ontwikkelingsniveau van 1,5 jaar. Ze op een mytylschool.
Oh, dit wil ik wel, luisteren hoe andere ouders het ervaren! Die herkenbaarheid, dat is zo fijn. Dat je aan een half woord genoeg hebt. Even weg van het zorgen en van het bezorgd zijn. Ik zou nooit meer zonder mijn zorgintensieve kind willen, maar man, wat is het soms zwaar! En ook zo zwaar geweest, de afgelopen jaren.
Ik doe mee, maar ik wil, als ik win, de kaartjes door geven aan iemand die juist NIET weet hoe zo’n zorgintensief gezin is. Zodat het onderling begrip groter wordt, en het als zorgintensieve moeder makkelijker wordt je verhaal kwijt te kunnen.
“Niet naar muziek-op-schoot, maar voor de zoveelste keer naar de ergotherapie”. Dit dus letterlijk! En niet alleen met kind 1,maar ook met kind 2. Om bij dit voorbeeld te blijven: Ja, muziek op schoot is wel geprobeerd, en kind 1 genoot ervan (nu nog altijd gek op muziek) maar auuuw, pijnlijk dat de andere ouders dan niet het genieten zien, maar wel de beperkingen. En dan kan je je als moeder behoorlijk alleen en verdrietig voelen, kan ik je zeggen…ervaringen horen en delen met andere zou zeker welkom zijn!
Ik zou heel graag winnen. Als moeder van 2 zorgintensieve gastjes is er vast veel herkenning. Heel fijn om eens ouders te horen waarbij “gemiddeld” ook een vreemd begrip is.
Ik zou graag winnen! Moeder van een zorg intensief meisje. Fijn om te herkennen en met andere ouders te praten, ik heb in het dagelijks leven geen klankbord van herkenning.
Als moeder van intensieve zorgkinderen ben ik erg benieuwd hoe andere ouders omgaan met de dagelijkse zorg en zorgen. In plaats van tips is een stuk herkenning erg fijn. Het lijkt mij daarom erg fijn om kaartjes voor deze voorstelling te winnen.
Wat zal dit een bijzondere beleving zijn! Onze dochter van 6 heeft meer zorg nodig…..
Zij is een prachtig meisje en houden alles van haar. (En haar zusje natuurlijk)
Maar wat is het eenzaam, veel mensen om ons heen hebben een “normaal” leven. Terwijl bij ons het “normaal” op de meeste dagen ver te zoeken is.
Veel onbegrip en meningen hebben wij de afgelopen jaren naar ons hoofd geslingerd gekregen.
Wij zijn niet jaloers en uiteraard zetten wij onze schouders eronder. Maar wat doet het verdriet en wat is het zwaar. Het altijd moeten zorgen en altijd begeleiden. Maar alles voor ons meisje. Voor altijd.
Heel graag zouden wij (ik praat in wij, voor mijn man en mij) deze voorstelling kijken. Het herkennen, even het gevoel dat wij niet alleen zijn, niet de enige.
Maar ook even samen een leuke avond. Wij kunnen niet veel weg. Doordat onze dochter ons nodig heeft. Dus dit zou een leuke afwisseling zijn!
Ik zou graag twee kaartjes winnen voor mijn man en mij. Wij hebben een prachtig kindje van 5 jaar oud met een zware vorm van ASS. Hij is non verbaal, (nog) niet zindelijk en kan niet naar school. Het is voor ons als ouders soms moeilijk om alle uitdagingen die wij tegenkomen te plaatsen. In onze ervaring is het heel prettig om met lotgenoten te spreken. Alleen door de huidige Covid situatie spreken wij op dit moment weinig mensen buiten onze familie en de vaste hulpverleners van ons zoontje. Ik ben heel benieuwd of deze voorstelling goed op onze beleefwereld zou aansluiten.
Ik zou heel graag een kaartje winnen om aan mijn zus te geven! Die altijd druk is met de zorg voor haar dochter, die extra zorg nodig heeft door haar ziekte en nog een dochter van 4 heeft. Handenvol dus.
Het lijkt me fijn om een avond met herkenning te hebben en te kunnen delen met anderen. We hebben een zoontje van 7 met Downsyndroom.
Ik zou heel graag meedoen voor collega die een zoontje heeft die heel lief is, maar ook heel veel extra energie kost. Hoewel ik al heel veel respect hebt voor hoe ze het doen.
Wauw! Ik ben best nieuwschierig geworden!
Ons zoontje van ruim 5,5 jaar heeft vanaf de zwangerschap af al niet ontwikkeld “volgens het boekje” en doet dat nog steeds niet. Echt, het is het liefste en regelmatig ook het meest irritantste manneke op de wereld hahaha! En ja, er is veel onbegrip om ons heen. Want “jongetjes zijn nou eenmaal langzamer in hun ontwikkeling” of “maak je niet zo druk, ieder kind ontwikkeld zich op zijn eigen tempo”. Klopt allemaal, binnen de vastgestelde lijnen voor de “normale” ontwikkeling.
Tuurlijk gaan we “gewoon” door en zijn we enorm blij met alle steun van alle kanten!!! Maar soms is het emmertje vol. Dan is het even de ogen uit je kop janken en weer door. Zeker nu, na een oudergesprek waarin de zorgen rond zijn ontwikkeling door school (speciaal onderwijs) worden geuit. Dan komt het gevoel van valen als ouder weer even heel hard binnen.
Even slikken en weer door.
De herkenning van de gevoelens en struggles van andere ouders zou een welkome verandering zijn.
Hoi Maaike, ik lees net over deze voorstelling en wilde jou al opgeven hiervoor. Ik hoop dat je 2 kaartjes wint want hopelijk geeft het jou weer wat energie. Heel veel liefs van mam xxxx
Ja graag! Als moeder van 2 zorgintensieve kinderen is een beetje (h)erkenning af en toe erg fijn!
Wat een mooi stuk zeg! Ik heb gelukkig geen ‘medische’ zorgen kinderen, dus noem ik mezelf vaak geen moeder van zorgenkinderen. Toch lees ik nu al veel herkenning, want uiteraard maak ik me vaak genoeg zorgen om de toekomst. Ben erg nieuwsgierig!
Hooi,
Ik zou graag willen winnen!
Met de oudste waar wij altijd meebezig zijn en iedereen vanalles van ons verwacht om hem in het boekje mee te laten lopen. Zijn we op. Even een avond er anders naar kijken zal ontzettend fijn zijn!
Ik zou graag kaartjes willen winnen! Lijkt me enorm fijn. Onze zoon is 8 jaar en heeft het atr-x syndroom. En genetische afwijking waar nog weinig van bekend is en maar 20 jongens in NL hebben. Ook lijkt het dat hij een andere gen afwijking heeft en dit komt na 8 jaar zoeken pas aan het licht. Kian is meervoudig beperkt, dat betekend dat hij verstandelijk en lichamelijk beperkt is en ook gehoor en zicht achterstand heeft. Kian is op alle fronten geraakt en heeft medische veel zaken waardoor hij de dag door moet komen. De zorgen zijn groot maar Kian is een topper die ontzettend vrolijk is en gelukkig. Ik zet mezelf ook in als ervaringsdeskundige voor de gemeente Utrecht en werk samen met ze. Dit zou iets zijn waar we nog van kunnen leren. Lijkt me dus ontzettend leerzaam ook voor de gemeente. Mocht ik geen kaartje winnen kan ik er dan eentje kopen ergens? Hoe dan ook wil ik hier graag bij zijn!!! Ook blog ik over leven met Kian om andere bewustheid te geven over hoe dit leven is. Ik deel ook veel via instagram als je mij opzoekt: shirinvanrooijen
Ben benieuwd!!!