Lees

Stoppen met de pil

Onze single mom Lisa is moeder van een zoon van 9 en een dochter van 6.

Al twintig trouwe jaren ben ik lid van de orde van pilslikkers. Ik startte op mijn dertiende met de pil, destijds omdat ik een hoofd vol puisten met me meedroeg. Toen ik zwanger wilde raken stopte ik logischerwijs, maar toen ik bevallen was en de kraamhulp mij de vraag stelde (terwijl ik net een kind de wereld op gebonjourd had) of ik al nagedacht had over anticonceptie (nee, daar had ik nou niet persé over nagedacht) leek het me het meest makkelijke om maar weer te beginnen met de pil.

Dat deed ik dus twee keer. En ik bleef een trouwe slikker.

Tot ik eind 2022 vergezeld werd door een angststoornis en ik me ging verdiepen in het stukje hormonen en vooral de anticonceptiepil. Het liefst stopte ik er diezelfde dag nog mee, en aangezien ik toch een vrij belabberd date-leven (lees: seksleven) had, zag ik geen reden om er niet meteen mee te stoppen.

Stop maar niet nú.

 Mijn huisarts dacht daar anders over, want stoppen met de pil zou lichamelijke veranderingen met zich meebrengen en laat dat nou net de trigger voor mijn angsten zijn. ‘Ik vind het heel verstandig om te stoppen, maar stop maar niet nú.’

In het kader van ‘oefenen om te vertrouwen op mijn eigen lijf’ deed ik het wel NU. En dat ging goed. Mijn lijf deed precies wat ie moest doen. Ik werd keurig ongesteld als mijn kalendertje dat aangaf, en ik voelde mijn eisprong lekker springen. Toen ik ineens een kortstondig seksleven kreeg stond ik op een vroege zondagochtend wel in de Etos met in mijn hand de morningafterpil, maar al doende leert men, zullen we maar zeggen.

Inmiddels ben ik vier maanden pilloos, en de hormoontjes banen lekker hun eigen weg. Ik kan nog niet zeggen dat mijn angsten afgenomen zijn door het stoppen met de pil, maar ik voel me wel veel meer ‘steady’. In balans. Rustiger. In control. En dat heeft natuurlijk uiteindelijk een positieve uitwerking op mijn angsten. En, niet te vergeten, mijn lijf leerde me dat ie werkt zoals ie uit zichzelf zou moeten werken. Halleluja.

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter