Lees

Stoere moeders, stoere kinderen?

Ben jij een durfal als moeder? Of ben jij meer de voorzichtige soort? Sta jij te juichen als je kind voorstelt om te gaan bungeejumpen, of juist als je kind voor het eerst in zijn eentje de straat oversteekt? ‘Durfal’ is het thema van de Bepanthen foto-wedstrijd die er deze week aankomt naar aanleiding van de introductie van de nieuwe Wondgel* van Bepanthen. Dat deed me nadenken over hoe ik mezelf zou betitelen…

Met een dochter als Keet die inmiddels op hoog niveau wedstrijden skateboard en best wel enge tricks doet, lijk ik misschien wel een behoorlijk koelbloedige moeder. Ik krijg vaak de vraag: ‘ben je nooit bang?’ Maar nee, met het skateboarden valt dat echt mee. Ik denk dat dat komt doordat ik een soort van met haar ben meegegroeid. Ze begon natuurlijk gewoon met stukjes rechtdoor skaten, ze gleed niet gelijk van een rail en trapleuningen. En nu ze dat wel doet, weet ik inmiddels wat ze kan, en vertrouw ik daarop. Maar buiten dat skateboarden om en bij kind nummer twee, ben ik toch een bangere moeder dan ik zelf had gedacht, merkte ik deze zomer weer.

‘Heb je gezien hoe Teun onder het vlot doorzwom?’ vroeg Henno mij vorige week nog blij terwijl we op een strandje bij de Lek stonden en naar de rivier keken waar Teun net van de glijbaan het water in werd gekatapulteerd. Ik had het niet gezien. En ik vond het ook helemaal niet zo grappig dat hij dat überhaupt had gedaan. Ik kreeg direct visioenen van mijn kind dat onder het vlot naar boven wilde om naar lucht te happen maar er niet op tijd onderuit kon komen.

Ik kijk met een knoop in mijn buik toe en slik mijn woorden.

Henno en ik voldoen keurig aan het cliché dat vaders kinderen meer stimuleren risico’s te nemen dan moeders: Henno maakt vuurtjes in de tuin en vraagt de kinderen er hout in te gooien, hij stimuleert ze over hoge muurtjes te lopen, hij juicht het toe als ze nog iets harder op de elektrische step gaan en ik kijk met een knoop in mijn buik toe en slik mijn woorden in (meestal dan). Want ik weet heus wel dat je je eigen angst niet op je kinderen moet overbrengen.

“Natuurlijk moet je kinderen beschermen tegen onaanvaardbare risico’s, maar een bult of een schaafwond is vaak helemaal niet erg,” lees ik op de site VeiligheidNL, waarna een aantal voordelen worden opgesomd. Een beetje risico’s nemen is niet alleen goed voor de fysieke gezondheid van je kiddo’s, ook belangrijk: het is goed voor hun zelfvertrouwen. En hé, gaat er dan toch iets fout, dan is er nog een cliché dat mateloos goed klopt bij ons: dan ben ik er namelijk als troostende moeder, want daar ben ik dan weer goed in. Mijn kinderen hebben in de afgelopen jaren ook wel ervaren dat mijn troostende kussen behoorlijk helend zijn, maar voor het geval er iets meer nodig is heb je dan die nieuwe wondgel* van Bepanthen die zorgt voor minder kans op infecties en littekens en die de pijn onmiddelijk verlicht door verkoeling.

* Medisch hulpmiddel. Lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.

Maak de tofste #Bepanthen-durfal-foto en win een skateboard-clinic voor jouw durfal

Ben jij een durfal? Of is jouw kind het? Zoals ik bovenin dit blog al vertelde organiseer ik samen met Bepanthen weer een fotowedstrijd. Deze keer met ‘Durfal-thema’. Want wat past er nou beter bij de introductie van een nieuwe Wondgel? Houd de Facebook-pagina van de Club in de gaten voor de wedstrijd. En wie weet wint jouw kind wel een durfal-skateboard-clinic van mijn durfal-dochter (en Europees Kampioen skateboarden) Keet!

KOAG/KAG-nr. 80-0920-3690

Dit blog is geschreven in samenwerking met Bepanthen

Vorige bericht Volgende bericht

Ook leuk

Geen reacties

Laat je reactie achter